Υπάρχουν και χειρότερα για την έκτακτη εισφορά

Σενάριο-σοκ για να κοπεί η έκπτωση σε περισσότερους

Ισοδύναμα μέτρα αναζητά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επανεξεταστεί η κατάργηση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Επί της ουσίας, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές στον ΦΠΑ.
Το όφελος από την κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα νησιά του Αιγαίου είναι 350.000.000 ευρώ. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά και σε χαμηλότερα εισοδήματα, από τα 22.000 ευρώ τον χρόνο ή από τα 25.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή να επιστρέψει στο 2% από 1,4% που είναι σήμερα. Επισήμως, η κυβέρνηση το διαψεύδει, αλλά συνεχίζει να αναζητεί ισοδύναμα.

Θύματα

Σε αυτή την περίπτωση, θύματα θα πέσουν και φορολογούμενοι που βγάζουν λιγότερα και από 1.800 ή και 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα, χωρίς να εξετάζονται οι κοινωνικές ή οικογενειακές ανάγκες τους, αν είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, βάσει της ελληνικής πρότασης, η ειδική εισφορά στα εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 1,4% στο 2%, στα εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ από 2,1% σε 4%, στα εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ ο συντελεστής θα αυξηθεί από 2,8% σε 6% και στα εισοδήματα από 500.001 και πάνω θα αυξηθεί στο 8%.
Για το 2015, τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης είχαν υπολογιστεί στα 762.000.000 ευρώ.

«Καυτός» λογαριασμός (των 11,56 δισ. ευρώ) του καλοκαιριού

Αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό «καύσωνα», τον οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει χωρίς τη στήριξη των δανειστών της, βρίσκεται η χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, καθώς ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες μόνο για τόκους και χρεολύσια (δηλαδή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις) φτάνει συνολικά τα 11,56 δισ. ευρώ.

Περισσότερο από το 50% του ποσού αυτού προκύπτει από την υποχρέωση να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου και τις 20 Αυγούστου ελληνικά ομόλογα που λήγουν, τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το σύνολο των ομολόγων αυτών ανέρχεται στα 6,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,64 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Νωρίτερα, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει δύο δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): Στις 30 Ιουνίου απαιτείται να αποπληρωθούν τα 1,53 δισ. ευρώ που ήταν κατανεμημένα σε τέσσερις δόσεις μέσα στον τρέχοντα μήνα, αλλά συγχωνεύθηκαν σε μία ενιαία δόση, και ακολουθούν άλλα 450.000.000 ευρώ στις 13 Ιουλίου.

Επιπλέον, η χώρα μας οφείλει να αποδώσει για τόκους 500.000.000 ευρώ τον Ιούνιο, 900.000.000 ευρώ τον Ιούλιο και άλλα 500.000.000 ευρώ τον Αύγουστο, να διαθέσει για άλλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις 700.000.000 ευρώ τον Ιούνιο και 200.000.000 ευρώ τον Ιούλιο, καθώς και να αποπληρώσει «ακούρευτο» ομόλογο 110.000.000 ευρώ, που λήγει τον Ιούλιο.

Δραματική έκκληση από τέως βουλευτές

Εκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το ελληνικό πρόβλημα, με τις δραματικές ανθρωπιστικές διαστάσεις του, απευθύνει η Ενωσις Τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών.
Σε σχετικό ψήφισμά τους οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι οι πάντες θα πρέπει να αντιληφθούν έγκαιρα πως «η επόμενη φάση προδιαγράφεται καταστροφική, λόγω των παράλογων συνθηκών που επικρατούν και οι οποίες επί 5 χρόνια ανεύθυνα διαμορφώθηκαν». Κάνουν δε λόγο για τιμωρητική διάθεση της ευρωζώνης και ληστρικό καταναγκαστικό εις βάρος της Ελλάδας, με τον υποκριτικό μανδύα της αλληλεγγύης, ενώ προσθέτουν ότι η υπόθεση της Ελλάδας παρατείνεται σκόπιμα επί πέντε χρόνια, με δεκάδες προφάσεις και συνεχιζόμενους έντεχνους εκβιασμούς.
Οπως συμπληρώνουν, «πρέπει όλες οι πλευρές -είναι χρέος τους- να κάνουν τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις που η ζωή και η ιστορία απαιτούν ΤΩΡΑ, ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ. Η χρονική παράταση της κρίσης, κάτω από οποιαδήποτε αιτιολογία, είναι ένας παμμέγιστος ιστορικός τυχοδιωκτισμός, με ανυπολόγιστο κόστος».

Γαβριήλ:Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας

Χρονικό ορίζοντα τετραετίας έχει η κυβέρνηση και από το μυαλό του πρωθυπουργού δεν περνά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Με αυτή την απάντηση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιχείρησε χθες να τερματίσει τη συζήτηση για προσφυγή στις (εθνικές) κάλπες. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε κάθε σχετική αναφορά στη Βουλή την Παρασκευή, παρότι τον «προκάλεσε» ανοικτά ο Αντώνης Σαμαράς. Αντιθέτως, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης τόνισε χθες ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ζητηθεί νέα λαϊκή εντολή «με νέα όρια».

Ο ίδιος δεν εξήγησε τι εννοεί, αλλά συνάδελφοί του (σ.σ.: κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα) αναφέρονται σε αναζήτηση λύσης εκτός ευρώ εάν διαπιστωθεί ότι εξέλιπαν τα περιθώρια παραμονής στο κοινό νόμισμα. Σε περίπτωση συμφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «θα είναι τέτοια που δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους κυβερνητικούς βουλευτές». Πρόσθεσε πάντως ότι η κομματική πειθαρχία για την Αριστερά σημαίνει «πολιτική στάση του βουλευτή» και δεν συνάδει με την τακτική των διαγραφών.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα