Πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο, «συνελήφθη» από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) να απολαμβάνει τις… βόλτες του στη Ρόδο και στο Καστελόριζο και τώρα «απειλεί» να εκτοπίσει τους ροφούς και άλλα ψάρια-θηρευτές που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, ανατρέποντας την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό λεοντόψαρο έκανε την εμφάνισή του και στα ελληνικά νερά, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, κολυμβητές και ψαράδες, καθώς το δηλητήριο που βρίσκεται στα αγκάθια του μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
Με 13 αγκάθια στη ράχη και τέσσερα στην κοιλιά, το λεοντόψαρο φθάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά και προκαλεί φόβο ακόμα και στους καρχαρίες, που -σύμφωνα με τους ειδικούς- αποφεύγουν να του επιτεθούν. Το δηλητηριώδες ψάρι, που εθεάθη για πρώτη φορά στον Κόλπο της Χάιφας, στο Ισραήλ, έχει φθάσει σήμερα ως την Καραϊβική και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τους πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη φυκιών και θα προσελκύσει νέα χωροκατακτητικά είδη. Στην Αμερική, πάντως, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου, επισημαίνοντας ότι το κρέας του είναι πολύ νόστιμο, αρκεί να καθαριστεί καλά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.