Καλύτερα με το εθνικό νόμισμα, λέει ο γ.γ. του ΕΠΑΜ Δημ. Καζάκης
Το επιχείρημα ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σημαίνει αυτομάτως εθνική καταστροφή αποδομεί ο γ.γ. του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης. Μιλώντας στο bankingnews, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει διαγραφή χρεών και ότι οι «συστημικές» τράπεζες θα πρέπει να εκκαθαριστούν εν λειτουργία και υπό τον ανακριτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, ο Καζάκης προσθέτει: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το ίδιο βιολί. Να ρίχνουμε δηλαδή εκατοντάδες δισ. σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Να ξεκαθαρίσουμε τι απέγινε, πώς λεηλατήθηκε η καταθετική βάση των τραπεζών, ποιοι πήραν δάνεια με δόλο ή όρους κερδοσκοπίας, τι απέγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσε ο Ελληνας φορολογούμενος κ.ο.κ. Οσοι βρεθούν ένοχοι οφείλουν να ακολουθήσουν την οδό της Δικαιοσύνης για τα προβλεπόμενα. Στους υπολοίπους, δηλαδή τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τα νοικοκυριά, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τα δάνεια θα σβήσουν για να επανεκκινήσει η οικονομία».
Παράλληλα ο γραμματέας του ΕΠΑΜ τονίζει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες με τη δραχμή, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει να πληρώνεται ως βουλευτής σε ευρώ. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα τονίζει: «Ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη του εθνικού νομίσματος και μάλιστα για τις αδύναμες οικονομίες ήταν ο πατέρας της φιλελεύθερης οικονομίας Ανταμ Σμιθ. Γιατί; Διότι μόνο διά του νομίσματος δικής τους έκδοσης θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τη δικτατορία του χρυσού ως παγκόσμιου συναλλακτικού μέσου εκείνη την εποχή, το οποίο συσσωρεύουν και ελέγχουν οι μεγάλες χώρες. Από τότε μέχρι σήμερα κάθε φορά που μια οικονομία -ιδίως αδύναμη σαν την ελληνική- έμπαινε σε τροχιά χρεοκοπίας και κατάρρευσης, το πρώτο που έκανε ήταν πάντα να ελέγξει το νόμισμα, να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη με το δικό της νόμισμα.
Καμιά, και το τονίζω αυτό, καμιά οικονομία από τις αρχές του 19ου αιώνα δεν μπόρεσε να ανακάμψει από χρεοκοπία και κατάρρευση χωρίς το δικό της εθνικό νόμισμα. Κι αυτό είναι ένα δίδαγμα που μας προσφέρει και η δική μας οικονομική ιστορία των τεσσάρων προηγούμενων πτωχεύσεων πριν από τη σημερινή. Αντίθετα, όσες επέμειναν να εξαρτώνται από ξένα νομίσματα και εξωτερικές χρηματοδοτήσεις δεν ανέκαμψαν ποτέ».