Δεν ισχύουν τα συμφωνηθέντα για το χρέος, διαμηνύουν και πιέζουν να ληφθούν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ
Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Σ τον «πάγο» αποφάσισε να βάλει ο γερμανοκρατούμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) την εφαρμογή των αποφάσεων του Εurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης σε συνταξιούχους (της λεγόμενης 13ης σύνταξης) και την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά.
Οπως γνωστοποίησε ο Michel Reijns, εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σταματούν οι κινήσεις αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν ότι οι ενέργειες της Ελλάδας δεν συνάδουν με το Μνημόνιο!
Η κίνηση αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση για να μην παρεκκλίνει καθόλου από το πρόγραμμα και να λάβει -εδώ και τώρα- τα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Μέτρα, που προβλέπουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, απολύσεις και ψαλίδισμα μισθών στο Δημόσιο καθώς και μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, σε συνδυασμό με κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Η ανακοίνωση
Σε μια λιτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε χθες ότι «οι θεσμοί έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας. Αποτέλεσμα, να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος. Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο». Το «πάγωμα» των μέτρων προαναγγέλθηκε από τον εκπρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και «επιβλήθηκε» ουσιαστικά από τον Γερμανό υπ. Οικονομικών στον ESM.
Εκτίμηση
Από προχθές η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Οι Γερμανοί, μάλιστα, ζήτησαν γρήγορη απάντηση, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.
Η Κομισιόν, αν και τις πρώτες ημέρες μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα φαινόταν ότι αναγνώριζε ότι δεν ήταν μονομερής ενέργεια, τώρα διαμηνύει ότι οι εξαγγελίες ελέγχονται ως προς τους όρους του προγράμματος. Η κίνηση αυτή, από την πλευρά ορισμένων μόνο μελών του Eurogroup, εντάσσεται στη διαπραγμάτευση, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η απόδοση του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος είναι αποτυπωμένη στα κείμενα του συμπληρωματικού Μνημονίου (SMoU) του περασμένου Ιουνίου, αλλά και στο σχέδιο συμφωνίας που συνέταξαν οι δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από μερικές εβδομάδες». Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του «πακέτου» Τσίπρα αξιολογούνται ήδη από τους επικεφαλής των θεσμών και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έντονων συζητήσεων στις σημερινές και τις επόμενες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.