Από την «κόκκινη» Σκύλα στην ευρωπαϊκή Χάρυβδη!

Φονικός ΦΠΑ στην πρόταση της κυβέρνησης! 23% σε συγκοινωνίες,τυποποιημένα τρόφιμα,κόμιστρα ταξί κ.ά.(11% οι εφημερίδες από 6,5%)

Σοκ προκαλούν οι ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές για αύξηση -άμεσα- των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα, για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 και νέους φόρους σε κερδοφόρες επιχειρήσεις! Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες, τα γλυκά, τα σάντουιτς κ.ά.) προτείνεται να μεταβούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα, ενώ τα φρέσκα τρόφιμα να μεταβούν σε μειωμένο συντελεστή στο 11% (από 13% σήμερα). Στο 11% περνούν οι εφημερίδες και τα περιοδικά (από 6,5%), τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Τα φάρμακα προτείνεται να περάσουν σε έναν υπερμειωμένο συντελεστή 6%. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει την έναρξη από το 2016 διαδικασίας κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Τα όρια ηλικίας

Συγκεκριμένα, να υπάρξει μια δεκαετής περίοδος προσαρμογής από το 2016 έως και το 2022, όπου θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας έξι μήνες ανά έτος, ενώ το διάσημα 2023-2025 η αύξηση των ορίων ηλικίας να είναι ένα έτος ανά έτος. Δεν θίγονται περιπτώσεις με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, όπως είναι οι εργαζόμενοι/ες με ανήλικο τέκνο, τα άτομα με αναπηρία, όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα όπου αποδίδονται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Παράλληλα, αυξάνονται τα αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και έτσι όσοι θα επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη (penalty) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, πέραν του 6% ανά έτος που ισχύει σήμερα.

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, προβλέπεται αναστολή στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έως το τέλος του 2016, που σημαίνει ότι μετά θα ισχύσει κανονικά. Από τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 824.000.000 ευρώ έως το 2025.

Ειδικότερα, οι ελληνικές προτάσεις έχουν ως εξής:

  • ΦΠΑ: Επιβολή (άμεσα) τριών συντελεστών 6%, 11% και 23% στους οποίους θα υπαχθούν τα εξής:
  • ΦΠΑ 6%: Φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων και βιβλία.
  • ΦΠΑ 11%: Βασικά και φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, γάλα, κρέας, ψάρια, και η ενέργεια, το νερό, ο τουρισμός, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.
  • ΦΠΑ 23%: Για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυξάνονται οι τιμές για το 28% των τροφίμων, όπως συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, μπισκότα, σοκολάτες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί) μαζί με είδη αλιείας, εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σάλτσες κ.λπ.
  • Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά από την 1η Οκτωβρίου.
  • Εισφορά αλληλεγγύης (220.000.000 ευρώ): Νέες κλίμακες από 0,7% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.
  • Εκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δισ. ευρώ): Θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 5.000.000 ευρώ με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%.
  • Φόρος πολυτελείας (30.000.000 ευρώ): Αύξηση από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες με στόχο πρόσθετα έσοδα 30.000.000 ευρώ.
  • Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις: Εσοδα 100.000.000 ευρώ.
  • Τηλεοπτικές άδειες: Εσοδα 120.000.000 ευρώ.
  • Ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ: 120.000.000 ευρώ.

Εργασιακά

  • Κατώτατος μισθός: Σταδιακή αύξηση έως το τέλος του 2016, στα επίπεδα που ήταν το 2010, δηλαδή στα 751 ευρώ.
  • Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Επαναφέρεται η διαδικασία με βάση το μοντέλο που ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και με βάση την αποδοχή του σχεδίου νόμου που ήδη υπάρχει από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Δέσμευση για νέο χαράτσι από το Κτηματολόγιο

Τα τέλη κτηματογράφησης που έπρεπε να έχουν πληρώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια το Κτηματολόγιο ετοιμάζεται να εισπράξει η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην πρόταση προς τους δανειστές. Μέσα στον Ιούνιο το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση χρηματοδότησης του Κτηματολογίου. Εντός διμήνου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης θα προτείνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να εισπραχθούν τα τέλη κτηματογράφησης που δεν έχουν εισπραχθεί έως σήμερα. Για τους δασικούς χάρτες, αναφέρεται ότι εκκρεμεί ο τελευταίος διαγωνισμός για ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ έως τον Αύγουστο θα κατατεθούν οι σχετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή τους. Οι ελληνικές Αρχές υποστηρίζουν ότι προωθείται και το έργο ηλεκτρονικής καταχώρησης των αγοραπωλησιών ακινήτων ώστε να λειτουργήσει από 21 Δεκεμβρίου 2015.

Σε άλλο σημείο της πρότασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ. Εντούτοις θα υπάρξει ένα «σύστημα ελέγχου» ώστε τα φάρμακα αυτά που δεν είναι απαραίτητο να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία να διανέμονται μεν από τα καταστήματα λιανικής, αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο τέλος και όλες μαζί οι δόσεις στο ΔΝΤ

Το παράδειγμα της Ζάμπια επέλεξε να ακολουθήσει στο παρά πέντε η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των 1,53 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στον Ιούνιο. Η Ελλάδα έγινε έτσι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που ζητεί από το ΔΝΤ να πακεταριστούν οι δόσεις ενός μηνός σε μία, κίνηση που εμπεριέχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.

Οπως επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, «οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο ότι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου». Ο κ. Ράις σημείωσε, επίσης, ότι το πακετάρισμα δόσεων προβλέφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να διευκολύνει τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ που αντιμετωπίζουν διοικητικές δυσκολίες στην καταβολή πολλαπλών δόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, ύψους 302.000.000 ευρώ, έπρεπε να καταβληθεί σήμερα, η δεύτερη (336.000.000 ευρώ) στις 12 Ιουνίου, η τρίτη (560.000.000 ευρώ) στις 16 του μήνα και η τελευταία (336.000.000 ευρώ) στις 19 Ιουνίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης για ενοποίηση των δόσεων αιφνιδίασε το ΔΝΤ, που γνώριζε ότι τα χρήματα για τις δύο πρώτες δόσεις είχαν συγκεντρωθεί στα κρατικά ταμεία από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και πόρους του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά, χθες το μεσημέρι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι θα πληρωθεί η σημερινή δόση.

Στέλιος Κράλογλου

Οι δανειστές ζητούν φοροεπιδρομή στους αγρότες, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το Ασφαλιστικό

Καταιγισμό σκληρών μέτρων, με αντάλλαγμα να αποδεσμευτούν τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν κρατηθεί ως «μαξιλαράκι» για τις ελληνικές τράπεζες, έκρυβαν οι 12 σελίδες με την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Περιλαμβάνονται εκτόξευση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 23%, κατάργηση του ΕΚΑΣ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2016 χωρίς ελαφρύνσεις, μειώσεις σε κύριες συντάξεις μέσω αύξησης εισφορών, άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις 30 Ιουνίου 2015 κ.ά.

Τα μέτρα

Ο λογαριασμός των μέτρων που ζητούν οι πιστωτές φθάνει τα 3 δισ. ευρώ για φέτος, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Αναλυτικά:

  • ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2015 με δύο συντελεστές και στόχο έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Στον συντελεστή 11% εντάσσονται τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα πάνε στο 23%. Τέλος οι εκπτώσεις για τα νησιά.
  • Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις και της προκαταβολής φόρου στο 100%.
  • Τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες. Φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ.
  • Επανασχεδιασμός και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία.
  • Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς και των επιστροφών φόρου για το ντίζελ των αγροτών.
  • Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές φορολόγησης ώστε να διασφαλιστούν έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ 2,650 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016.
  • Μείωση των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
  • Επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.
  • Κατάργηση προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.
  • Σταδιακή αύξηση στις 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ του ορίου για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Συντάξεις

Για να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ (450.000.000-900.000.000 ευρώ) φέτος και 1% του ΑΕΠ το 2016, προτείνεται:

  • Αμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση των πέναλτι για όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 30 Ιουνίου 2015 και μετά.
  • Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των Ταμείων.
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2016.
  • Πάγωμα έως το 2021 των όποιων αυξήσεων στις κύριες συντάξεις προέβλεπε ο «νόμος Λοβέρδου».
  • Χορήγηση της βασικής σύνταξης, μαζί με την ανταποδοτική, από τις 30 Ιουνίου 2015 και μετά, μόνο σε όσους βγουν στη σύνταξη και είναι άνω των 67 ετών.
  • Αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συνταξιούχους, από 4% που είναι σήμερα σε 6%, τόσο για κύριες όσο και για επικουρικές συντάξεις.
  • Ενσωμάτωση των εισφορών για όλα τα Ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.
  • Κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση παροχών (συντάξεων) είτε με αύξηση εισφορών.
  • Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
  • Να προχωρήσει ως έχει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση (π.χ. με την πώληση ποσοστού 51% και όχι 67% του ΟΛΠ).

Βαρουφάκης:Ο βασικός διαπραγματευτής που κατάντησε σχολιαστής!

Από βασικός διαπραγματευτής, κατάντησε σχολιαστής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Χθες, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «ο ΦΠΑ 23% στο ρεύμα δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί», ενώ, αντιθέτως, παραδέχθηκε την κυβερνητική αναδίπλωση αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, λέγοντας ότι το σύστημα δεν θα αλλάξει έως τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε μέχρι πρότινος ότι θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά έως τον Οκτώβριο και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει σύστημα επιστροφής της διαφοράς στους κατοίκους, υποσχέσεις που κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε την πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης στις εσωτερικές διαφωνίες των δανειστών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, πρότεινε να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ!

Σε χθεσινές συνεντεύξεις του, ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε ξανά στους πιστωτές μας, σχολιάζοντας ότι «προσπαθούν να μας ”στύψουν”, διαιωνίζοντας στην ουσία την κρίση χρέους». Επιπλέον, υποστήριξε ότι την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος τον είχε απειλήσει ότι θα υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, εάν η κυβέρνηση δεν υπογράψει Μνημόνιο. «Να τον επιβάλουμε από μόνοι μας;» διερωτήθηκε για τον έλεγχο κεφαλαίων.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι «σκάνδαλο» και ότι «θα στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πώς θα τον καταργήσουμε, αφού κλείσει η διαπραγμάτευση», ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να ήταν τρίτο κόμμα αν είχε μιλήσει προεκλογικά για εφαρμογή του Μνημονίου κατά 70%. Ερωτηθείς για την πιθανότητα εκλογών, απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο» να οδηγηθούμε στις κάλπες. Οσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με την επιλογή της Ελενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είπε ότι η απόφαση ήταν δική του και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, και ότι θα αποφασίσει άμεσα ποιος θα είναι ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ταμείο.

Νέα συμβιβαστική πρόταση μελετά ο Γιούνκερ

Συμβιβαστική πρόταση, που θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πρακτορείο ΜΝΙ, ενώ Ευρωπαίοι και ΔΝΤ περιμένουν νέες προτάσεις και από την ελληνική πλευρά.

Η νέα ημερομηνία-ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 14η Ιουνίου, όπως ξεκαθάρισαν χθες οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο λόγος είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τότε, δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την έγκρισή της από το γερμανικό και άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται αποφασισμένος να κλείσει το ελληνικό ζήτημα ως τις 14 Ιουνίου και να αποφύγει την πιθανότητα άλλης μιας παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Σημαντική θεωρείται και η 11η Ιουνίου, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euro Working Group, εν όψει του Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών με μια σκληρή ανακοίνωση σχολίασε ότι οι προτάσεις των θεσμών «δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας». Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία», γι’ αυτό απαιτείται «άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις, που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας».

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα