ΣΥΡΙΖΑ: Σοκ και δέος μετά τα νέα από τις Βρυξέλλες

Νίκος Βούτσης: Το e-mail Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο από τις νέες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν χθες

Να προκηρύξει η κυβέρνηση εκλογές, να προσφύγει σε δημοψήφισμα, να μην πληρώσει σήμερα την πρώτη δόση στο ΔΝΤ, να προετοιμάσει τον λαό για σύγκρουση και αναζήτηση λύσης εκτός ευρώ. Πρόκειται για τις πιο αγανακτισμένες δηλώσεις κυβερνητικών – κοινοβουλευτικών – κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πληροφορήθηκαν τις προτάσεις των δανειστών.

Χαρακτηριστική ήταν η ομολογία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. «Το e-mail Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο από τις προτάσεις που παρουσιάσθηκαν χθες» είπε, αφήνοντας άφωνους όσους δεν είχαν πληροφορηθεί τις εξελίξεις.
Για «ακήρυχτο πόλεμο» στην Ευρώπη έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ την πρώτη εκλογική ρουκέτα έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας: «Αν η Ευρώπη τρελαθεί, ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει».
Κάλπες «είδε» και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, καθώς «οι προτάσεις των δανειστών υπερβαίνουν τη λαϊκή εντολή που πήραμε, αλλά δεν έχουμε ούτε λαϊκή εντολή για ρήξη». Οπότε, «να ρωτηθεί ο λαός κι αυτό να γίνει αυτό με δημοψήφισμα».
Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για κάλπες, τις οποίες μέχρι τώρα ξόρκιζε: «Μονόδρομος οι εκλογές, εάν οι δανειστές επιμείνουν»…

Με τη γνωστή «επαναστατική» ρητορική της Αριστερής Πλατφόρμας παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. «Οι προτάσεις των λεγόμενων εταίρων αποδεικνύουν ότι λειτουργούν ως αμείλικτοι και αδυσώπητοι δανειστές» τόνισε και έστρεψε τα πυρά στην αντιπολίτευση: «Καταρρίπτεται το επιχείρημα της Πέμπτης Φάλαγγας της τρόικας στην Ελλάδα, ότι καθυστερούσαν οι διαπραγματεύσεις επειδή η κυβέρνηση δεν παρουσίαζε προτάσεις».

Στον ίδιο τόνο, η ιστοσελίδα iskra.gr, που εκφράζει την Πλατφόρμα. «Οι δανειστές σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις» σημείωσε στο κεντρικό άρθρο της, παραπέμποντας στη ρήξη.
Την πιο ήπια παρέμβαση έκανε (πάλι) ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Ναι μεν «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες προτάσεις», ωστόσο από καμία πλευρά δεν καταγράφεται κλίμα ρήξης, διότι «το κόστος της μη συμφωνίας για τους δανειστές έχει υπολογιστεί στο ένα τρισ. ευρώ».

Η μοναδική παρέμβαση που δικαιώθηκε ήταν αυτή του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος ζήτησε να μην πληρωθεί σήμερα η δόση στο ΔΝΤ…

Μαρίνα Μάνη

Αντ. Σαμαράς: Εθνική συννενόηση

Το αίτημά του για εθνική συνεννόηση (που μπορεί να υποκρύπτει επιθυμία για κυβέρνηση συνεργασίας) επανέλαβε χθες ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Λίγες ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, ο τέως πρωθυπουργός επανήλθε στοχοποιώντας με σκληρή φρασεολογία την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει εκλογές, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει ανοησία (βλέποντας και πόσο πίσω είναι στις δημοσκοπήσεις)!

Μεταξύ άλλων, ο τέως πρωθυπουργός υποστήριξε: «Η δήθεν πετυχημένη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα κατέρρευσε. Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι πάρα πολύ σκληρότερα από τα μέτρα Χαρδούβελη. Το συνολικό κόστος Τσίπρα είναι πια τεράστιο, όχι μόνο σε ΦΠΑ, ρεύμα, ιδιωτικό τομέα κ.λπ., αλλά κυρίως σε αξιοπιστία. Η κοροϊδία και τα ψέματα τελείωσαν. Οπως πρέπει να τελειώσουν και οι ανοησίες για εκλογές. Γιατί εκλογές σήμερα θα γινόντουσαν υπό συνθήκες άγριες και ασύμφορες για τους Ελληνες».

Και ο Σαμαράς κατέληξε λέγοντας: «Η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει για τον κ. Τσίπρα είναι να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση που έχουμε προτείνει».

Από τη μεριά της, η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε με δήλωσή της σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε «έστω και την ύστατη στιγμή η Ελλάδα να εμφανιστεί με μία δυνατή φωνή».

Τι «βλέπει» ο Μιχαλολιάκος

Ο αρχηγός του κόμματος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε άρθρο του κάνει μια σύντομη ανάλυση της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, διαβλέπει αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι αυτό θα ευνοήσει το δικό του κόμμα, που βρέθηκε αντιμέτωπο με τις πολιτικές διώξεις της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά.

«Οπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το πολιτικό σκηνικό, δυστυχώς για την πατρίδα μας, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Στην πλέον πιθανή περίπτωση που οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δεχθεί ένα καίριο πολιτικό πλήγμα, από το οποίο δεν θα συνέλθει ποτέ και θα συμπαρασύρει σίγουρα και το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. στην πτώση του» αναφέρει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και προσθέτει: «Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία θα προχωρήσει σε ρήξη, θα χάσει μεγάλο μέρος των σίγουρα όχι αριστερών ψηφοφόρων του».
Ο κ. Μιχαλολιάκος σημειώνει ότι από τις εξελίξεις αυτές δεν πρόκειται να ωφεληθεί ούτε η Ν.Δ., «αφού νωπή είναι η πολιτική της αποτυχία», ούτε και το ΚΚΕ, «το οποίο αποτελεί ένα ιστορικό απολίθωμα», και καταλήγει: «Είναι δεδομένο λοιπόν ότι οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν τη Χρυσή Αυγή και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει όλοι οι χρυσαυγίτες και όλες οι χρυσαυγίτισσες να είναι με όλες τους τις δυνάμεις ενεργοί στον πολιτικό αγώνα».

«Βόμβες» από Μηλιό για καθυστέρηση πληρωμών!

«Βόμβες» επιφύλασσε για την κυβέρνηση ο Γιάννης Μηλιός από τη Θεσσαλονίκη. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε εκδήλωση του Κόκκινου Δικτύου, πρότεινε στους κυβερνώντες καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές τώρα, ως «μηχανισμό εκβιασμού», ενώ σημείωσε ότι έπρεπε να είχε ελεγχθεί η φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες. Εκτίμησε, μάλιστα, πως αν είχε τεθεί όριο αναλήψεων στα 300 ευρώ, αυτό το ποσό θα ήταν ημερησίως αρκετό για το 95% των Ελλήνων.

Οριακό σημείο

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, δεν ξέρω αν θα υπάρξει ενιαία συμφωνία, όπως θέλουμε, που να βασίζεται, μάλιστα, έστω και σε μια κουτσουρεμένη αναδιάρθρωση του χρέους. Πάρα πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα πάνε πάλι με δόσεις, ώστε να καλυφθεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει στις 22 Ιουνίου. Δεν υπάρχει νωρίτερα. Στις 22 Ιουνίου υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι πρέπει να πληρωθούν 3,5 δισεκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τόνισε ο κ. Μηλιός, για να προσθέσει: «Επομένως, λέω να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα: Γιατί δεν γίνεται μια καθυστέρηση πληρωμών τώρα; Αφού το ξέρουμε, το βλέπουμε, αυτός είναι ο μηχανισμός του εκβιασμού. Κι αυτός ήταν πάντα. Και δεν αρκούν οι προφορικές διαβεβαιώσεις, αν υπήρξαν τέτοιες, ότι “υπογράψτε ό,τι θέλουμε και μετά θα σας δώσουμε κάποια χρήματα”. Δεν υπάρχει άλλο όπλο».

Για την κυβέρνηση τόνισε ότι βρίσκεται σε «ολισθηρό δρόμο», επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε σε δύο βάρκες», ενώ εξήγησε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η σημερινή κυβέρνηση να είναι καλύτερη από την προηγούμενη των Σαμαρά – Βενιζέλου. Ασκησε, τέλος, κριτική στον Γιάννη Βαρουφάκη για τα περί 70% αποδοχής του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει προεκλογικά για κάτι τέτοιο, ίσως να ήταν τρίτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

Ευ.Βενιζέλος: Εσωκομματική η διαπραγμάτευση!

«Ηταν μύθος και η τεχνική διαπραγμάτευση και η πολιτική διαπραγμάτευση» εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, δεν διαπραγματεύεται. Ενώ τρώει χρόνο, νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Εάν κάνει κάποια διαπραγμάτευση, αυτή είναι η εσωτερική, εσωκομματική διαπραγμάτευση εδώ, στην Αθήνα, με τους βουλευτές και τα στελέχη της και τις τάσεις που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα. Δεν κάνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους» υποστηρίζει ο πάλαι ποτέ ύπαρχος του «Τιτανικού», κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι εταίροι κινούνται πλέον ερήμην της Ελλάδος και, επίσης, φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή τεχνική συζήτηση, γιατί χθες ο κ. Τσίπρας και οι συνοδοί του βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις και κείμενα που θα έπρεπε να έχουν φτάσει ώριμα στο επίπεδο του πρωθυπουργού, στο επίπεδο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Eurogroup» ανέφερε επιπλέον ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την προοπτική των εκλογών, τονίζοντας ότι «ούτε το μικρό κοινοβουλευτικά και εκλογικά ΠΑΣΟΚ θα θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει πολιτική γραμμή».

Πως περιέγραψαν τα ξένα media τις κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα 

«Πόντους» στον Αλέξη Τσίπρα έδωσαν αρκετά ΜΜΕ την επομένη της συνάντησής του με Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες. Οπως σχολίαζαν η «Wall Street Journal» και το Γερμανικό Πρακτορείο, οι πιστωτές έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις, ενώ για μια μικρή νίκη της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο το «Spiegel». Η εκτίμησή τους βασίζεται στις υποχωρήσεις των δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% το 2015, ενώ το Eurogroup δεν απαιτεί πλέον άλλες περικοπές θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Για τα πρώτα σημάδια σύγκλισης έκανε λόγο η «Handelsblatt», ενώ, στο ίδιο πνεύμα, η «Die Zeit» σχολίαζε ότι, αν και δεν υπήρξε συμφωνία, υπήρξε πρόοδος.

«Οι Ελληνες συνεχίζουν να τζογάρουν» έγραψε η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σχολιάζοντας: «Λίγο πιο κοντά στον στόχο, αλλά ακόμη καμία πρόοδος». Για πολλά σημεία που παραμένουν σε εκκρεμότητα έκανε λόγο και η «Le Monde», επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο του αδιεξόδου βρίσκεται το θέμα των συντάξεων και το Ασφαλιστικό. «Η συμφωνία αργεί», εκτιμά ο «Guardian». «Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα μας κοστίσει περισσότερα χρήματα, με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, γιατί η εναλλακτική λύση είναι χειρότερη» αναφέρει αρθρογράφος της «El Pais».

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προκληθούν «ένας οικονομικός σεισμός, η απαξίωση του ευρώ, η πολιτική κατάρρευση της Ε.Ε. Για την Αθήνα, το κίνητρο για μια συμφωνία είναι ότι τα δάνεια του προγράμματος διάσωσης είναι φθηνά, προνομιούχα, και δεν είναι ασφυκτικά» τονίζει η εφημερίδα. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει επισημάνει την «πρόοδο στην εξέταση των αμοιβαίων θέσεων», η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τη μείωση των κοινωνικών παροχών και τους υψηλότερους φόρους που απαιτούνται από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως αντάλλαγμα για νέα δάνεια, τονίζει η «La Tribune».

Ζητούν υπερεξουσίες

Μέτρα θωράκισης της Ε.Ε. αναζητούν οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι θεσμοί. Σε κοινό άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Γάλλος υπ. Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ζητούν να ενισχυθεί η ευρωζώνη. «Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε εκ νέου την οικονομική και πολιτική συζήτηση και να επαναφέρουμε στην τάξη την ευρωζώνη. Η νομισματική ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει μερικές προκλήσεις, ώστε το ευρώ να μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για οικονομική ευημερία» επισημαίνουν. Οι ίδιοι τονίζουν ότι τα εθνικά συμφέροντα και τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα θα πρέπει να εναρμονιστούν και να μεταφερθούν στην ευρωζώνη δημοσιονομικές εξουσίες. «Καμπανάκι» ήχησε και από το ΔΝΤ, που κάλεσε την Ε.Ε. να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της, προκειμένου να περιορίσει τη δυνατότητα προαίρεσης στην εφαρμογή τους.

ΙΚΑ:160.000.000 στην ΤτΕ

Το ποσό των 160.000.000 ευρώ θα μεταφέρει στον κοινό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) η διοίκηση του ΙΚΑ, για να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος υπερψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από το ΤΑΠ ΔΕΗ, από το ΤΥΔΚΥ (κοινοτικοί – δημοτικοί υπάλληλοι) και από τον ΟΠΑΔ (ασφαλισμένοι του Δημοσίου). Την πρόταση υπερψήφισαν εννέα μέλη του Δ.Σ., καταψήφισαν τέσσερα μέλη, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Θα μεταφερθούν στην ΤτΕ 30.000.000 ευρώ από τον ΟΠΑΔ, 70.000.000 ευρώ από το ΤΥΔΚΥ και άλλα 60.000.000 ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη μια ταμειακή διευκόλυνση που θα παρέχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η μετατροπή των παραπάνω ταμειακών διαθεσίμων θα πραγματοποιηθεί για το διάστημα από 5 έως 25 Ιουνίου. Αυτό το διάστημα θεωρείται ότι το ΙΚΑ δεν έχει να καταβάλει σημαντικές πληρωμές. Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο επιτόκιο που έχει δοθεί από το ΓΛΚ προς το ΙΚΑ είναι της τάξης του 2,5%, για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της μεταφοράς τραπεζικών διαθεσίμων και της μετατροπής τους σε κρατικά ρέπος.

 

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα