Περιορισμό αναλήψεων βλέπουν Moody’s και JP Morgan, αν συνεχιστούν οι εκροές
Αυξανόμενο κίνδυνο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα βλέπουν, σε χθεσινές αναλύσεις τους, τόσο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s όσο και η επενδυτική τράπεζα JP Morgan. Οι δύο οργανισμοί εκτιμούν ότι αυτός ο κίνδυνος εντείνεται εξαιτίας των ολοένα και μεγαλύτερων εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και προσθέτουν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα είχαν τη μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, με την επιβολή ορίου στα ποσά που μπορεί να πάρει κάθε καταθέτης από τον λογαριασμό του και ορίου στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Ο Moody’s επισημαίνει ότι η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες και πως «παρότι οι έλεγχοι θα βοηθούσαν προκειμένου να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα». Επιπλέον, εκτιμά ότι υπήρξε σημαντική εκροή καταθέσεων και τον Μάιο λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν περιθώριο να αντλήσουν άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).
Κίνδυνος
Ο Moody’s δεν παραλείπει να σημειώσει ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που χρησιμοποιούν οι εγχώριες τράπεζες ως ενέχυρα για να αντλήσουν ρευστότητα. Η στάση της ΕΚΤ στο θέμα αυτό θα επαναξιολογηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Στη δική της ανάλυση, η JP Morgan υποστηρίζει: «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ». Επιπλέον, θεωρεί κρίσιμη περίοδο το τέλος του τρέχοντος μηνός, καθώς στις 30 Ιουνίου λήγει η υφιστάμενη παράταση του προγράμματος στήριξης και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τα 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, τα οποία αντιστοιχούν στις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και αποφασίστηκε να συνενωθούν σε μία δόση.
«Die Welt»: Ελληνες αποσύρουν τα χρήματά τους και τα πάνε σε γερμανικές τράπεζες
Σοκάρουν τα στοιχεία σχετικά με την εκροή ελληνικών κεφαλαίων σε γερμανικές τράπεζες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική «Die Welt».
Επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η εφημερίδα αναφέρει ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις ύψους 600.000.000 ευρώ από Ελληνες πελάτες σε τράπεζες της χώρας, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ποσό των ελληνικών καταθέσεων στη Γερμανία σε 3,8 δισ ευρώ – το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2012 έως σήμερα. Αιτία, όπως γράφει, η εφημερίδα, «η δίχως τέλος κρίση στην Ελλάδα, που έχει σπείρει τον πανικό στους καταθέτες. Φοβούμενοι ότι η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή, οι Ελληνες σπεύδουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ελβετία».
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες «αιμορραγούν» όλο και περισσότερο και, σε περίπτωση που συνεχιστεί το φαινόμενο, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, «κάτι που θα αποτελούσε ταφόπλακα» για την ελληνική οικονομία.
«Μοναδική σανίδα σωτηρίας» είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ-Ζιν, «η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και η υψηλή φορολόγησή τους όπου είναι δυνατόν», άποψη που φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ, ο οποίος προτείνει την επιβολή του εν λόγω μέτρου «για διάστημα 5-10 ετών», ώσπου δηλαδή να εξυγιανθεί η οικονομία.
Ωστόσο το δημοσίευμα φιλοξενεί και την αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων θα έχει παρενέργειες για την ελληνική οικονομία, με Γερμανούς οικονομολόγους να υπογραμμίζουν ότι το μέτρο θα διώξει και τους ξένους επενδυτές, αφού δεν θα μπορούν να κινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους. Επιπλέον, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Ισλανδία, επισημαίνεται και ο κίνδυνος δημιουργίας νέας «φούσκας» στις αγορές και κυρίως σε αυτή των ακινήτων, αφού όσοι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τη χώρα τα επενδύουν σε ακίνητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών της Γερμανίας Μάρτσελ Φράτσερ εκτιμά ότι ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων θα πρέπει να αποτελέσει τελευταία επιλογή, αντιπροτείνοντας τη λύση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα από Μέρκελ -Ομπάμα
Το μήνυμα ότι θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά αυτό εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει, έστειλε από τη Βαυαρία και τη σύνοδο του G-7 η Ανγκελα Μέρκελ. Με τη Γερμανίδα καγκελάριο συντάχθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα των μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει συμφωνία, ενώ λίγο πιο διαλλακτικός ήταν ο Φρανσουά Ολάντ, που τόνισε ότι πρέπει η κατάσταση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο.
Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά «δεν υπάρχει πολύς χρόνος» και έσπευσε να διαχωρίσει την υπόθεση της χώρας μας από αυτήν της Lehman Brothers, σημειώνοντας ότι «είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του G-7 συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία». Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, λέγοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει».
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις δύο πλευρές, την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη ευρωζώνη» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παρέμβαση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο, εφόσον η κατάσταση δεν ξεκαθαριστεί σύντομα, ενώ τόνισε: «Πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα, καθώς το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα».
Σε…τοίχο με τον Σόιμπλε έπεσε στο Βερολίνο (χθες) ο Γιάνης Βαρουφάκης!
Σε τοίχο προσέκρουσε η χθεσινή προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να καταλήξει σε συμφωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, απορία προκάλεσε η επιλογή του κ. Βαρουφάκη να επιτεθεί στους δανειστές, αλλά και στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε άρθρο του.
Παρότι ο Ελληνας υπουργός εκτίμησε ότι η συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε ήταν παραγωγική, πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι «υπήρξε εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος». Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «είναι χρέος των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ανώτερο επίπεδο, προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της ευρωζώνης».
Ο Ελληνας υπουργός φέρεται ότι είπε στον Γερμανό ομόλογό του πως δεν μετέβη στο Βερολίνο για να διαπραγματευτεί τη λύση που θέλουν οι δανειστές, αλλά τις ελληνικές προτάσεις. Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο του ιδρύματος Hans-Böckler με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα που δεν μπορούν να περάσουν. «Φανταστείτε η κυβέρνηση να χρειαστεί να πει κάποτε στον χαμηλοσυνταξιούχο ότι θα του μειώσει τη σύνταξη, π.χ. από τα 350 στα 320 ευρώ, και την ίδια ώρα να τους αυξήσουμε τον φόρο στα φάρμακα από το 6,5% στο 11% ή στο 23%. Μπορεί μια τέτοια παρέμβαση να θεωρηθεί μεταρρύθμιση και να περάσει από τη Βουλή;» είπε. Ακόμα επεσήμανε ότι, όταν πρότεινε στο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία επί τριών τεσσάρων νομοσχεδίων και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα, «οι θεσμοί και το Eurogroup απάντησαν: ”Ξέχασέ το. Πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη αξιολόγηση”».
Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά των δανειστών, λέγοντας ότι με τη στήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ πήραν πίσω όσα σημεία προσέγγισης είχαν επιτευχθεί και ότι η πρότασή τους είναι «πρόταση που κατατίθεται από κάποιον που δεν θέλει συμφωνία». Υπογράμμισε ακόμη ότι, χωρίς λύση για το χρέος και πρόγραμμα επενδύσεων, «δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία».
Μ. Ροζάκος
Κι άλλες υποχωρήσεις περιμένουν τώρα οι δανειστές
Νέες προτάσεις -δηλαδή, υποχωρήσεις- από την ελληνική πλευρά περιμένουν οι δανειστές μας, την ώρα που η κυβέρνηση επανεξετάζει τις θέσεις της για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιχειρεί εναγωνίως να αποφύγει τον σκόπελο επαχθών μέτρων, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 23%, αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% για το 2015 και οι δανειστές 1%, ενώ για το 2016 έχει προτείνει 1,5% και οι δανειστές 2%.
Ειδικά για αυτό το τελευταίο θέμα, το οικονομικό επιτελείο, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί από τοπικούς φορείς, αναζητεί ισοδύναμα ύψους 350.000.000 ευρώ, ώστε να διεκδικήσει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παράλληλα, όμως, προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τον εισπρακτικό στόχο της ελληνικής πρότασης για το νέο σύστημα ΦΠΑ, ώστε τα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να φθάσουν τον δυσθεώρητο στόχο των 1,8 δισ. ευρώ που είχε θέσει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι επίσης ανοιχτή στο να ενσωματώσει στις προτάσεις της μέτρα που έθεσαν στο τραπέζι οι πιστωτές, οι οποίοι θα στείλουν το τελευταίο μήνυμα την Τετάρτη, εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον κ. Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης μετέβησαν χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση, στην οποία ενδέχεται να μετάσχει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει την αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς και χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ως «μια καλή βάση, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων».
Μ. Φράτσερ:Αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα»
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πολιτική λύση σε υψηλότατο επίπεδο έκανε ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ (φωτό), ο οποίος θεωρεί πως ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτο.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τι λένε οι θεσμοί, αλλά τελικά θα υπάρξει μια πολιτική απόφαση. Είναι πλέον καιρός να βρούμε μια λύση. Η πρόκληση είναι τόσο σημαντική, ώστε πρέπει να υπάρξει μια λύση σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φράτσερ, οικονομολόγος με σημαντική επιρροή στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας «αναγκαίο και σημαντικό» το ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζητά με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και, τώρα, με τον κ. Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών τάχθηκε υπέρ της ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, προτείνοντας να συνδεθεί η αποπληρωμή των τόκων των δανείων με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει και άλλο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος. «Παρότι το θέμα του “κουρέματος” αποτελεί αυτή τη στιγμή ταμπού στην Ευρώπη και τη Γερμανία, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα γίνει και άλλο “κούρεμα”. Δεν υπάρχει εναλλακτική» σημείωσε ο κ. Φράτσερ και παραδέχτηκε ότι, από τα 240 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνειο στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα μισά πήγαν στην αποπληρωμή του χρέους και σε τόκους.