Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον καταυλισμό. Καθημερινά είναι τα βίαια επεισόδια. Αποχώρησαν λόγω φόβου οι ΜΚΟ. Τρόμος και στους κατοίκους
Ρεπορτάζ: Φανή Χαρίση
Με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη.
Ομάδες προσφύγων προπηλακίζονται μεταξύ τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητα των μελών τους σαν να είναι σε εμπόλεμη ζώνη και οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με τον τρόμο ότι οι εξαγριωμένοι κι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα ορμήσουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, στην Ειδομένη ζουν σήμερα περίπου 13.000 πρόσφυγες. Πρόκειται δηλαδή για μια πόλη σαν την Καστοριά ή το Ναύπλιο, σε μια περιοχή όπου οι Ελληνες είναι περίπου 14.000.
Ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Γκουντενούδης δηλώνει ανήσυχος και τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση στην Ειδομένη.
«Οι πρόσφυγες κάνουν ό,τι θέλουν και οι αστυνομικοί κάθονται και τους κοιτάζουν. Και μπορεί μέχρι τώρα κάποιοι πρόσφυγες να έκλεβαν μόνο ξύλα για να ζεσταθούν, όμως η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και εύχομαι να μη γίνει κάτι ακραίο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παιονίας.
Ομάδα προσφύγων έκλεισε χθες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς στο ύψος του Πολυκάστρου, ενώ άλλοι 150 πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν 300 μέτρα από το τελωνείο των Ευζώνων.
Οι βιαιοπραγίες μεταξύ τους είναι πλέον καθημερινές, γι’ αυτό και τα μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) αλλά και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν προκειμένου να προστατευθούν από τους εξαγριωμένους πρόσφυγες.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και είναι λογικό, καθώς 13.000 άνθρωποι ζουν κάτω από φριχτές συνθήκες» είπε στη «δημοκρατία» μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Τα προχτεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν Σύροι πρόσφυγες ενεπλάκησαν με Αφγανούς, στη συνέχεια ομάδα προσφύγων προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο του καταυλισμού και να εμποδίσει τους υπόλοιπους να πάρουν φαγητό και να επισκεφτούν τους γιατρούς.
«Είχαμε τη βραδινή βάρδια στον καταυλισμό και από την αρχή είδαμε ότι το κλίμα ήταν τεταμένο. Δυσκολευτήκαμε να φτάσουμε στον καταυλισμό και με το ζόρι εξετάσαμε δύο άτομα. Οταν η ένταση κορυφώθηκε, φυσικά τηρήσαμε το πρωτόκολλο που έχουμε και αποχωρήσαμε, καθώς προέχει η ασφάλεια των εθελοντών μας» είπε στη «δημοκρατία» η Σοφία Γκαρανέ από τους Γιατρούς του Κόσμου.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έστειλαν χθες τους ελεγκτές στην Ειδομένη για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν, ενώ στους πρόσφυγες διανεμήθηκαν το πρωί γάλα και σάντουιτς, εν όψει προφανώς της επίσκεψης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, το οποίο φυσικά δεν σώζει την κατάσταση.
Τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουν αποχωρήσει από την Ειδομένη, αλλά κάθε φορά γίνεται αναπροσαρμογή των ατόμων που βρίσκονται στον καταυλισμό, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, έδωσε ο διευθυντής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Πέτρος Μάστακας.
Η παρουσία της Αστυνομίας παραμένει διακριτική, καθώς μόλις 80 αστυνομικοί βρίσκονται καθημερινά στην Ειδομένη. Αστυνομικές πηγές έλεγαν στη «δημοκρατία», ότι παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, δεν υπάρχει σχέδιο επέμβασης εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Εξάλλου, η γραμμή της κυβέρνησης είναι η εκκένωση της Ειδομένης να γίνει με πειθώ και όχι με τη βία.
Ζοφερή εικόνα
Ομως οι δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σε εκπομπή της τηλεόρασης του Alpha, ότι φοβάται για θανάτους παιδιών στην Ειδομένη, δίνουν με απόλυτο τρόπο την εικόνα που επικρατεί στα σύνορα.
«Βεβαίως και φοβόμαστε για θανάτους στην Ειδομένη. Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνει παιδάκι στον καταυλισμό. Αυτό είναι κάτι το οποίο κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί» είπε ο κ. Μουζάλας.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που επισκέφτηκε την περιοχή, έκανε λόγο για τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και χαρακτήρισε πολύ προβληματικές τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει τους εμβολιασμούς παιδιών για ηπατίτιδα Α και ανεμοβλογιά που εμφανίστηκαν στην περιοχή, όμως ο πρόεδρός του Θ. Γιαννόπουλος επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λοιμωδών νόσων.
Και τρία νέα κρούσματα ηπατίριδας σε παιδιά
Ακόμα τρία προσφυγόπουλα στον Πειραιά εντοπίστηκαν με ηπατίτιδα Α, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε πέντε, μετά τα δύο πρώτα διαπιστωμένα κρούσματα στο λιμάνι και στην Ειδομένη. Πρόκειται για δύο κοριτσάκια, αδέλφια, ηλικίας 2 και 4 ετών, από τη Συρία, και ένα τετράχρονο αγοράκι από το Αφγανιστάν, που φιλοξενούνται στην πύλη Ε2. Τα δύο κοριτσάκια εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου και μεταφέρθηκαν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριάκου», που εφημέρευε. Το τετράχρονο παιδί από το Αφγανιστάν νοσηλεύτηκε αρχικά στο Τζάνειο Νοσοκομείο και χθες μεταφέρθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε όλες τις εργαστηριακές και τις κλινικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ηπατίτιδα Α. Οι μικροί ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ οι Σύροι γονείς των κοριτσιών υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι δεν πάσχουν από τη νόσο.
Βόμβα από την Πολωνία
Η Πολωνία, με δικαιολογία όσα συνέβησαν στη βελγική πρωτεύουσα, αρνείται να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο έδαφός της. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο, η οποία δήλωσε ότι ύστερα από όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες, δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για οποιαδήποτε ομάδα μεταναστών ή προσφύγων. Η Πολωνία είχε δεσμευθεί να φιλοξενήσει 7.000 πρόσφυγες. Θεωρείται πολύ πιθανό και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τους Πολωνούς, αρνούμενες να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους, γεγονός που πρακτικά ακυρώνει την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
«Εξαφανίστηκαν» 3.000 από τις επίσημες καταγραφές!
Συνεχείς αυξομειώσεις παρουσιάζει ο αριθμός των προσφύγων. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο για την προσφυγική κρίση, χθες, ο αριθμός τους ανερχόταν στους 49.085. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μία ημέρα νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη, και έκαναν λόγο για περισσότερους από 52.000 πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια. Το γραφείο Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση εξήγησε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον τρόπο καταγραφής των προσφύγων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό, όσοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας ή ταξιδεύουν με πλοίο ή άλλο μέσο δεν μπορούν να καταγραφούν από τις Αρχές.