AΛΛΑΖΟΥΝ όλα στον Στρατό!

Βάσει σπουδών οι ειδικότητες. Οι γιατροί θα υπηρετούν με κανονικό μισθό

Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας επιφέρει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως την Παρασκευή. Βασική στόχευση είναι να υπηρετούν μετά τη βασική εκπαίδευσή τους όλοι οι στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες στις παραμεθόριες περιοχές, σε πλοία ή εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους και στη συνέχεια, βάσει συστήματος μορίων που θεσμοθετείται, να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν. Τα μόρια αυτά θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως τα κοινωνικά και τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας του οπλίτη. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι οι οποίοι ευνοούνται από το σύστημα αυτό, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Συγκεκριμένα, όσοι κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς θα τοποθετούνται μετά τη βασική εκπαίδευσή τους σε μονάδες της Θράκης, του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται ελλείψεις προσωπικού. Αντίστοιχα, οι ναύτες σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νήσων και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και οι σμηνίτες σε μονάδες και υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αφού παραμείνουν στις μονάδες για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, θα μπορούν να μετατίθενται στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους ή όπου αλλού έχουν επιλέξει βάσει ενός συστήματος μορίων.

Τα κριτήρια

Τα μόρια αυτά θα προκύπτουν από τις γραμματικές γνώσεις, τις σπουδές, την εκπαίδευση και φυσικά τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ανάλογα με τις σπουδές θα προκύπτει κατά κύριο λόγο και η ειδικότητα. Για τη διασφάλιση του γεγονότος ότι δεν θα αποκλείονται από τις λίστες των υπό μετάθεση οπλίτες που βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης και κάλυψης των οικονομικών αναγκών για ενοίκιο και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπεται ένα ποσοστό 2% για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο 250-300 οπλίτες σε κάθε σειρά κατάταξης είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα, οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενώ καθιερώνεται και «γραφείο οπλίτη» για παράπονα μεταθέσεων.

Ειδική μέριμνα θα ισχύσει για τους ιατρούς οπλίτες, οι οποίοι θα τοποθετούνται σε περιοχές απομακρυσμένες και κατά τη διάρκεια της θητείας τους θα ασκούν ταυτόχρονα το αγροτικό τους, αφενός αποκτώντας εμπειρία και αφετέρου με αμοιβή από το υπουργείο Υγείας. Θετική διάταξη υπάρχει και για τους δικηγόρους των οποίων η θητεία στα νομικά γραφεία των στρατιωτικών νομικών συμβούλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα «γράφεται» ως χρόνος για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Τέλος, όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ενοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016. Με τον τρόπο αυτόν απαλλάσσονται των ποινικών διώξεων αλλά και του προστίμου των 6.000 ευρώ που επιβάλλεται σε αυτές τις υποθέσεις.

Ανδρέας Κούτρας

Αναβαθμίζονται σε ΤΕΙ οι σχολές των Υπαξιωματικών

Ρυθμίσεις και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εμπεριέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που τέθηκε σε διαβούλευση. Μία εξ αυτών είναι η θέσπιση τριετούς διάρκειας φοίτησης στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και η επί της ουσίας εξομοίωσή τους με τα ΤΕΙ. Η αύξηση κατά ένα έτος στη φοίτηση θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Με το άρθρο 11 του νόμου αίρεται η αδικία σε βάρος των διατελεσάντων σε διάσταση ή διαζευγμένων ή άγαμων στρατιωτικών που έχουν παιδιά όσον αφορά το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, ύψους 212,94 ευρώ, το οποίο δεν καταβάλλεται σήμερα. Με την ψήφιση του νόμου και εφόσον αποδεδειγμένα οι τελούντες σε διάζευξη ή διάσταση ή άγαμοι καταβάλλουν διατροφή, θα λαμβάνουν κανονικά το εν λόγω επίδομα. Την ίδια στιγμή, «ομαδοποιείται» όλη η νομοθεσία που αφορά τις άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και παρέχεται πλέον σε όλο το μόνιμο προσωπικό (πέραν, δηλαδή, των αξιωματικών) άδεια σπουδών για συμμετοχή σε προγράμματα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, εφόσον η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση και το αντικείμενο σπουδών είναι άμεσα συνυφασμένο με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα που ασκεί στο στράτευμα.

Αλλη μία σημαντική ρύθμιση έχει να κάνει με τους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές. Ενα μεγάλο ποσοστό, είτε γιατί πέτυχε σε άλλη σχολή είτε γιατί δεν επιθυμεί πλέον να συνεχίσει τη φοίτηση στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, παραιτείται. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κενά, τα οποία έως τώρα δεν μπορούν να καλυφτούν από τους επιλαχόντες. Αυτό έρχεται να λύσει το άρθρο 25, το οποίο επιτρέπει πλέον εντός διμήνου να καλύπτονται οι θέσεις από τους πίνακες των επιλαχόντων.

Α.Κ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα