Συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων! Φόβοι για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων
Το προχθεσινό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών στις Βρυξέλλες διόγκωσε χθες τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με τις εκροές να υπολογίζονται από τραπεζικά στελέχη στα 600.000.000 ευρώ και την εξέλιξη αυτή να φέρνει πιο κοντά τα σενάρια για επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital control). Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», αν δεν βρεθεί λύση στο μεθαυριανό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, θα ακολουθήσει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, και αν και πάλι δεν αρθεί το αδιέξοδο, τότε οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ειδικό νόμο για capital control. Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί κάτι τέτοιο, θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι τόνισε χθες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να επεκτείνει τη ρευστότητα, όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή εχέγγυα (collaterals)», αν και συμπλήρωσε ότι η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις τράπεζες «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης».
Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν με αγωνία τη στάση που θα κρατήσει αύριο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναφορικά με τη συνέχιση της στήριξής τους από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν χθες στα 400.000.000 ευρώ, όμως άλλες πληροφορίες ανέβαζαν το ποσό, όπως προαναφέρθηκε, στα 600.000.000 ευρώ.
Ο Ντράγκι
Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε χθες ότι «η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση και πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι από κεντρικούς τραπεζίτες», ενώ μίλησε για «αχαρτογράφητα νερά» σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Επίσης, ανέφερε ότι το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων θα επανεξεταστεί, αν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευσης δόσεων, συμπληρώνοντας την προσφιλή έκφραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».
Telegraph: Η Ελλάδα ετοιμάζει χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας
Σχέδιο για χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας ετοιμάζει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και δημιουργία Bad Bank. Στο δημοσίευμα της «Telegraph», ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ambrose Evans – Pritschard, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει έλεγχο κεφαλαίων και δημιουργία «φερέγγυας» κεντρικής τράπεζας, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, απορρίπτεται η υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος, κάτι που οδηγεί τον δημοσιογράφο στην εκτίμηση ότι προκρίνεται η ταχεία επιστροφή στη δραχμή. Το σχέδιο, λέει το δημοσίευμα, υποστηρίζεται από 30 βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και από άλλες «σκληροπυρηνικές» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από «το εθνικιστικό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ.».
Εμμονή ΔΝΤ με τις συντάξεις και την αύξηση του ΦΠΑ
Την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στον ΦΠΑ επιχειρεί να δικαιολογήσει με τεχνοκρατικά επιχειρήματα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ με άρθρο του που αναρτήθηκε στο επίσημο blog του Ταμείου λίγες ώρες μετά το ναυάγιο των προχθεσινών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, θέτει δημοσίως το πρόβλημα του χρέους, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση για την επίλυσή του. Μάλιστα, εκτιμά ότι θα απαιτηθεί και «κούρεμα» σε περίπτωση που μειωθούν περαιτέρω οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο κ. Μπλανσάρ τονίζει ότι η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα οδηγεί σε λιγότερο επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται μεγαλύτερη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης από τους επίσημους δανειστές της χώρας μας και απαιτεί δέσμευση για περισσότερη ανακούφιση χρέους εκ μέρους των ευρωπαϊκών πιστωτριών χωρών. Επιπλέον, σπεύδει να υπογραμμίσει: «Ακόμα και ο χαμηλότερος νέος στόχος για το πλεόνασμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με αξιόπιστο τρόπο χωρίς μια συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ -που αφορά τη διεύρυνση της βάσης του- και χωρίς περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων».
Για να δικαιολογήσει την εμμονή του ΔΝΤ στο πριόνισμα των συντάξεων, ο κ. Μπλανσάρ υποστηρίζει: «Συντάξεις και μισθοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των πρωτογενών δαπανών. Το υπόλοιπο 25% έχει ήδη κοπεί έως το κόκαλο… Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ» (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ). Αίσθηση προκαλεί επίσης η παρατήρηση του υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ ότι οι Ελληνες ξεκαθάρισαν με την ψήφο τους πως υπήρχαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν επιθυμούν, όμως «πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».
Το κείμενο-φωτιά της Κομισιόν για νέα αιματηρά μέτρα!
Οριζόντιο «κούρεμα» της τάξεως του 6,5% σε όλες τις συντάξεις ή περικοπή 20% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως συνεπάγεται η απαίτηση των δανειστών να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) την περίοδο 2016-2017, παρότι χθες η Κομισιόν υποστήριξε ότι οι θεσμοί ουδέποτε ζήτησαν μειώσεις συντάξεων.
Οπως αποκαλύπτεται από το τετρασέλιδο κείμενο «μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα», το οποίο συνέταξαν οι τεχνοκράτες των πιστωτών μας, οι δανειστές εμμένουν στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τη διαφορά ότι ζητούν πλέον να γίνει έως το 2018 και όχι έως το 2016, απαιτούν να αυξηθεί η εισφορά υγείας των συνταξιούχων, που σήμερα βρίσκεται στο 4%, και ζητούν να επιβληθούν από τις 30 Ιουνίου 2015 αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να εφαρμοστούν οι ρήτρες βιωσιμότητας στα επικουρικά ταμεία και στους τομείς χορήγησης εφάπαξ, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή βασικής σύνταξης με βάση τον νόμο Λοβέρδου (ν. 3863/2010). Επιπλέον, καλούν την ελληνική πλευρά να θεσμοθετήσει τις όποιες παρεμβάσεις συμφωνηθούν στο Ασφαλιστικό έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Παρ’ όλα αυτά, χθες το μεσημέρι η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Ανίκα Μπράιτχαρτ ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε προτάθηκε περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «ουσιαστική, ισορροπημένη και λογικότατη από οικονομική άποψη» την επαχθή πρόταση Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή 71.000.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές ζητούν μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) στο σκέλος του Ασφαλιστικού.
Η κυρία Μπράιτχαρτ άφησε ανοιχτό παράθυρο να γίνουν δεκτές οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) ή του ΟΟΣΑ, όμως πρόσθεσε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα.
Εκπληξη! Το Spiegel καρφρώνει τον Σόιμπλε
Την ώρα που ακόμα και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε χθεσινό σχόλιο στην ιστοσελίδα του ασκεί δριμεία κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καλεί την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γέγκερ υποστήριζε ότι οι προτάσεις των δανειστών μας είναι «γενναιόδωρες» και ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων».
Ο κ. Γέγκερ διέψευσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ τόνισε ότι ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας είναι «σίγουρα λίγος».
Σχόλιο
Το διαδικτυακό σχόλιο του «Spiegel», που υπογράφεται από τον υποδιευθυντή της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Γιάνκο Τίετζ, κατηγορεί τον κ. Σόιμπλε ότι «αντί να κάνει τα πάντα και να προωθήσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης, επεξεργάζεται σχέδια για ένα Grexit και προτρέπει και άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο». Ο αρθρογράφος αποδίδει τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην αντιπάθειά του για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κυβέρνησης και καταλήγει: «Θα ήταν καλά εάν ο Σόιμπλε συμπεριφερόταν με το πνεύμα που συμπεριφέρθηκε πριν από 25 χρόνια. Εάν όχι, θα ήταν καλύτερα η Αγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις».
S&P: «Νέα υποβάθμιση αν…»
Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,46 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου δεν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), όπως διευκρίνισε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P). Η S&P ξεκαθάρισε ότι η μη αποπληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων (καθώς και των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Αυγούστου) μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα χαμηλότερα από τη βαθμίδα CCC, στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο, δεν θα αποτελέσει επιλεκτική χρεοκοπία, διότι δεν θα επηρεαστούν άμεσα οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.
Την «ώρα μηδέν» πουλάει τρέλα ο Βαρουφάκης
Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στον «αέρα», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης… πουλάει τρέλα, μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» για «πολύ ωραία ημέρα» και υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είπε “ως εδώ και μη παρέκει”, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο: “Είτε υπογράφετε το Μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια”. Εμείς είπαμε ότι δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Επιτέλους, φτάσαμε στο σημείο όπου η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς, πάντως, δεν πρόκειται να υπογράψουμε παράταση της κρίσης».
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν απειλούμε κανέναν, δεν παίζουμε παιχνίδια» και υποστήριξε πως «εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση». Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μία νύχτα, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να είναι εδώ». Για το Grexit είπε ότι «δεν είναι μια συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μια ημέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη».
Ο Φάιμαν σήμερα στην Αθήνα προτείνει λύσεις
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από τους «σκληρούς» της Ευρώπης στο θέμα της Ελλάδας, σε αντίθεση με τον Αυστριακό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος κινείται στη γραμμή Σόιμπλε. Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση που διετύπωσε προ ημερών, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία σε ένα πενταετές σχέδιο μέσα στο οποίο θα ξετυλιχτούν μεσοπρόθεσμες λύσεις «για να ξαναδοθεί ελπίδα στους ανθρώπους». Ο κ. Φάιμαν προβάλλει την ανάγκη να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα και να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας. Οπως έχει ήδη τονίσει, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν χειρότερη από όλες τις λύσεις και επομένως είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» να επενδύσει κανείς στο Grexit. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο καγκελάριος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.