Οι μικροομολογιούχοι ετοιμάζουν προσφυγές κατά των τραπεζών!

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν υποχρεωμένοι να μας ενημερώσουν ότι η επένδυση στους τίτλους εμπεριέχει κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου μας» λένε

Xιλιάδες προσφυγές θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τους μικροομολογιούχους, που επιλέγουν τη συγκεκριμένη νομική ενέργεια για να στραφούν κατά των συστημικών τραπεζών, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν τους ενημέρωσαν σωστά και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ότι η αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν επένδυση η οποία εμπεριείχε κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες τους διαβεβαίωναν ότι «τα χρήματά τους είναι απόλυτα προστατευμένα και ότι μόνο με πόλεμο θα μπορούσαν να τα χάσουν».
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι προσφυγές θα γεννήσουν πρόστιμα. Στηρίζουν αυτήν την εκτίμηση στο γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε ήδη χρηματικά πρόστιμα σε δύο περιπτώσεις (30.000 ευρώ για κάθε περίπτωση) στη Eurobank, κατόπιν σχετικών προσφυγών από μικροομολογιούχους.

Οι ευθύνες

Ο δικηγόρος Χρήστος Παπαδημητρίου, που έχει αναλάβει τη διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης των προσφυγών, αναφέρει ότι «οι κυριότερες ευθύνες των τραπεζών συνίστανται στην παραβίαση των άρθρων 8, 13, 14, 16 και 17 της 1/452/1.11.2007 απόφασης Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του άρθρου 25 (παρ. 5 και 6) του ν. 3606/2007». Εξηγεί τις παρατυπίες που σημειώθηκαν από πλευράς τραπεζών, κατά τη διαδικασία αγοράς των ομολόγων:
– Δεν έβαλαν τους ιδιώτες επενδυτές να υπογράψουν παραλαβή ενημερωτικού εντύπου που αφορά επενδυτικές υπηρεσίες και χρηματοπιστωτικά έγγραφα.
– Δεν βοήθησαν τους επενδυτές να κατανοήσουν την πολιτική εκτέλεσης εντολών και τους επενδυτικούς κινδύνους που είχαν οι τίτλοι Ελληνικού Δημοσίου.
– Δεν καθορίζονταν ουσιωδώς τα δικαιώματά τους στη σύμβασή τους με την τράπεζα και επιπλέον δεν περιγράφεται επακριβώς το είδος της επενδυτικής υπηρεσίας κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 1 και 2 της υπ’ αρ. 1/4527 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
– Δεν υπέγραψαν ποτέ οι τυχόν συνδικαιούχοι τη σύμβαση και το ενημερωτικό έντυπο της τράπεζας.
– Δεν ακολουθήθηκε το οφειλόμενο πλαίσιο προσυμβατικής ενημέρωσης από την τράπεζα και δεν έλαβαν οι ομολογιούχοι την απαιτούμενη προσυμβατική πληροφόρηση κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 και 2 της υπ’ αρ. 1/452/1.11.2007 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Δεν ενημέρωσε η τράπεζα για κατηγοριοποίηση σε ιδιώτη πελάτη και όχι σε επαγγελματία επενδυτή (ο ιδιώτης χρειάζεται πρόσθετη πληροφόρηση).

Στο ερώτημα γιατί οι μικροομολογιούχοι προβαίνουν τώρα στη συγκεκριμένη νομική ενέργεια, καθώς έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τότε που «κουρεύτηκαν» τα ομόλογα με το PSI, o αντιπρόεδρος του συλλόγου Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου Γιάννης Τσολιάς απαντά: «Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουμε προσφύγει τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν γνωρίζαμε για τη συγκεκριμένη νομική ενέργεια, γι’ αυτό και την πραγματοποιούμε τώρα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι ακόμη κι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλει αυτά τα πρόστιμα, εμείς δεν θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Ωστόσο, οι χιλιάδες προσφυγές που θα κατατεθούν και αντιστοίχως τα υψηλά πρόστιμα που πιστεύουμε ότι στη συνέχεια θα επιβληθούν είναι ένας τρόπος για να αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις ευθύνες τους. Να σταματήσουν δηλαδή να πωλούν ανεύθυνα στους απλούς πολίτες που θέλουν να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους χρηματοοικονομικά προϊόντα χωρίς ενημέρωση για τους κινδύνους και το ρίσκο που αυτά εμπεριέχουν, καταπατώντας ταυτόχρονα τη νομοθεσία».

Στάση αναμονής

Για την οριστική αποκατάστασή τους, για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά η παρούσα κυβέρνηση, απ’ ό,τι φαίνεται, οι μικροομολογιούχοι τηρούν στάση αναμονής ώσπου να κλείσει η διαπραγμάτευση: «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις προγραμματικές της δηλώσεις και να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για τις οποίες την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο της 15.000 οικογένειες. Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων διατήρησε μια στάση χαμηλών τόνων, αντιλαμβανόμενος ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, καθώς βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συναντήθηκε πρόσφατα με την αν. υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, η οποία δεσμεύτηκε προσωπικά αλλά και συνολικά για την πρόθεση της κυβέρνησης για λύση στο ζήτημα των ομολογιούχων με βάση την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά» προσθέτει ο κ. Τσολιάς.

«Μην ανησυχείς για τίποτα, τπο πρόγραμμα είναι εγγυημένο, μας διαβεβαίωναν»

Στο κείμενο της υποβολής καταγγελίας, που παρουσιάζει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», αναφέρεται: «Στις εύλογες ανησυχίες μου λόγω της οικονομικής κρίσης και της μη εμπειρίας μου σε ανάλογα τραπεζικά προϊόντα οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος με καθησύχαζαν λέγοντάς μου “μην ανησυχείς για τίποτα”, ενώ αμέσως μετά μου εγγυήθηκαν για την επιτυχία του προγράμματος. Εν συνεχεία υπέγραψα το κείμενο του σχετικού εντύπου της τράπεζας, στο οποίο ωστόσο απουσιάζει πλήρως η ημερομηνία, ενώ κανένας από τους όρους που αναφέρονται στην 2η σελίδα του κειμένου δεν μου διαβάστηκε ή εξηγήθηκε. Τους όρους αυτούς είδα για πρώτη φορά, όταν σε ικανοποίηση της αιτήσεως μου χορηγήθηκαν τα σχετικά έγγραφα.

Η τράπεζα ουδέποτε με ενημέρωσε πλήρως ως επενδυτή για τους όρους, τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους των ως άνω τίτλων Ελληνικού Δημοσίου πριν την απόκτησή τους, ούτε υπέγραψα κατόπιν ενημέρωσης και επεξήγησης τον εξής σχετικό όρο: “Εχω παραλάβει το Ενημερωτικό Εντυπο για τις επενδυτικές υπηρεσίες και τα χρηματοπιστωτικά έγγραφα καθώς και την Πολιτική Εκτέλεσης Εντολών. Η τράπεζα δεν παρείχε προσωπική σύσταση προς εμένα σχετικά με τη συναλλαγή που αφορά στους τίτλους. Υποβάλλω συνεπώς την αίτηση συμμετοχής για την αγορά των τίτλων έχοντας κατανοήσει τους όρους έκδοσης αυτών και αξιολογήσει ο ίδιος ενδεχόμενους επενδυτικούς κινδύνους που ενέχουν οι εν λόγω τίτλοι”.

Ελαβα την απόφαση να επενδύσω στο επίμαχο ομόλογο έπειτα από προφορική συμβουλή υπαλλήλου της τράπεζας καθώς και έλαβα προφορικές διαβεβαιώσεις περί απουσίας κινδύνων για τη συγκεκριμένη επένδυση. Ημουν φυσικό πρόσωπο και όχι επαγγελματίας επενδυτής και δεν είχα επαρκή γνώση και εμπειρία σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους που ενέχουν οι εν λόγω τίτλοι, για τα οποία δεν είχα ενημερωθεί πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης αγοράς».

Χρήστος Ιωάννου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα