Καταγγελία-καταπέλτης του διευθυντή του κόμματος Ν. Σαλαγιάννη :«Ο Γιώργος σε δύο χρόνια ‘εξαφάνισε’ 131.000.000 ευρώ επιχορηγήσεις και δάνεια! Μόνο το 2010 έδωσε 5.5000.000€ για ταξίδια και 1.800.000 για προβολή»
Υπόγεια παιχνίδια, μιζέρια (σε σχέση με το «λαμπερό» παρελθόν), χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και επιθέσεις κατά του Γιώργου Παπανδρέου περιλάμβανε έως τώρα το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώνεται σήμερα. Μεταξύ όλων αυτών ξεχώρισε η ομιλία-καταπέλτης του διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη, που χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου υπεύθυνο για την πτώχευση του ΠΑΣΟΚ (και της χώρας), με συγκεκριμένα στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη έφτασε στο σημείο να μην έχει πλέον ούτε ευρώ στα ταμεία της! «Το 2009 το ΠΑΣΟΚ πήρε από κρατική επιχορήγηση 24.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα έλαβε 47.000.000 ευρώ δάνειο. Το 2010 πήρε 20.000.000 ευρώ κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα έλαβε και 40.000.000 ευρώ δάνειο. Το 2010, που κορυφώθηκε ο ήδη υψηλότατος δανεισμός των προηγούμενων χρόνων, προς διασφάλιση των τραπεζών, υπογράφτηκε σύμβαση εκχώρησης των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων» είπε ενώπιον των εμβρόντητων συνέδρων, που άκουγαν τα τεράστια ποσά. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διέθεσε τα κονδύλια το 2010 ως εξής: για αμοιβές προσωπικού 4.100.000 ευρώ, για επιμόρφωση στελεχών 2.000.000 ευρώ, για μετακινήσεις στελεχών 5.500.000 ευρώ, για τηλέφωνα 1.400.000 ευρώ, για ενοίκια 1.000.000 ευρώ, για προβολή 1.800.000 ευρώ.
Η διαφορά με το σήμερα είναι χαώδης. Σύμφωνα με τον Ν. Σαλαγιάννη, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου που γίνεται αυτές τις ημέρες μόλις 60.000 ευρώ, ποσό που καλύπτει ελάχιστες ανάγκες.
Στο συνέδριο, πάντως, ακούστηκαν έως τώρα έντονα οι φωνές όσων ζητούν ακόμα και αλλαγή ονόματος και όχι μόνο των συμβόλων. Από την πλευρά τους, οι επίδοξοι δελφίνοι, αν και ήδη έχουν εκδώσει καθένας το δικό του ιδεολογικό μανιφέστο, μιλούν κυρίως για αλλαγή πολιτικής, σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν τις αμαρτίες του παρελθόντος και να «αναβαπτιστούν». Επειδή όμως στο ΠΑΣΟΚ «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», οι τακτικισμοί, οι ομαδοποιήσεις και οι καταγγελίες για νοθεία αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, με την πιθανή εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς ο έλεγχός της είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν κάποιος επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία και έπειτα να περάσει τη «γραμμή» του.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει (αν δεν προκύψει κάποια άλλη έκπληξη) οι Κωνσταντινόπουλος, Γεννηματά και Λοβέρδος να βρουν ισχυρούς συμμάχους στο εσωτερικό, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιλογή στρατοπέδου από τον νυν γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη (αν, φυσικά, δεν μπει και ο ίδιος στη μάχη), ο οποίος συγκεντρώνει αρκετές δυνάμεις κυρίως στα νεαρά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ρόλο-κλειδί έχει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μόνο όμως ανάμεσα στους συνέδρους και όχι φυσικά στη βάση του κόμματος. Αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος που η κυρία Γεννηματά δεν επιθυμούσε εξαρχής εκλογή Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο αλλά μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας. Ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου, επιθυμεί την ήττα της (σε όλα τα επίπεδα), καθώς πολλάκις έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει ο νέος πρόεδρος να αποτελέσει το όχημα για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, τα στρατόπεδα των τριών μονομάχων (ο Θανάσης Χειμωνάς εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να συγκεντρώσει περίπου 250 υπογραφές που απαιτούνται) έχουν μπει σε θέσεις μάχης. Από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά συγκεντρώνει γύρω της μια (ισχυρή) ομάδα που αποτελείται από τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον Θανάση Τσούρα, τον Πάρι Κουκουλόπουλο, τον Χρήστο Πρωτόπαπα, την Τόνια Αντωνίου, την Αννα Καραμάνου, τον Γιάννη Δατσέρη, τον Μανώλη Οθωνα, τη Συλβάνα Ράπτη, τη Μαρία Σκραφνάκη, τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, τον Δημήτρη Κουσελά, τον Κώστα Ασκούνη και πολλούς άλλους. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναζητά εναγωνίως τη στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς συσπειρώνει σαφώς λιγότερα στελέχη και με μικρότερη επιρροή, όπως, για παράδειγμα, την Εύα Καϊλή, τον Μιχάλη Κατρίνη, τον Αντώνη Σαουλίδη, τον Δημήτρη Σαλτούρο, την Κατερίνα Φαρμάκη, τον Θωμά Παπαλιάγκα κ.ά. Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιθυμεί τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ανάμεσα στους συνέδρους δεν βρίσκονται -σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις- πολλοί πρόθυμοί να τον στηρίξουν.
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι, αν δεν περάσει η πρόταση εκλογής προέδρου από το συνέδριο, στις 14 Ιουνίου θα γίνει ψηφοφορία σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 (αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο), θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, όπου θα κοντραριστούν οι δύο πρώτοι.
Αλέξανδρος Διαμάντης