Τσίπρας: Εχουμε νωπή εντολή από το λαό!

Χαμηλοί τόνοι χθες στη συνεδρίαση της Πολ. Γραμματείας για τη συμφωνία

Να φρενάρει την εκλογολογία και να διασφαλίσει μια καταρχήν στήριξη των στελεχών του στη διαπραγμάτευση επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, που συγκάλεσε χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη φράση «η κυβέρνηση έχει μία νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή που εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών», ο πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε η χαλαρή αναφορά του σε εκλογικό σχεδιασμό («δεν βλέπω και δεν θέλω εκλογές») στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

Ενημερώνοντας τα στελέχη μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση.

Σχέδιο

Εστίασε δε, στο κυβερνητικό σχέδιο για ελάφρυνση της χώρας από τα 27 δισ. που οφείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (με «πέρασμά» τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM), επί του οποίου πάντως αναμένεται η απάντηση των «θεσμών».

Βάσει των παραπάνω κάλεσε το κόμμα να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια και να ενημερώσει τους πολίτες, καθώς «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της χώρας σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση».

Κατά τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των «αριστερών» τάσεων επέμειναν στην προοπτική ρήξης με τους δανειστές και σε εκλογές, εάν επιμείνουν σε υποταγή αντί «έντιμου συμβιβασμού». Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (υπό τον Στ. Λεουτσάκο) και ο Α. Νταβανέλος (της ΔΕΑ) είπαν ότι η ελληνική πρόταση «κινείται εκτός δεσμεύσεών μας», αλλά περιμένουν να τη δουν, ενώ η πλειοψηφία και ο Ρ. Ρινάλντι (της ΚΟΕ) σημείωσαν ότι θα μπορούσαν να τη στηρίξουν λόγω του αδιεξόδου που θα υπάρξει σε διαφορετική περίπτωση.

Στο αίτημά τους να συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι δεν έχει νόημα προτού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αλέξης: Δεν θέλω και δεν βλέπω εκλογές

«Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το ευρώ» προειδοποίησε χθες τους θεσμούς ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της «Corriere della Sera». Παράλληλα, τόνισε με νόημα «δεν θέλω και δεν βλέπω εκλογές», αφήνοντας όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην αποτραπούν.
«Εάν η Ευρώπη δεν μπορέσει να χειριστεί το πρόβλημα μιας τόσο μικρής χώρας, όπως της Ελλάδας, που αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της οικονομίας της, πώς θα μπορέσει να χειριστεί προβλήματα χωρών όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, που έχουν πρόβλημα 2 τρισ. ευρώ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε, δίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του ελληνικού ζητήματος.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι οι δανειστές είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα και το πρόγραμμα στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.

Αγριεύει (πάλι) ο Ντάισελμπλουμ

Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «προσγείωσε» χθες την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας, κατηγορώντας μάλιστα την ελληνική πλευρά ότι υποτιμά την πολυπλοκότητα του θέματος του χρέους και των μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

«Βλέπω πολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: Να βάλει ξανά τον Προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες, κάτι που απαιτεί μέτρα στα οποία έως τώρα έλεγαν όχι» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κανάλι RTL και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε πλήρως με την Αθήνα για το τι πρέπει να συμβεί έως το τέλος του μήνα».

Μαρία Μάνη

Ανησυχία βιομηχάνων του Βορρά

Υπαρκτό κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη βλέπουν πλέον οι βιομήχανοι της βόρειας Ελλάδας, με τραγικές συνέπειες -αν συμβεί- για τη χώρα και τους πολίτες. Σε ένα δριμύ «κατηγορώ» στους κυβερνώντες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης, μιλώντας από το βήμα χθεσινής εκδήλωσης για τις εξαγωγικές πιστώσεις, εξέφρασε την απορία του πώς είναι δυνατόν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην αντιλαμβάνονται ότι ευθεία ή έμμεση αναφορά στην έξοδο από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποτελεί ούτε κατά διάνοια διαπραγματευτική απειλή για τους δανειστές μας. «Μου είναι αδύνατον να σκεφτώ ότι δεν έχει κανείς προσμετρήσει τις πραγματικά τραγικές συνέπειες για τους ήδη άνεργους συμπολίτες μας, για την περαιτέρω απομείωση των εισοδημάτων και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων από μια πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ» σημείωσε ο κ. Σαββάκης, μεταφέροντας ειδικότερα την αγωνία των επιχειρήσεων.

«Με τη ρευστότητα να είναι ανύπαρκτη, με τους Ευρωπαίους προμηθευτές μας να μη δίνουν πιστώσεις, αλλά να ζητούν να προπληρωθούν, με τις εγγυητικές των τραπεζών μας να μη γίνονται δεκτές από πουθενά, πώς είναι δυνατόν να “διαπραγματευόμαστε” με την “απειλή” της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;» αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που έχουν η απραξία των τελευταίων έξι μηνών, οι γενικόλογες και αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και οι αρνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διακηρυχθείσα παραγωγική ανασυγκρότηση.

Μαρία Μαθιοπούλου

ΕΚΤ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τη ρευστότητα

Στο μικροσκόπιο του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπαίνουν ξανά σήμερα η συνέχιση της στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) και η πιθανότητα να αυξηθεί το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που χρησιμοποιούν οι εγχώριες τράπεζες ως ενέχυρα (collaterals), προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.
Ξένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν χθες ότι, μετά την απόφαση για πακετάρισμα των δόσεων προς το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ενδέχεται να διευρύνει σήμερα το «κούρεμα» στα ενέχυρα από το 30% στο 40%. Η εξέλιξη αυτή θα άφηνε περιθώρια άντλησης επιπλέον ρευστότητας ύψους μόλις 5,1 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες. Με τον σημερινό ρυθμό εκροής καταθέσεων, το ποσό αυτό θεωρείται ότι επαρκεί για έναν μήνα.

Κεραυνοί Γλέζου κατά Σουλτς στην Ευρωβουλή

Τον λαλίστατο Μάρτιν Σουλτς περιέλαβε χθες ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ως πρόσωπο, έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επισήμανε ο κ. Γλέζος, δεν είναι η πρώτη φορά που είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί στον κ. Σουλτς προσωπικά, καθώς και στο παρελθόν έχει αναφερθεί επικριτικά στη στάση του. «Ομως σήμερα η ελεύθερη Ελλάδα, μια χώρα που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού, για να χαράξει τη δική της πορεία, συναντάει τη σφοδρή αντίδραση τόσο από την πλευρά των τριών θεσμών όσο και από τη δική σας πλευρά» εξήγησε. Και κατέληξε με τη σύσταση-προειδοποίηση: «Μακριά τα χέρια όλων των δανειστών από την Ελλάδα. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα