Aπαιτήθηκαν έξι συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για να βγει τελικά «λευκός καπνός» για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν έντονο παρασκήνιο, διαπραγματεύσεις, καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης κατά μία και πλέον ώρα και ένα μισάωρο διάλειμμα, προκειμένου η κυβέρνηση (και κυρίως ο Ν. Παππάς) να αναγκαστεί σε άτακτη υποχώρηση και να εξασφαλιστεί η θετική ψήφος των απαραίτητων 4/5 των μελών της Διάσκεψης για τη συγκρότηση του Συμβουλίου. Σε σύνολο 24 ψηφισάντων, «ναι» είπαν οι 20 που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., τους ΑΝ.ΕΛ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ τέσσερα μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν τελικά «παρών» (από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ενωση Κεντρώων). Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικές ήταν οι δύο συναντήσεις που είχε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στις οποίες πέτυχε να εξασφαλίσει ότι τα τέσσερα από τα εννιά μέλη του Συμβουλίου θα πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Νέος πρόεδρος του ΕΣΡ είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και έγινε αποδεκτή χθες από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Ροδόλφος Μορώνης και μέλη οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαριδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής περιλαμβανόταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος, στο όνομα του οποίου πάντως υπήρξε αντίδραση από την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να τον αντικαταστήσει με τον καθηγητή Γιώργο Πλειό (είχε προταθεί στο παρελθόν ως αντιπρόεδρος).
Είχε προηγηθεί η δέσμευση του κ. Βούτση ενώπιον των μελών της Διάσκεψης, κατόπιν σχετικής προτροπής του κ. Δένδια, ότι ο αριθμός των αδειών θα επανεξεταστεί προς τα… πάνω από την ανεξάρτητη Αρχή. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος παραπονέθηκε για τα «φίλια πυρά» όσον αφορά αυτά που είπε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και σε «παράγκα όχι από συναδέλφους, αλλά από κονδυλοφόρους». Τόνισε δε με νόημα ότι «συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική συζήτηση για τα πρόσωπα και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το θέμα».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (τελικά «ηττήθηκε» από τις εξελίξεις και εξαναγκάστηκε σε κωλοτούμπα ολκής) με δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης μίλησε για «εξαιρετικά θετική στιγμή», συμπληρώνοντας ότι «ο δρόμος πλέον για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός». Επομένως, αναμένεται νέα διαγωνιστική διαδικασία με άλλους όρους.