Το φιλόδοξο «πακέτο» που περιλαμβάνει και μερική διαγραφή προκειμένου να πέσει από το 180% του ΑΕΠ σήμερα στο 60% το 2030
Μια ριζοσπαστική πρόταση, που περιλαμβάνει ακόμα και μερική διαγραφή χρέους, ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds), καθώς και νέο δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και από τις αγορές, κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος από το 180% του ΑΕΠ σήμερα στο 93% το 2020 και μόλις στο 60% το 2030.
Το ελληνικό σχέδιο δημοσιοποίησε χθες η εφημερίδα «Financial Times» και αποτυπώνεται σε επτασέλιδο κείμενο με τίτλο «Τερματίζοντας την ελληνική κρίση», που περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την περιληπτική αναφορά στο χρέος η οποία υπήρχε στις 47 σελίδες με τις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές μας. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στην αντικατάσταση των ακριβών υφιστάμενων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των ελληνικών ομολόγων που κατέχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με νέο δανεισμό, χαμηλότερου κόστους. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι «Financial Times», το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους είναι φιλόδοξο, αλλά «στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πολιτικά απαράδεκτο για τους ηγέτες της ευρωζώνης», οι οποίοι έχουν δείξει επανειλημμένα απροθυμία να υποστηρίξουν το αίτημα για μέτρα δραστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αναλυτικότερα, η ελληνική πρόταση για το χρέος προβλέπει:
Για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που διαθέτει η ΕΚΤ στα χαρτοφυλάκιά της: Να αποπληρωθούν άμεσα από την Ελλάδα, μέσω νέου δανείου που θα λάβει η χώρα μας από τον ESM. Τα δάνεια του ESM έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και χαμηλότερο επιτόκιο. Ετσι, επιτυγχάνεται έμμεσο μικρό «κούρεμα» του χρέους.
Για τα δάνεια ύψους περίπου 21 δισ. ευρώ που οφείλει να αποπληρώσει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ: Να αποπληρωθεί πρόωρα περίπου το 50% των δανείων αυτών, χρησιμοποιώντας τα κέρδη της ΕΚΤ, ύψους 9 δισ. ευρώ, από ελληνικά ομόλογα. Το υπόλοιπο χρέος προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί με συνδυασμό κεφαλαίων από τις αγορές και από νέο δάνειο διάσωσης.
Για τα διμερή δάνεια που είχε λάβει η Ελλάδα από τα κράτη της ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου: Να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους, είτε με ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) που θα εκδώσει η Ελλάδα είτε με ομόλογα τα οποία θα συνδέονται με την πορεία του ΑΕΠ.
Για τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου: Να αναδιαρθρωθούν και να διαγραφεί το 50% των δανείων αυτών, ενώ το υπόλοιπο 50% να αναδιαρθρωθεί σε νέο δάνειο, με διπλάσιο επιτόκιο από το σημερινό (5% έναντι 2,5%).
Στον… κόσμο του ο αρθογράφος «Γιάννης ουάου»
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της και κανονικά ο υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να επεξεργάζεται αριθμούς και προτάσεις μαζί με το επιτελείο του, ο Γιάνης Βαρουφάκης προτιμά να ζει στον δικό του κόσμο και να αναλώνεται σε θεωρητικούς στοχασμούς και ευσεβείς πόθους, τους οποίους εκφράζει σε άρθρα.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το χθεσινό άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate. Σε αυτό καλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να εκφωνήσει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη έναν «λόγο ελπίδας», δηλαδή μια ομιλία παρόμοια με τον «Λόγο της Ελπίδας» που έβγαλε το 1946 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς για να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της ηττημένης Γερμανίας και να της δώσει την ευκαιρία για ανάκαμψη.
Συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη στο Βερολίνο
Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδέχεται να έχει την προσεχή εβδομάδα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί η χώρα μας με τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είχαν μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Γέγκερ ανέφερε ότι «υπήρξε από την ελληνική πλευρά αίτημα για συνάντηση, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμη το πότε». Αναφορικά με τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας, σημείωσε πως τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ «είναι συνδεδεμένα με έναν ξεκάθαρο σκοπό: μια ενδεχόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».
Για το «πακετάρισμα» των δόσεων προς το ΔΝΤ, ο κ. Γέγκερ είπε ότι είναι εφικτό, «αν και κάπως ασυνήθιστο», και αναφέρθηκε στο προηγούμενο της Ζάμπια. Ωστόσο, σχολίασε δηκτικά: «Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Ελληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή τη γραμμή- ότι η Ελλάδα, βεβαίως, θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα δεν μπορώ να σας το απαντήσω».