Τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας, λόγω της πρωτοφανούς αδιαφορίας της Πολιτείας μέχρι τώρα, αναδεικνύει ο Γραμματέας Στρατηγικού σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει στην ερώτησή του ότι, από το Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μετά από έγκαιρη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, δημιουργήθηκαν σε πολλούς Δήμους της χώρας δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας.
«Mέσω των δικτύων υλικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που αναπτύχθηκαν στις συγκεκριμένες δομές», αναφέρει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, «χιλιάδες συμπολίτες μας σε κατάσταση φτώχειας ενισχύθηκαν σημαντικά, ικανοποιώντας τις καθημερινές τους ανάγκες με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Σημειώνεται ότι, στο διάστημα αυτό, οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών έχουν ήδη ξεπεράσει τα 118.000 άτομα, ενώ 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι στελεχώνουν τις δομές σε όλη την Ελλάδα».
Από τις 30.06.2015 και έπειτα, όμως, η λειτουργία των «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας απειλείται με κατάρρευση, καθότι ολοκληρώνεται η παράταση χρηματοδότησής τους, που είχε δοθεί σε συνέχεια της αρχικής 24μηνης διάρκειας του προγράμματος λειτουργίας τους. «Με τη λήξη της χρηματοδότησης οι κοινωνικές δομές θα καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γραμματέας Στρατηγικού σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειές του, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου «Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στους Δήμους όλης της χώρας. Τέλος, ερωτά για το εάν έχει εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής τους, ως αυτοτελές πρόγραμμα, στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), όπως έχει γίνει, άλλωστε, στο παρελθόν και με άλλα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα των Δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» κ.λ.π.).