Διαμαρτυρία κατοίκων του μαρτυρικού χωριού μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη
Με συνθήματα όπως «Να νικήσουμε τον ναζισμό παντού», «Να αποζημιωθούν τα θύματα των ναζί τώρα» γραμμένα στα ελληνικά αλλά και στα γερμανικά, δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας (ακόμα και απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας) συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη προκειμένου να ζητήσουν τη χρηματική αλλά και κυρίως την ηθική δικαίωση όσων έχασαν τη ζωή τους από τα οπλοπολυβόλα MP40 και MP44 της απάνθρωπης Βέρμαχτ.
Ξεχωριστό χρώμα στη συγκέντρωση-μήνυμα στις κυβερνήσεις Αθήνας και Βερολίνου, η οποία κατέληξε σε πορεία στην πρεσβεία της Γερμανίας, έδωσε η συμμετοχή σε αυτή περίπου 10 μελών της Ομάδας Εργασίας (Arbeitskreis) «Δίστομο» από το Αμβούργο, καθώς και μελών του Εθνικού Συμβουλίου Γερμανικών Οφειλών αλλά και απλών κατοίκων του μαρτυρικού χωριού, που στις 10 Ιουνίου του 1944 έμελλε να γίνει το αιώνιο σύμβολο της ναζιστικής φρίκης.
Στον χώρο μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία είχαν παραταχθεί από νωρίς δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να πλησιάσουν το κτίριο, παρότι η διαμαρτυρία είχε απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα, ενώ κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα και η οδός Καραολή Δημητρίου. Ωστόσο, αντιπροσωπία των διαδηλωτών συναντήθηκε τελικά με εκπρόσωπο του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, στον οποίο εξέθεσαν τα ζητήματα των γερμανικών επανορθώσεων ζητώντας του να τα μεταβιβάσει στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.
Αφορμή για τη συγκέντρωση, η οποία απέδειξε για πολλοστή φορά ότι το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει επίκαιρο, στάθηκε η επερχόμενη μαύρη επέτειος της Σφαγής του Διστόμου. Την ερχόμενη Τετάρτη συμπληρώνονται 71 χρόνια από την απάνθρωπη σφαγή 218 αθώων κάτοικων του Διστόμου κατόπιν εντολής του διοικητή φάλαγγας των Ες Ες, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ. Το αποτρόπαιο έργο των ναζί ολοκλήρωσε η πυρπόληση του χωριού, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και περισσότερα από 65 βρέφη, παιδιά και έφηβοι.
Αγγελος Σκορδάς