Κίνησε (και πάλι) η Gerakina!

Το εμβληματικό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική (που είχε κλείσει τον Οκτώβριο του 2011) μεταμορφώθηκε σε ένα πολυτελές πεντάστερο συγκρότημα, το οποίο καλωσόρισε τους πρώτους πελάτες του

Γνώρισε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του ’70, όταν στις σουίτες του ξεκουράζονταν κόντηδες και κοντέσες, που είχαν μαγευτεί από τα τιρκουάζ νερά της Χαλκιδικής. Με το πέρασμα των χρόνων, η λάμψη του εμβληματικού ξενοδοχείου «Gerakina Beach» άρχισε να ξεθωριάζει και οι υποδομές να θεωρούνται ξεπερασμένες. Οταν πέρασε στον τελευταίο του ιδιοκτήτη, την Εθνική Τράπεζα, παραδόθηκε στη φθορά και τον Οκτώβριο του 2011 έκλεισε τις πόρτες του. Ωστόσο, σήμερα οι εικόνες εγκατάλειψης, με τα κοπάδια προβάτων να… κόβουν βόλτες στο προαύλιο του ξενοδοχείου, ανήκουν στο παρελθόν. Υστερα από πολλές «περιπέτειες» το τριών αστέρων «Gerakina Beach» αποκτήθηκε από το επενδυτικό δίδυμο Oaktree – ΣΑΝΗ, άλλαξε όνομα -βαφτίστηκε «Ikos Olivia»- και μεταμορφώθηκε σε ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο καλωσόρισε τους πρώτους του πελάτες την 1η Μαΐου.

Αγοράζοντας το «Gerakina Beach», οι νέοι επενδυτές πήραν μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση 87 στρεμμάτων, την οποία αξιοποίησαν δημιουργώντας εγκαταστάσεις που προσφέρουν υπηρεσίες για απαιτητικούς πελάτες. «Το “Ikos Olivia” προσφέρει παροχές και υπηρεσίες πεντάστερων ξενοδοχείων, βασισμένες σε μοντέλα Καραϊβικής» σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Νταίζυ Μοδιάνο, διευθύντρια μάρκετινγκ της Ιkos Resorts, που διαχειρίζεται το νέο ξενοδοχείο.

Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο διαθέτει 136 δωμάτια και junior suites, 159 μπανγκαλόου και περιποιημένους κήπους. Οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να «ποντάρουν» και στη γαστρονομία, δημιουργώντας τέσσερα εστιατόρια, που προσφέρουν α λα καρτ μενού ελληνικής, ασιατικής, ιταλικής και γαλλικής κουζίνας. Τα πιάτα έχουν δημιουργηθεί από βραβευμένους με αστέρια Michelin σεφ, ανάμεσά τους και ο Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος «ξεναγεί» τους επισκέπτες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Επιπλέον, στο συγκρότημα λειτουργεί και μια ελληνική ταβέρνα, στην οποία οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους χωρίς επιπλέον κόστος, και τέσσερα μπαρ. «Οι κυριότερες αγορές μας είναι η Αγγλία και η Γερμανία, ωστόσο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Ρωσία και Γαλλία, όπως επίσης και από τα Βαλκάνια» συμπληρώνει η κυρία Μοδιάνο. Το ξενοδοχείο απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 300 υπαλλήλους, οι οποίοι ασχολούνται με το σέρβις των πελατών.

Χτισμένο το 1969 στον Τορωναίο κόλπο, μεταξύ Κασσάνδρας και Σιθωνίας, σε μια έκταση με ολάνθιστα δάση και γραφικά χωριουδάκια, το «Gerakina Beach» ήταν από τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ελλάδας, αποτελώντας σύμβολο του μαζικού τουρισμού της μεσαίας τάξης. Με «όπλα» τους καταπράσινους κήπους, την ευρύχωρη παραθαλάσσια πισίνα και τα ήσυχα μπανγκαλόου μετατράπηκε τη δεκαετία του ’70 σε πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους Ευρωπαίους, που «ψήφιζαν» φανατικά για τις διακοπές τους τις ακτές της Χαλκιδικής. Το ξενοδοχείο συνέχισε σε τροχιά άνθησης και την επόμενη δεκαετία, με γκρουπ να καταφθάνουν μαζικά, κυρίως από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αγγλία.

Το ξενοδοχείο οφείλει εν πολλοίς το μεγάλο «σουξέ» του στον τότε πρόεδρο της διαχειρίστριας εταιρίας Γερακίνα Α.Ε., κόντε Σπύρο Φλαμπουριάρη, ο οποίος με τις υψηλές διασυνδέσεις και τις γνωριμίες του εξασφάλισε στο συγκρότημα πολυετή παρουσία στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Κέρκυρας, ο κόντε Φλαμπουριάρης επισκεπτόταν αραιά τη Χαλκιδική, όταν όμως έφτανε στο συγκρότημα είχε συχνά μαζί του -εκτός από την όμορφη ζωγράφο γυναίκα του Milly- ευγενείς φίλους του από τη βρετανική πρωτεύουσα, που αποτελούσαν ζωντανή διαφήμιση για το resort. Στη συνέχεια το συγκρότημα της Γερακινής άλλαξε χέρια και πέρασε στην «ομπρέλα» του ομίλου Star Hotels, που το ανακαίνισε το 2002 και το διαχειρίστηκε ως το 2011. Ηταν η τελευταία χρονιά που το «Gerakina Beach» παρέμεινε ανοιχτό, καθώς αμέσως μετά η Star Hotels κλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα -που δικαιώθηκε και δικαστικά- να αποχωρήσει, λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα.

Η επένδυση εκατομμυρίων από το fund 

Το κτιριακό συγκρότημα (καλύπτει μια δομημένη επιφάνεια 24.000 τ.μ.) βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης περίπου 87 στρεμμάτων στον συνοικισμό Γερακινής, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής. Στις αρχές του 2013 η Εθνική Τράπεζα προσπάθησε, μέσα από σχετικό διαγωνισμό, να πουλήσει το Gerakina Beach αντί 17.000.000 ευρώ, αλλά κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε, αφού το τίμημα θεωρήθηκε υψηλό. Τελικά το fund Oaktree – ΣΑΝΗ κατέβαλε το ελάχιστο ποσό που ζητούσε η Εθνική, επένδυσε επιπλέον (τουλάχιστον) 10.000.000 ευρώ και δημιούργησε ένα all inclusive ξενοδοχείο, με σκοπό να προσελκύσει εκλεκτή πελατεία. Το αμερικανικό Oaktree, εξάλλου, που διαχειρίζεται και κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων των ΗΠΑ και του Καναδά, επενδύει μόνο σε πολυτελή ακίνητα-φιλέτα. Το «Ikos Olivia» διαχειρίζεται η κοινή εταιρία που ίδρυσαν η ΣΑΝΗ μαζί με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree, η Ιkos Resorts, η οποία έχει ήδη αναλάβει τη λειτουργία και του «Ιkos Oceania» (πρώην «Oceania Club») στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Στάθης Βασιλόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα