Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε στις 4:09 πμ, σε απόσταση 77 χλμ. βόρεια – βορειοδυτικά της Αθήνας και 26 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδα, στο Βόρειο Ευβοϊκό. Ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,3 βαθμών και είχε εστιακό βάθος μόλις 13 χιλιομέτρων.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι πρόκειται για γειτονικό του ρήγματος της Αταλάντης, τα δύο ρήγματα δεν έχουν μεταξύ τους γενετικής σχέση.
Μετά το σεισμό των 5,3 βαθμών ακολούθησε σειρά δονήσεων με τις μεγαλύτερες να φτάνουν τους 3,8 βαθμούς στις 4:13 πμ και 3,3 βαθμούς στις 5:31 πμ. Οι μικρότερες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο καταδεικνύει μια λογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς καταγράφει τάσεις εκτόνωσης του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε η γνωστή επιφυλακτικότητα των δυο πρώτων εικοσιτετράωρων μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν δέχτηκε κάποια κλήση για βοήθεια, τέθηκε πάντως σε ετοιμότητα για να επέμβει αν προέκυπτε ανάγκη. Αντίστοιχα, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ούτε κλήσεις προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις σε Χαλκίδα και Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με κατοίκους της Χαλκίδας ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς ήταν «ρηχός» και το επίκεντρό του βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, μόλις 26 χλμ. από την πόλη. Οι κάτοικοι δήλωσαν πως πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.