Με «καθαρό πρόσωπο» και ανοιχτούς ορίζοντες για να μπορεί (επιτυχώς) να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Τσίπρας»
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Μια ανακοίνωση 40 λέξεων του Ευάγγελου Μεϊμαράκη άνοιξε, από χθες το πρωί, τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ., η οποία αναζητεί πλέον νέο ηγέτη για να επουλώσει τις πληγές της από τις απανωτές ήττες και να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Μεϊμαράκης αποφάσισε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες εκλογής προέδρου «και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό». Ηδη οι πρώτοι υποψήφιοι έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος, όπως επισημαίνουν πολλές πλευρές, είναι η αντιπαράθεση να περιστραφεί γύρω από πρόσωπα δίχως να έχει προηγηθεί η (απολύτως αναγκαία) συζήτηση για το ιδεολογικό και το πολιτικό στίγμα που χρειάζεται η Ν.Δ. για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Μόνο με σαφή ταυτότητα, σύμφωνη με τις ιστορικές παρακαταθήκες της Ν.Δ., ο νέος αρχηγός -ο οποίος πρέπει να είναι ένα «καθαρό πρόσωπο», αποφασιστικό και ενωτικό- θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Τσίπρα» που ύστερα από τρεις διαδοχικές νίκες μέσα σε οκτώ μήνες απειλεί να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας.
Την επιλογή πρόκειται να κάνουν τα μέλη της Ν.Δ., καθώς αναμένεται να εφαρμοστεί το καταστατικό που προβλέπει την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Για την ώρα πάντως η Ν.Δ. πάει στη διαδικασία σε κλίμα έντασης και τριχοτομημένη, αφού οι κόντρες μεταξύ σαμαρικών, καραμανλικών και μητσοτακικών είναι από τώρα σκληρές.
Στην αφετηρία της αναμέτρησης βρίσκονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης (αν και δεν το ξεκαθαρίζει ακόμη), Μάκης Βορίδης (που κρατά κλειστά τα χαρτιά του), Μανώλης Κεφαλογιάννης (σε περίπτωση που δεν κατέβει ο κ. Μεϊμαράκης) και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μολονότι δεν μπορούν να είναι βουλευτές έως το τέλος της θητείας τους. Αγνωστο είναι τι θα πράξουν ο Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σε αυτή μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ως γραμματέας της Κ.Ο., οι τρεις παλαιότεροι βουλευτές (Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος), η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής, ο Μενέλαος Δασκαλάκης (Εκτελεστική Γραμματεία), ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής Κώστας Τσιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών Επαμεινώνδας Λεκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού Αλέκος Κόκκαλης.
Στην πρώτη συνεδρίασή της η ΚΕΦΕ θα ορίσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, που θα έχει διάρκεια από επτά έως δέκα ημέρες. Για να είναι κάποιος υποψήφιος πρέπει να έχει είτε 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής είτε το 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη, άρα 445 υπογραφές. Στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμα μία συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, προκειμένου να γίνει έλεγχος των υπογραφών, και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Αμέσως μετά θα υπάρξει η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, ώστε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να ορίσει την ημερομηνία εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Νοέμβριο.
Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Ευ.Μειμαράκης
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως προς τη διεκδίκηση εκ μέρους του της ηγεσίας της Ν.Δ. Ο κ. Μεϊμαράκης επικαλείται τις διαφωνίες του για τις διαδικασίες εκλογής, καθώς θεωρεί ότι είναι λάθος να γίνει από τη βάση, όπως το 2009. Ωστόσο, αρκετοί κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής του κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να μην ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, περιμένοντας να δει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο των υποψηφιοτήτων. Αυτοί που τον γνωρίζουν, άλλωστε, καλά υποστηρίζουν ότι στην πορεία, λόγω των συνθηκών, δεν αποκλείεται να πειστεί να αλλάξει στάση.
Πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη αφήνουν και χθεσινές τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ., λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της «προεκλογικής» διαδικασίας.
«Τον Οκτώβριο ξεκινούν ήδη οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, όπως ορίζει το καταστατικό, και ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πιθανότατα υποψήφιος» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Σοφία Βούλτεψη: «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρέπει να είναι υποψήφιος. Κατόρθωσε να έχει τη Ν.Δ. να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, να έχει μια συμπαγή δύναμη, να την έχει συσπειρώσει και να βρίσκεται και σε απόσταση από όλα τα υπόλοιπα κόμματα» σημείωσε.
Θετικός στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη δήλωσαν και ο Βασίλης Οικονόμου αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος ανέφερε: «Εγώ εκείνο το οποίο θέλω αυτή τη στιγμή είναι να συνταχθούν όλοι οι νεοδημοκράτες που αγαπούν αυτόν τον χώρο πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και να του ζητήσουν να είναι υποψήφιος».
Επίσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστήριξε: «Κάναμε ανασυγκρότηση. Το σημαντικότερο είναι η ανανέωση του πολιτικού λόγου… Πήρε άριστα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε όλες τις κινήσεις του σε θεσμικό επίπεδο».