Τουρκία: Οι πλέον κρίσιμες εκλογές από το 2002 οι σημερινές

Ξεκίνησε στις οκτώ το πρωί στην Τουρκία η εκλογική διαδικασία για τις 550 έδρες της εθνοσυνέλευσης. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό το αποτέλεσμα, αφού οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί οριακά. 

Η πρωτιά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι όμως δεδομένη η αυτοδυναμία. Κι αυτό επειδή είναι ανοιχτά τα ερωτήματα: πρώτον κατά πόσο θα μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 49,83% που είχε στις εκλογές του 2011, δεύτερον κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τρίτον κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25,98% το 2011) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (13,01%).
Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το 2011 είχε κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό 6,5%. Σε αυτό το επίπεδο κινείτο εξ΄άλλου το ποσοστό του κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ένα ποσοστό κάτω από το 42% για το κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με ποσοστό πάνω από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα και σχετική αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ και του ΚΕΚ, θα αφαιρέσει από το ΚΔΑ την αυτοδυναμία που έχει από τις εκλογές του 2002.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά 40-47% για το ΚΔΑ, 26-30% για το ΡΛΚ, 14-17% για το ΚΕΚ και 9-13% για το ΚΔΛ. 
Συνολικά 53.765.231 ψηφοφόροι θα ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται, σύμφωνα με την οδηγία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, μετά τις εννιά το βράδυ. Αν και ενδέχεται το Συμβούλιο να δώσει τη σχετική άδεια κα νωρίτερα.

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Θα κρίνουν: πρώτον, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνασπισμού ή επανάληψη των εκλογών. Δεύτερον, αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύνταγμα που είναι στόχος κυρίως του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό για την περίπτωση που το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει και πάλι αυτοδυναμία τουλάχιστο 330 εδρών, επί συνόλου 550. Τρίτον, αν το φιλοκουρδικό κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας το 10%. Τέταρτον, αν το ξεπεράσει και στο βαθμό που θα το ξεπεράσει -δηλαδή ανάλογα με το πόσο πάνω από το 10% θα είναι το ποσοστό του- θα ενισχυθεί στο ΚΔΛ η γραμμή της μετατόπισης του κόμματος από αμιγώς κουρδικό, σε κόμμα λαών και μειονοτήτων.

Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2014 ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΔΛ Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,76%. Η αύξηση αυτή είχε αποδοθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Ντεμιρτάς κατά την προεκλογική εκστρατεία για εγκατάλειψη του προφίλ κουρδικού κόμματος και αγκάλιασμα των πολιτισμικών ταυτοτήτων όπως οι Αλεβήδες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Κούρδοι κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα