Μεγάλη έκθεση για την Ελλάδα της 3ης χιλιετίας π.Χ. ανοίγει τον Δεκέμβριο με 200 αντικείμενα από έξι μουσεία
Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Πώς ζούσαν οι Κυκλαδίτες πριν από 5.000 χρόνια; Ποιοι ήταν οι τρόποι ψυχαγωγίας τους και ποιοι ήταν οι θεοί στους οποίους πίστευαν; Ποια ήταν τα φυτά που ενδημούσαν στις Κυκλάδες και πώς οι κάτοικοι κατάφερναν να καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής τους;
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γυρνάει πίσω τον χρόνο αρκετές χιλιετίες και μας παρουσιάζει μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο τίτλος της είναι «Κυκλαδική κοινωνία 5.000 χρόνια πριν» και σε αυτήν περιλαμβάνονται 200 αντικείμενα, όχι μόνο από τις συλλογές του αλλά και εκθέματα που θα δανείσουν πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Πάρου, Απειράνθου, Σύρου και το Μουσείου Κανελλοπούλου.
Οπως αναφέρουν και οι διοργανωτές της ενδιαφέρουσας περιοδικής παρουσίασης, ο στόχος της είναι να δείξει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων αλλά και τις δοξασίες τους, μέσα από χαρακτηριστικά δημιουργήματα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Μάλιστα, λόγω του ότι για εκείνη την περίοδο δεν υπάρχουν γραπτά τεκμήρια, θα έχει ενδιαφέρον για το κοινό να «αναπλάσει» με το μυαλό του τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων αυτών, θαυμάζοντας εμβληματικά έργα.
Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν κυκλαδικά ειδώλια, όπως ο περίφημος αυλητής της Κέρου (αντικείμενο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), αλλά και ένα σπάνιο μαρμάρινο ειδώλιο που απεικονίζει έναν τύπο καθιστής μορφής. Ακόμη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν δύο βραχογραφίες (η μία με παράσταση τελετουργικού χορού και η άλλη με σκηνή κυνηγιού), οι οποίες «ταξιδεύουν» από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Απειράνθου.
* Info: Η έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική κοινωνία 5.000 χρόνια πριν» θα εγκαινιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου 2017.
Η ζωή, ο θάνατος και οι δοξασίες
Για την καλύτερη κατανόησή της η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε πέντε ενότητες. Η πρώτη θα περιστρέφεται γύρω από τους «Πυρήνες της κοινωνίας», η δεύτερη θα αφορά τις «Ασχολίες», ενώ η τρίτη ασχολείται με την «Κοινωνική ζωή». Ακολουθούν η «Κοινωνική ιεραρχία» και η ενότητα «Ζωή και θάνατος – Πίστη και λατρείες», στην οποία περιγράφονται η θρησκεία και οι δοξασίες των Κυκλαδιτών.