Πώς θα μπορούσαν τα funds-γύπες να αρπάξουν μια ΔΕΚΟ

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες έχουν δυνατότητα εκχώρησης των δανείων που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Πόδι στις ΔΕΚΟ θα μπορούν να βάλουν και τα funds-γύπες, καθώς η νομοθεσία, που άλλαξε κατ’ επιταγήν των δανειστών μας, επιτρέπει στις τράπεζες να πουλήσουν στα funds όλα τα δάνεια των ΔΕΚΟ που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση Δημοσίου. Αν τα δάνεια πουληθούν τελικά στα funds (το ζητούν εναγωνίως, αφού έχουν εγγύηση Δημοσίου), τότε, στην περίπτωση που καταπέσουν, θα πρέπει να καλυφθούν με δημόσιο χρήμα, ενώ τα funds θα βάλουν χέρι σε δημόσια περιουσία τυχόν υποθηκευμένη!

Πού έχει δώσει την εγγύησή του το Ελληνικό Δημόσιο; Το μεγαλύτερο ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων έχει η ΔΕΗ με 2,030 δισ. ευρώ. Ακολουθούν ο Διεθνής Αερολιμένας με 438.630.000 ευρώ, ο ΔΕΣΦΑ με ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο 238.110.000 ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ με 188.300.000 ευρώ, η εταιρία Αττική Οδός με εγγυημένα δάνεια 101.100.000 ευρώ, η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου με 950.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία δανείων εκτός Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης εγγυήσεις δανείων συνολικού ανεξόφλητου ύψους 1,575 δισ. ευρώ προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχουν πάρει ακόμη εταιρίες και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και στις 31 Μαρτίου 2016 έφταναν τα 7,49 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια κρατικών επιχειρήσεων, όπως η Αττικό Μετρό με 2,079 δισ. ευρώ, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με 339.170.000 ευρώ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με 95.000.000 ευρώ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με 2.100.000. ευρώ.

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας: «Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε στα χαρτοφυλάκια των δανείων που θα πουληθούν σε funds να συμπεριλαμβάνονται και τα “κόκκινα” δάνεια των ΔΕΚΟ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οδηγεί σε έμμεση, πλην σαφή ιδιωτικοποίηση των δανεισθέντων επιχειρήσεων από την πίσω πόρτα. Και μάλιστα με διαδικασίες που δεν θα διεξάγει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά η τράπεζα που έχει δανείσει τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ. Κι αυτό διότι, αν ο αποκτών το δάνειο θελήσει να μετοχοποιήσει το χρέος, τότε, για να μπορέσει το Δημόσιο να διατηρήσει το ποσοστό του, θα πρέπει να βάλει χρήματα, δηλαδή να οδηγήσει την επιχείρηση σε περαιτέρω δανεισμό, που πλέον δεν είναι εύκολος και κοστίζει πολύ ακριβά, και άρα σε αύξηση του χρέους της».

«Πάγος» από Σόιμπλε για τη ρύθμιση του χρέους!

Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μιλούσαν για το θέμα του χρέους στο Λουξεμβούργο, στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριχνε «πάγο» στη συζήτηση, λέγοντας ότι το χρέος δεν αποτελεί το πρόβλημα.

Κόντρα στις απαιτήσεις (και) του ΔΝΤ, που ζητά άμεσα απαντήσεις στο θέμα του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη γνωστή γερμανική θέση ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να μείνει στο περιθώριο. «Τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα