Κατεπείγουσα έρευνα για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε η Εισαγγελία, μετά από μήνυση της Περιφέρειας Αττικής. Κίνδυνος για την υγεία των πολιτών
Συνεχίζει να καίει χαρτί και πλαστικό η φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, στον Ασπρόπυργο, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα, στα νότια και δυτικά προάστια της Αθήνας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σημείωσε πως “πρέπει να βρεθεί χώμα και μηχανήματα γιατί δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές. Δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος”, είπε, σημειώνοντας πως οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.
Προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά
Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας είχε αφορμή μήνυση που κατέθεσε για τη μεγάλη φωτιά, η Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς “που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρία ανακύκλωσης”.
Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιών προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.
Πόλος έλξης για τους αθίγγανους της περιοχής
Εν τω μεταξύ, η αποθήκη όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, έχει γίνει πόλος έλξης για τους τσιγγάνους της περιοχής, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, μία ημέρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς κι ενώ ακόμη μαινόταν, κατέκλυσαν τον χώρο για να αποσπάσουν μέταλλα από τα συσσωρευμένα σιγοκαιόμενα υλικά, ώστε να τα μεταπωλήσουν.
“Οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής”, είχε δηλώσει την Κυριακή, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, προσθέτοντας ότι “οι όροι και οι κανόνες ασφάλειας υποδεικνύονται και επιβάλλονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, βάση των οποίων εκπονούνται αυτές τις ημέρες από τους δήμους της χώρας και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων”.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ η κ. Μπιζά σημείωσε, ότι “η μοναδική σχέση που είχαμε ως ΕΔΣΝΑ ήταν η απόθεση των υπολειμμάτων του στον ΧΥΤΑ, όπως άλλωστε γίνεται και με τους παράνομους χώρους διαχείρισης σκραμπ (σ.σ.μείγμα μετάλλων)”.
Πρόκειται για τα λεγόμενα σκραμπατζίδικα, τα οποία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο εκμεταλλευόμενα τσιγγάνους και αλλοδαπούς για την συλλογή μεταλλικών αντικειμένων.
Πηγή:news247