■ 120.000 δικαιούχοι (σήμερα) θα πληρώνουν συμμετοχή 25% (από 10%)
■ Απαισιοδοξία για το Eurogroup της Δευτέρας!
■ Σόιμπλε -ΔΝΤ βραχυκυκλώνουν τη συμφωνία
■ Αγκάθι τα 3,4 δισ. επιπλέον μέτρα!Για κίνδυνο κρίσης ρευστότητας προειδοποιεί ο Mooydy’s
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο
Η Θέση μας: Οφειλόμενο βέτο στη βαρβαρότητα
Διαβάστε online την «δημοκρατία», εδώ
Διαβάστε επίσης:
►Που πήγαν, ποιους είδαν
Σε βαρύ πολιτικό κλίμα το Πάσχα του Προέδρου της Δημπκρατίας, του πρωθυπουργού και των αρχηγών
►Τρέμουν τα Panama Papers Παπασταύρου και Σαμαράς
Εφοδος της Αστυνομίας στην πολυτελή οικία στο Ψυχικό του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού. Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και πλήθος εγγράφων
►Αυξάνεται απαγορευτικά και η εξαγορά πλασματικών ετών για τη σύνταξη
►Ρήτρες -σοκ στα κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες
250.000 ευρώ πρόστιμο για καθέναν που αρνείται
►Ανείπωτη φρίκη με δύο ροτβάιλερ
►Βουλιάζει στο σκοτάδι η Βενεζουέλα! 1.850.000 πολίτες ζητούν να φύγει ο Μαδούρο
►Τα βάσανα Ελληνίδας δασκάλας στον Εχίνο
Επεσαν να τη φάνε οι τουρκόψυχοι της περιοχής
►Η ομηρία του The Mall που στηρίζει οικονομία και απασχόληση
Διπλό χτύπημα περιμένει τους 370.000 δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), καθώς με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό όχι μόνο θα χάσουν το ΕΚΑΣ, λόγω της κατάργησής του, αλλά επιπλέον θα υποχρεωθούν να πληρώνουν στο εξής υψηλότερη συμμετοχή στα φάρμακα.
Ως σήμερα η συμμετοχή στα φάρμακα για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ περιορίζεται στο 10% το πολύ, ενώ υπάρχουν και παθήσεις για τις οποίες η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη είναι μηδενική και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το ασφαλιστικό ταμείο. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται και τα οποία ήδη από φέτος θα στερήσουν το επίδομα από τουλάχιστον 120.000 υφιστάμενους δικαιούχους θα προκαλέσουν και απώλεια του δικαιώματος μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα κληθούν να συμμετέχουν στη δαπάνη για τα φάρμακά τους σε ποσοστό έως 25%, όπως ακριβώς δηλαδή ισχύει για τους υπόλοιπους 2.230.000 συνταξιούχους.
Τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του επιδόματος οριοθετούνται ως εξής:
- ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, έως 7.216 ευρώ.
- Για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως καταβάλλεται ΕΚΑΣ ύψους 172,5 ευρώ τον μήνα.
- Για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως καταβάλλεται ΕΚΑΣ ύψους 115 ευρώ τον μήνα.
- Για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ έως 7.972 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ ύψους 57,5 ευρώ τον μήνα.
- Για την καταβολή του επιδόματος οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις να μην υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.
Eurogroup: Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ βραχυκυκλώνουν τη συμφωνία
Πρόσκαιρη ήταν η… ανάσταση των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας, καθώς πλέον επικρατεί απαισιοδοξία για το έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Ολα δείχνουν ότι η συνεδρίαση αυτή δεν θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – πιστωτών και το επόμενο ορόσημο θα είναι το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε προχθές στο πρακτορείο Reuters ότι δεν περιμένει τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου και ότι «θα χρειαστούν κι άλλες εβδομάδες», διότι «σημειώνεται αργή πρόοδος». Παράλληλα, οι πληροφορίες περί προπαρασκευαστικής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν διαψεύστηκαν από το Βερολίνο.
Το σκηνικό αυτό προκάλεσε χθες την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, θέτοντας μάλιστα ως ορόσημο το τέλος του μήνα: «Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά».
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα και δεν έκρυψε ότι «τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν είναι εύκολα».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με τη στάση τους βραχυκυκλώνουν τη συμφωνία. Ο μεν πρώτος επιχειρεί να αποφύγει τώρα τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, την οποία ζητεί το ΔΝΤ, το δε δεύτερο εμμένει στον άμεσο προσδιορισμό και την ψήφιση συγκεκριμένων «εφεδρικών» μέτρων.
Το Ταμείο απαιτεί τα 2/3 των μέτρων αυτών να προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, δηλαδή να είναι αυτόματες οριζόντιες περικοπές κύριων συντάξεων, μείωση του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο, ακόμα και με απολύσεις και μείωση της επιχορήγησης των ΔΕΚΟ. Το υπόλοιπο 1/3 των μέτρων δέχεται να προέλθει από το πεδίο της φορολογίας, αλλά να περιλαμβάνει μόνο περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Το ειρωνικό είναι πως την ίδια ώρα που μπλοκάρει τη συμφωνία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει βέβαιος ότι «δεν θα έχουμε καμία μεγάλη ελληνική κρίση αυτόν τον χρόνο». Πάντως, ο κ. Κερέ ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους και δήλωσε αισιόδοξος για τη χώρα μας.
Μ. Ροζάκος
Χρυσή Αυγή: Καλλιεργούν κινδυνολογία
Ως «πειθήνιο όργανο» του ΔΝΤ και της Ανγκελα Μέρκελ καταγγέλλει την κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή, με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου επισημαίνει: «Η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα είναι το πιο πειθήνιο όργανο του ΔΝΤ και της γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας και έχει ήδη συμφωνήσει στην εφαρμογή των επαχθέστερων μνημονιακών μέτρων, που έχουν στόχο την εκποίηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδος». Οσον αφορά τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, αυτό που πραγματοποιείται στην ουσία -υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή- είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συσκέψεις «για τη χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής και την καλλιέργεια της κινδυνολογίας. Μιας κινδυνολογίας που θα φτάσει σε απίστευτη ένταση μέχρι την υπογραφή του τέταρτου μνημονίου. Μιας κινδυνολογίας που έχει διπλό στόχο: Από τη μία, να εμφανίσει τους συριζαίους ως… ήρωες που έπεσαν στη μάχη και να αναγκάσει τον λαό να αποδεχτεί την περαιτέρω φτωχοποίησή του. Από την άλλη, να πείσει τους βουλευτές της κυβέρνησης να ψηφίσουν το πακέτο μέτρων, αδιαφορώντας για το πώς θα πάνε στις περιφέρειές τους».
Πρ. Παυλόπουλος: Αφησε αιχμές και για το νόμισμα
Αιχμές κατά της μονόπλευρης πολιτικής της E.E. που έχει ως προτεραιότητα το «νόμισμα» και όχι τον «άνθρωπο» άφησε στην ομιλία του χθες στο Αργος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, επικαλούμενος και τη ρήση του φιλοσόφου Πρωταγόρα από τη Θράκη (πατέρας του ανθρωποκεντρισμού) «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»!
«Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας» ανέφερε ειδικότερα ο Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Αργους – Μυκηνών.
Πρόσθεσε μάλιστα: «Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πόλη του Αργους, που εκτιμάται ως η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» του Αργους, όπου έγινε η τελετή, το «παρών» έδωσαν η δημοτική Αρχή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, και πλήθος κόσμου.
Η Κομισιόν προβλέπει νέα ύφεση 0,3% φέτος!
Στο τούνελ της ύφεσης θα παραμείνει εγκλωβισμένη και φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που παρουσίασε χθες η Κομισιόν. Οι εν λόγω προβλέψεις είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο και αναγνωρίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,7% του ΑΕΠ το 2015. Εντούτοις, συνοδεύονται από την επισήμανση ότι είναι αναγκαίο το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με ύφεση 0,2% και προβλέπει περαιτέρω ύφεση 0,3% φέτος (έναντι πρόβλεψης για 0,7% τον Φεβρουάριο) και ανάπτυξη 2,7% το 2017. Το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και στο 1,8% το 2017, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 3,4% και 2,1%, αντιστοίχως. Μεγάλη πληγή θα παραμείνει η ανεργία, που αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά στο 24,7% φέτος, από 24,9% πέρυσι, και στο 23,6% το 2017. Αντιθέτως, το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 176,9% του ΑΕΠ το 2015 στο 182,8% φέτος, για να μειωθεί στο 178,8% το 2017.
Moody’s: Εκλογές λόγω της κρίσης ρευστότητας!
Κίνδυνο να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της έως τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα κρίση ρευστότητας και να είναι ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βλέπουν σε αναλύσεις τους ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και το Ινστιτούτο Brookings.
Οι αναλυτές της Moody’s επισημαίνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί 7,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για την αποπληρωμή ομολόγων και δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ συσσωρεύονται στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου. Επιπλέον, απαιτείται 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα για την καταβολή μισθών του Δημοσίου και συντάξεων. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τη Moody’s, τα έσοδα του Προϋπολογισμού υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται.
Συμφωνία με τους πιστωτές στο παρά ένα ή προκήρυξη εκλογών προβλέπει ανάλυση του καθηγητή Οικονομικών Θεόδωρου Πελαγίδη για το Ινστιτούτο Brookings.