Λιγότερα από 100 χλιάδες παιδιά μεταναστών, υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου που συζητείται από σήμερα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Αυτό υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρουσιάζοντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Τάξης, και Παραγωγής και Εμπορίου.
Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, ως προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας είναι: Η πενταετής παραμονή στη χώρα τουλάχιστον του ενός γονέα, το παιδί να έχει γεννηθεί μέσα σε αυτή την πενταετία, να έχει εγγραφεί στην Α’ δημοτικού και να φοιτά στο Δημοτικό όταν υποβληθεί η αίτηση.
Η κα Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι αν ένα παιδί γεννηθεί και ο γονέας δεν έχει συμπληρώσει 5ετία, τότε το δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας του παιδιού αποκτάται μετά από 10 έτη παραμονής του γονέα στην Ελλάδα. «Ουσιαστικά αναφερόμαστε στους προηγούμενους» είπε και πρόσθεσε πως οι μετανάστες από το νέο κύμα που φθάνει στην Ελλάδα, «κανείς δεν θέλει να παραμείνει στη χώρα μας. «Συνωστίζονται» για να φύγουν» είπε.
Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει, μεταξύ άλλων, και διάταξη σχετική με τη σύσταση δημόσιας επιχείρησης ενεργειακών επενδύσεων, «με σκοπό τις επενδύσεις για την κατασκευή και διαχείριση αγωγών φυσικού αερίου και αναπτυξιακές υποδομές», όπως σημείωσε μιλώντας στη συνεδρίαση ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης. Το αρχικό κεφάλαιο θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, όλες οι μετοχές της θα ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, για να έχει ευελιξία η εταιρία και να παίξει ρόλο και αποστολή της, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι αναγκαία η ψήφιση αυτής της διάταξης, συνδέοντάς της με τις εν εξελίξει συζητήσεις με τη Μόσχα για τον αγωγό φυσικού αερίου: «Γίνονται από καιρό συζητήσεις για κατασκευή νέου αγωγού που θα περάσει από τη χώρα μας. Είναι ο λεγόμενος νότιος διάδρομος που σκοπεύει να κατασκευάσει η Ρωσία. Οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες πλέον, και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για συμφωνία-πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε ίσως να υπογραφεί κατά την παρουσία πρωθυπουργού στην Πετρούπολη. Μπορεί να γίνει εκεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας». Κλείνοντας υποστήριξε πως τα οφέλη από την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού θα είναι σημαντικότατα για το ελληνικό δημόσιο, αφού θα σημάνει επένδυση ίσως και πάνω από δύο δις ενώ θα υπάρξουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές προγραμματίζεται για την Παρασκευή, ώστε να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
πηγή: kathimerini.gr