Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν, αλλά από το 2010 και εντεύθεν η προσαρμογή ήταν η μεγαλύτερη δυνατή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα διατύπωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Ασφαλώς χρειάζονται πολλά ακόμη, αλλά, από την άλλη, το 90% των απαραίτητων προσαρμογών έχει γίνει και μας έμεινε το 10%. Θα ήταν κρίμα εάν εξαιτίας αυτού του 10% κατέρρεε το οικοδόμημα» είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σε προχθεσινή κλειστή εκδήλωση του Boston Consulting Group.
Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και σε βάθος δεκαετίας τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Ευθύνες
Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς στην επόμενη κρίση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη επί σειράν ετών και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου σε πολλά κράτη-μέλη.
Από την πλευρά του, ο Hans-Paul Buerkner, πρόεδρος της BCG Group παγκοσμίως, ανέφερε ως ελκυστικούς τομείς ευκαιριών στην Ελλάδα την τουριστική βιομηχανία, τα ακίνητα, την Παιδεία, την Υγεία, τις μεταφορές και τα logistics.
Σημείωσε, όμως, ότι το θέμα δεν είναι εάν η χώρα είναι φθηνή στο κόστος εργασίας, αλλά εάν υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσει κανείς άμεσα την επένδυση και εάν υπάρχει προβλεψιμότητα, καθώς κανείς επενδυτής δεν θέλει εκπλήξεις.