Μειώθηκαν οι άριστοι και κατά 2.000 οι εισακτέοι- Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το Πρώτο Πεδίο
Καθοδική προδιαγράφεται η πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, με εξαίρεση το πρώτο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών). Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία από τα γραπτά των υποψηφίων, στην πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των αριστούχων, κατά 25%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, «πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο στοιχεία: τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 2.000 και το γεγονός ότι σε τέσσερα μαθήματα-κλειδιά (Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης και Βιολογία) τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό επιδόσεων στην κλίμακα 15-20 είναι χειρότερο σε σχέση με πέρυσι».
Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για μαθήματα τα οποία επηρεάζουν κυρίως το δεύτερο (Θετικών Επιστημών), το τρίτο (Επιστημών Υγείας) και το τέταρτο Πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών), δηλαδή σχολές όπως οι Φυσικομαθηματικές, οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές. Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Κάτσικας, «περιμένουμε στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές πτώση, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις σχολές της περιφέρειας (από 250 έως και 650 μόρια) και μικρότερη σε αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (από 100 έως 300 μόρια)». Στον αντίποδα, στις σχολές του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου η εικόνα δεν διαφέρει πολύ συγκριτικά με το 2014, αφού τα δύσκολα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά δεν φαίνεται να ρίχνουν τις βάσεις.
«Μπορεί να έχουμε λιγότερους αριστούχους, αλλά ο αριθμός των υποψηφίων κοντά στη βάση παρέμεινε ίδιος. Αυτό που διαφαίνεται είναι σταθερές βάσεις στις σχολές του κέντρου και πτώση μόνο στα περιφερειακά τμήματα». Οσον αφορά το πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης), αν και τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν βατά και «έδωσαν» βαθμολογίες στους διαγωνιζομένους, οι βάσεις στις σχολές του θα παρασυρθούν προς τα κάτω, όπως όλα δείχνουν. Αυτό οφείλεται στα πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας που καταγράφηκαν στα Μαθηματικά.
Εύη Πανταζοπούλου