Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην συνάντηση που είχαν απόψε στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit», ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η επιδίωξη για μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο υπηρετείται με συγκεκριμένες ενέργειες και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλυτικότερα, έκανε λόγο για τρεις στόχους, εκ των οποίων η ανάπτυξη του Λεβιάθαν και τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που «μία σοβαρή ελληνική εταιρεία η Energean εμπλέκεται και θα θέλαμε να δούμε και άλλες εταιρείες και από την Ελλάδα και από άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων». Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως επιθυμείται η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εντός του Ισραήλ, για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, ενώ συμπλήρωσε πως εξετάζεται και η παρουσία νέων κοιτασμάτων που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.
«Λάβαμε έκθεση του ινστιτούτου BEICIP με νέες σεισμικές μελέτες βασισμένη σε νέα δεδομένα και σε νέες γεωτρήσεις σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει ακόμη περισσότερο αέριο που δεν έχει ανακαλυφθεί. Σήμερα έχουν βρεθεί 900 δις κμ και υπάρχουν ακόμη 2200 δις κυβικά μέτρα», είπε ο κ. Steinitz.
«Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.