Πολύτεκνος με 16 παιδιά ζητεί από το ΣτΕ αφορολόγητο όριο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση πολύτεκνου που έχει 16 παιδιά (από τα οποία τα 12 ζουν μαζί του), με την οποία ζητεί να κρίνει το Δικαστήριο εάν παραβιάζει ή όχι το Σύνταγμα, η μη πρόβλεψη από την Πολιτεία αφορολογήτου ορίου στον φόρο εισοδήματος των πολύτεκνων οικογενειών. Επίσης, ζητεί από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η μη πρόβλεψη διαδικασίας για την απόδειξη φοροδοτικής ικανότητας των πολύτεκνων οικογενειών (μαχητό τεκμήριο).  

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει πολύτεκνός κάτοικος της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας» (αδυνατεί) να πληρώσει το φόρο εισοδήματος του 2014 που ανέρχεται σε 31.652,24 ευρώ, γιατί το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του. Σύμφωνα με τη δήλωση εισοδήματος του 2014 το ετήσιο εισόδημά του ανήλθε σε 36.806 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 27,50 ευρώ από εκμίσθωση γαιών, ενώ η σύζυγός του είχε εισόδημα 1.747 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 27,50 ευρώ από εκμίσθωση γαιών. Ακόμη, δήλωσε ότι έχει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.598 κ.ε., ένα ακόμη δεύτερο Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.995 κ.ε. το έχει κατά 50% με τη γυναίκα του. Ακόμη, η γυναίκα του έχει μια μονοκατοικία 299 τ.μ. Ο φόρος που κλήθηκε να πληρώσει μαζί με την γυναίκα του ήταν 4.738 ευρώ (κύριος φόρος 3.753 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 112 ευρώ και φόρο πολυτελείας 220 ευρώ). Στην σύζυγο καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 3,44 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 426,81 ευρώ και φόρο πολυτελείας 220 ευρώ.  

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με την δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, ενώ παράλληλα ζήτησε να εκδικαστεί η υπόθεση του ως πιλοτική δίκη σύμφωνα με το νόμο 3900/2010. Το αίτημά του έγινε δεκτό και η υπόθεσή του συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος.  Το ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι αντισυνταγματική η παράλειψης του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».  

Όπως υποστηρίζει ο πολύτεκνος η Πολιτεία πρέπει να καθορίσει ένα αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το θεσμό της οικογένειας και το αφορολόγητο αυτό όριο πρέπει να είναι μαχητό, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ανταπόδειξης από τον φορολογούμενο ότι π.χ. οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας του αποδεδειγμένα οριακά καλύπτονται από το εισόδημά του, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον επιβληθέντα φόρο. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος (από 16 Σεπτεμβρίου 2015). 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα