Η κόντρα Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φίλος μου. Προκειμένου να παραμείνει κάποιος φίλος θα πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες». Στην απειλητική αυτή φράση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνοψίζεται η ένταση που δημιουργήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο στις σχέσεις των δύο ανδρών. Το όλο θέμα προέκυψε από την πληροφορία που μετέδωσαν το Σάββατο διεθνή δίκτυα ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνομιλήσει με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής στη δέσμευση που ανέλαβε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο κ. Τσίπρας για να αποστείλει τις νέες προτάσεις της χώρας μας.
Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άμεση και με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τόνιζε ότι μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!…- αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Ωστόσο, πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις ήρθε χθες ο κ. Γιούνκερ για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με τη συμφωνία για τη διάσωση της Αθήνας από τη χρεοκοπία -όπως αναφέρει το Reuters- και τον κάλεσε να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του G7 στη Γερμανία, ο Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters, εξέφρασε την αγανάκτησή του απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατήγγειλε τους όρους των διεθνών πιστωτών χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους» στην ελληνική Βουλή την Παρασκευή. «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μου είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (…). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση» για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον κ. Τσίπρα και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ – CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη. Επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως «θα βγάλει λαγό από το καπέλο» για να την εμποδίσει. Ερωτηθείς πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για μια συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε «ασφαλώς θα υπάρξει προθεσμία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πάντως, βάσει της άτυπης ενημέρωσης που έκανε χθες το μεσημέρι, το Μαξίμου δεν δέχεται την πρόταση των δανειστών στο σύνολό της, επαναφέρει την ελληνική πρόταση και ζητάει από τους θεσμούς να την αξιολογήσουν και να κάνουν παρατηρήσεις επ’ αυτής και επιπλέον αναφέρει πως συνεχίζει τις προσπάθειες για πολιτική σύγκλιση.
Πούτιν: Στενές σχέσεις με Ελλάδα!
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ξεκάθαρος. Η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης ή του ΝΑΤΟ και εάν βρίσκεται στην ευρωζώνη. «Διατηρούμε με την Ελλάδα πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και σχέσεις καλής συνεργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Στην ερώτηση σχετικά με τη στάση της Ρωσίας σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, ο Πούτιν απάντησε ότι «…θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε και αντιπαραγωγικό, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία». Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος διασαφήνισε ότι δεν είναι η Ρωσία που θα αποφασίσει τι είναι πιο συμφέρον για την Ελλάδα!
Αυστηρή προειδοποίηση
«Δραματικές» χαρακτήρισε ο Μάρτιν Σουλτς τις συνέπειες που θα έχει η Ελλάδα στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συμφωνία την οποία έχουν καταθέσει οι πιστωτές της χώρας. Ο πρόεδρος του Ευρω-Κοινοβουλίου προχώρησε σε αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, έτσι ώστε η ελληνική πλευρά να αποδεχτεί το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι «θεσμοί». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» και η οποία δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ο κ. Σουλτς σε αυστηρό ύφος ξεκαθάρισε απευθυνόμενος προς την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να προειδοποιήσει την «ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίψει τη χείρα που της τείνουν». Πρόσθεσε δε θέτοντας και ασαφές χρονικό όριο στην επισήμανσή του ότι «ο χρόνος εξαντλείται και οι συνέπειες θα είναι δραματικές».
Στην ίδια συνέντευξη βέβαια ο πρόεδρος της Ευρωβουλής έσπευσε να επισημάνει ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν είναι τελεσίγραφο»
Δεν αποτελεί «τελεσίγραφο» η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα και είναι «διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Με εμφανώς πιο διαλλακτική διάθεση, ο κ. Σαπέν συμπλήρωσε ότι, ειδικά για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, και πιο συγκεκριμένα για το φλέγον θέμα της κατάργησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα». Μιλώντας στο Reuters κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Γάλλων σοσιαλιστών, ο κ. Σαπέν ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «κανείς ποτέ -ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- δεν είπε ότι η συμφωνία είναι “take it or leave it”, ότι αποτελεί τελεσίγραφο». Ειδικά για το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις και για το αν υπάρχει η πιθανότητα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση διαφωνίας σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «θα πρέπει να κάνουν διαφορετικές προτάσεις, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια δημοσιονομική ισορροπία».
«Μακιαβελικές τακτικές»
Για μακιαβελικές τακτικές των δανειστών, που στόχο έχουν την παράδοση και υποταγή της Ελλάδας, μίλησε ο Π. Λαφαζάνης.
«Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί επιδιώκουν μια αξιοπρεπή συμφωνία με την κυβέρνησή μας, συμβατή με το πρόγραμμά της. Εφαρμόζουν σε βάρος της Ελλάδας ό,τι πιο μακιαβελικό ως μεθόδευση έχει αναδείξει η ιστορία της αποικιοκρατίας» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουν είναι να τσακίσουν κοινωνικά τη χώρα και να εξευτελίσουν την κυβέρνηση».
Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά δεν έχει και επιλογή την εξόντωση του ελληνικού λαού μέσα στην ευρωζώνη. «Ενα τρίτο Μνημόνιο είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για τον τόπο και τον λαό, και με κάθε δυνατό δημοκρατικό τρόπο πρέπει να αποφευχθεί» επεσήμανε.
Ρελάνς της κυβέρνησης με νέα αντιπρόταση για τον ΦΠΑ
Αντιπρόταση για τους συντελεστές ΦΠΑ ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει κάποιες αλλαγές στον ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα: Ο υπερμειωμένος συντελεστή 6,5% να αυξηθεί στο 7%. Θα επηρεάσει τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων. Ο χαμηλός να μειωθεί στο 12% ή να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, στο 13%. Στον χαμηλό συντελεστή όμως θα βρεθούν εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός. O ανώτατος συντελεστής 23% να επιβληθεί σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και τις υπηρεσίες, δηλαδή:
- όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες κ.λπ.),
- τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί),
- τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών,
- τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια,
- τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφοι κ.λπ., πλην θεάτρου),
Οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να λάβει τα ακόλουθα μέτρα-σοκ:
- Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 23% για σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.
Τυχόν υιοθέτηση του νέου αυτού επαχθέστατου καθεστώτος θα προκαλέσει:
- Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.
- Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, τις εκδόσεις και τις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων.
- Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα είδη διατροφής.
- Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για όλα τα υπόλοιπα.
Στ. Κράλογλου
Αντ. Σαμαράς (από Πρέβεζα):Ερχεται όλο και πιο κοντά το ατύχημα
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του στην Πρέβεζα, όπου υποστήριξε ότι «αναζητά συνενόχους στην καταστροφική του πολιτική αλλά δεν θα τους βρει». Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε από τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή για την οποία είπε: «Ο κ. Τσίπρας μάς κάλεσε χωρίς να έχει να πει τίποτα συγκεκριμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον παρελθόν. Ο χρόνος τελειώνει, όπως τελειώνουν και τα χρήματα. Το ατύχημα για τη χώρα έρχεται όλο και πιο κοντά. Ολα αυτά γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου».
Συνεχίζοντας την επίθεση είπε: «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Γιούνκερ – δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτε τόσους μήνες; Το e-mail Τσίπρα είναι ασύγκριτα πιο επώδυνο από το e-mail Χαρδούβελη. Κατέρρευσε το ψέμα ότι εκείνοι δήθεν έκαναν υπερήφανη διαπραγμάτευση. Κατέρρευσε και το ψέμα ότι εμείς δήθεν υποχωρούσαμε πάντα». Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε αν θα υπάρξει δεδηλωμένη στη Βουλή, για να ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση.
Στροφή 180º Βαρουφάκη
Στροφή 180 μοιρών στην κυβερνητική πρόταση για κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αποφάσισε να σηκώσει μπαϊράκι μια ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την πρόταση για την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου. «Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών… Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, που έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε για σήμερα το πρωί στο Βερολίνο.
Για το θέμα του χρέους ανέφερε: «Δεν θα δεχτούμε μία απλή αναφορά… Θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθρωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν από το τέλος του 2015».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρονική μετακίνηση της πληρωμής ομολόγων 27 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος, δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί σήμερα τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να εκφωνήσει μια ομιλία και να συναντηθεί με βουλευτές του SPD και των Πρασίνων.
Αδειάζουν τα Ταμεία!
Με την «πλάτη στον τοίχο» το οικονομικό επιτελείο , καθώς όχι μόνο στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα διευρύνεται μήνα με τον μήνα και η «μαύρη» τρύπα των εσόδων.
Τα έσοδα του Μαΐου παρουσίασαν υστέρηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ. Ειδικότερα:
1. Εσοδα: Στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2015 η υστέρηση των εσόδων του Προϋπολογισμού ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά -1 δισ. ευρώ- οφείλονται στην «τρύπα» που δημιουργήθηκε μόνο τον Μάιο.
2. Χρέη Δημοσίου: Εως τον Απρίλιο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν ανέλθει στα 4,8 δισ. ευρώ, όταν τον Μάρτιο ήταν 4,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων που εκκρεμούν).
H «τρύπα» στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για τον Ιούνιο και μόνο ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ
Ομπάμα:Μήνυμα σε Αθήνα και Βερολίνο
Μήνυμα σε Αθήνα και Βερολίνο έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα από τη Σύνοδο του G7 στη Βαυαρία. Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Το Grexit είναι ένα πείραμα με αβέβαιες συνέπειες που δεν πρέπει να δοκιμάσει η ευρωζώνη… Αν η ιστορία δεν έχει αίσια κατάληξη, αυτό μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και την αμερικανική οικονομία» είπε ο Ομπάμα και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο «καλή πρόθεση, ρεαλισμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Η Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, επισήμανε ότι και οι μη Ευρωπαίοι ηγέτες του G7 συμμερίζονται την άποψη ότι «στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πηγαίνει με προϋποθέσεις», τονίζοντας: «Εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή. Δίνεται αλληλεγγύη και καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στον προορισμό».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει χρήματα, οι δανειστές εγγυήσεις. «Θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα “ηθική” συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι “ανήθικοι”».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε γεωπολιτικό λάθος το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ όπως και αδιανόητο «οι Ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν πρόωρες συντάξεις στους Ιταλούς να δεχτούν να τις πληρώνουν στους Ελληνες».
Την Τετάρτη τα ξαναλένεΤσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ
Νέα συνάντηση την Τετάρτη θα έχουν στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε μια προσπάθεια συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Η συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Στην τηλεδιάσκεψη διάρκειας μισής ώρας μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ συζητήθηκαν τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, μετά την απόρριψη της πρότασης των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε και το βράδυ της Παρασκευής από τη Βουλή ο Ελληνας πρωθυπουργός, τα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχει δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. «Δεν θα υπογράψουμε νέο Μνημόνιο» ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα, και αυτό φέρεται ότι είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Γάλλο πρόεδρο, επιχειρώντας πάντως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές από το Παρίσι ανέφεραν ότι η τηλεδιάσκεψη αποσκοπούσε «στην προώθηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της», καθότι σε αυτό το θέμα δεν αναφέρονταν καθόλου οι δανειστές στην πρότασή τους. Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι τρεις ηγέτες «κατέγραψαν την παρούσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών».