Πως σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση

Μέχρι και την τελευταία στιγμή έσβηναν και έγραφαν ονόματα στην Κουμουνδούρου προκειμένου να καταλήξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου ο πρωθυπουργός να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τους άξονες που πρέπει να κινηθούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Η τελική σύνθεση του «κλείδωσε» αργά το βράδυ της Τρίτης, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε κλείσει ούτε η σύνθεση του υπουργείου Παιδείας, ούτε οι ακριβείς αρμοδιότητες του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τι θα γίνει με τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης στο υπουργείο Εργασίας.

Οι πληροφορίες που έφεραν να προτείνεται στον Γιάννη Δραγασάκη η θέση του Προέδρου της Βουλής, έλυνε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του πρωθυπουργού, καθώς δεν θα χρειαζόταν να υπάρξουν μετακινήσεις άλλων στελεχών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πάντως δεν φάνηκε διατεθειμένος να αφήσει το πόστο του και την μάχιμη κυβερνητική πολιτική, οπότε ο «κλήρος» έπεσε αμέσως στον Νίκο Βούτση.

Η επιλογή του πρώην υπουργού Εσωτερικών,  που φαινόταν από την αρχή πως θα προκριθεί, προκάλεσε αμέσως ένα μεγάλο «κενό» στο υπουργείο Εσωτερικών για το οποίο εξετάστηκαν πολλές λύσεις. Οι αρχικές σκέψεις ανέφεραν ως αντικαταστάτη του τον Πάνο Σκουρλέτη, ενώ στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, αλλά και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Πρόταση για τη θέση του υπερυπουργού των Εσωτερικών έγινε και στην Όλγα Γεροβασίλη , η οποία, όμως επέλεξε να μείνει στη θέση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κα. Γεροβασίλη προτάθηκε και η θέση της υπουργού Υγείας, που θα έμενε κενή μετά την μη παραμονή του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο πρώην υπουργός Υγείας είχε αντιδράσει στην απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του, όμως ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και ζυμώσεις στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου πείστηκε να μετακομίσει στο υπουργείο Εσωτερικών με την θέση να «κλειδώνει» νωρίς το χθες το απόγευμα.

Θρίλερ υπήρξε και σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης και τον μηχανισμό τον οποίο ήθελε να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, καθώς δεν προχώρησε ούτε η πρόταση ανάληψής του από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προέκρινε τη δημιουργία μιας επιτροπής για το παράλληλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας γενικής γραμματείας, όπου ενδεχομένως και με τη βοήθεια του Γιώργου Χουλιαράκη και τεχνοκρατών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group να φτιάξουν ένα όργανο το οποίο θα εποπτεύει την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.

Παρά την παρουσία του Νίκου Νικολόπουλου στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα για αρκετή ώρα χθες το απόγευμα, στην Κουμουνδούρου δεν είδαν ποτέ με θετικό μάτι την τοποθέτησή του στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης στην θέση του Παύλου Χαϊκάλη. Τελικά υφυπουργός αρμόδιος  για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων τοποθετήθηκε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος Εργατολόγος και πρώην Διοικητής του ΟΑΕΕ.

Στις εκπλήξεις του ανασχηματισμού συγκαταλέγεται η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, αντί των πανεπιστημιακών Κώστα Γαβρόγλου και Κώστα Δουζίνα που είχαν ακουστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Φίλης δήλωνε χθες το μεσημέρι αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου στους δημοσιογράφους πως «εγώ δεν καίγομαι να γίνω υπουργός», χωρίς και ο ίδιος να φαίνεται να γνωρίζει μέχρι εκείνη την ώρα τίποτα για την υπουργοποίησή του.

Η τοποθέτηση, πάντως του Αριστείδη Μπαλτά σε άλλο πόστο θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς και η ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου με τη επιλογή και του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά.

Στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη προτάθηκε και η θέση του υπουργού Παιδείας, αλλά και του Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε για δεύτερη φορά να μην συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν θα δώσει τη μάχη της Βουλής από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

Η ταυτότητα του νέου υπουργικού συμβουλίου

Συνολικά η νέα κυβέρνηση έχει 46 μέλη, εκ των οποίων οι 5 προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (ένας λιγότερος από την προηγούμενη φορά). 7 είναι οι γυναίκες.

10 είναι τα νέα πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

Νίκος Φίλης, Μάρκος Μπόλαρης, Αλέξης Χαρίτσης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αναστάσιος Πετρόπουλος,  Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Μουζάλας.

Με βασικό κορμό την  προηγούμενη σύνθεση και αρκετές επί μέρους αλλαγές τα  νέα μέλη της κυβέρνησης θα κληθούν να χειριστούν μια σειρά από δύσκολα ζητήματα και να συντάξουν εφαρμοστικούς νόμους για τους οποίους αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στη Βουλή.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Νίκου Βούτση, ο οποίος έχοντας πολλά έτη πείρας στην πλάτη του στην αίθουσα της Ολομέλειας ξέρει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και εμπιστεύεται.

Και το πράο προφίλ του Νίκου Βούτση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, τόσο μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τους υπόλοιπους βουλευτές, εμποδίζοντας τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα, όπως έγινε πολλές φορές επί των ημερών της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς διορθωτικές τις κινήσεις αντικατάστασης  της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του Αριστείδη Μπαλτά, αλλά και του Γιάννη Πανούση που είχαν προκαλέσει για διάφορους λόγους «θόρυβο» το επτάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση δυο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, της Θεοδώρας Τζάκρη και του Μάρκου Μπόλαρη.

Ιδιαίτερη σημασία έγινε φανερό πως θέλει να δοθεί από την κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με ειδικό χαρτοφυλάκιο να δημιουργείται για πρώτη φορά για τον συγκεκριμένο σκοπό, τοποθετώντας τον Αλέξη Χαρίτση πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα