Ολα τα κόμματα στηρίζουν (εν αντιθέσει με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους) την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών
Με «γκρίζες ζώνες» προωθήθηκε για ψήφιση η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τις προσφυγικές ροές. Ηταν μία από αυτές που «έβρεξε» στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων (περισσότερες από 14 ήταν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν), προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, το μέτρο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα εφαρμοστεί μόνο για έναν χρόνο (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017) και αυτό προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι τους χρυσώνεται το χάπι από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζεται η μονιμότητά του. Από αρχές του 2018, δηλαδή, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα υπαχθούν στον αυξημένο ΦΠΑ με «καπέλο» και πάλι 30% στις τιμές.
Ενα άλλο σημείο που προκαλεί δυσαρέσκεια είναι ότι το μέτρο της κυβέρνησης βρίσκει εφαρμογή μόνο σε Σάμο, Λέσβο, Χίο και Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Με νομοθετική βελτίωση εντάχθηκε και η Σαμοθράκη. Οι επιχειρηματίες των νησιών εκτιμούν ότι η εξαίρεση της Ρόδου, από την οποία τροφοδοτείται μια σειρά άλλων, μικρότερων νησιών, μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες μαύρης αγοράς. Το ίδιο εκτιμάται και για την Κάρπαθο. Αυτά τα δύο μεγάλα νησιά θα χάσουν επίσης σε ανταγωνιστικότητα, οπότε τα οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου θα εξανεμιστούν μαζί και με τους τουρίστες.
Μεγάλο κόστος
Η αναστολή δε της αύξησης του ΦΠΑ δεν αφορά τα μέσα μεταφοράς και τα καπνικά προϊόντα. Ολοι γνωρίζουν ότι το κόστος μεταφοράς σε ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί τροχοπέδη για τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και για τους ξένους. Αρα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τον αυξημένο ΦΠΑ. Ως άλλη μία «γκρίζα ζώνη» αναφέρεται το ότι το όφελος των 50.000.000 ευρώ από την τροπολογία θα το πληρώσουν σε έναν βαθμό και οι ίδιοι οι… ευεργετηθέντες, αφού θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.
Τέλος, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εξαιρούνται από τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής οι φορολογούμενοι από 70 ετών και άνω, καθώς και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω.
Μόνο για έναν χρόνο θα ισχύσει η ρύθμιση!
Ανάσα για μόνο έναν χρόνο δίνει στις τοπικές οικονομίες 26 νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2017 έως τις 31/12/2017 την
κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ.
Στα νησιά που γλιτώνουν τη σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ περιλαμβάνονται η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Αγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν έως τις 31/12/2017 στα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, τα οποία είναι μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ειδικότερα, στα συγκεκριμένα νησιά:
α) Δεν θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
β) Δεν θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
γ) Δεν θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
δ) Θα ανατιμηθούν λιγότερο από όσο αναμενόταν η βενζίνη, το πετρέλαιο και το υγραέριο, δεδομένου ότι από την 1η/1/2017 στα προϊόντα αυτά θα αυξηθούν τελικά μόνο οι συντελεστές των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και όχι και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%.
ε) Θα αυξηθούν λιγότερο από όσο αναμενόταν οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1η/1/2017 θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.