Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος και δύο συντελεστές ΦΠΑ.Σκληρή στάση για Ασφαλιστικό και εργασιακά
Δραστικό «κούρεμα» του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2% το 2016 προβλέπει το 10σέλιδο σχέδιο συμβιβασμού στο οποίο κατέληξαν οι δανειστές μας, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times». Το κείμενο παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ και περιορίζει το ύψος των πρόσθετων μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση τη φετινή χρονιά γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μεταξύ των δημοσιονομικών μέτρων που ζητούν οι πιστωτές περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, και η καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών ΦΠΑ: 11% για φάρμακα, τρόφιμα και διαμονή σε ξενοδοχεία και 23% για όλα τα υπόλοιπα!
Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι δανειστές εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε οι μεγάλοι οφειλέτες να εξαιρούνται ή να υποχρεωθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά γρηγορότερα, και δεν κάνουν καμία αναφορά σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι πιστωτές βάζουν τον πήχη πιο ψηλά απ’ ό,τι επιδίωκε η ελληνική πλευρά, η οποία είχε ζητήσει να προσγειωθεί ο φετινός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ και ο στόχος για την προσεχή χρονιά στο 1,5%. Ωστόσο αποδέχονται πολύ σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος και 4,5% το 2016.
Οι στόχοι
Για τα επόμενα χρόνια οι δανειστές θέτουν τώρα ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2017 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,5%) και 3,5% το 2018 (από 4,2%).
Οσον αφορά τα υπόλοιπα κρίσιμα μέτωπα:
- Ασφαλιστικό: Οι πιστωτές ζητούν από την ελληνική πλευρά ισοδύναμα μέτρα ώστε να παγώσει η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25%-0,50% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2016.
- Εργασιακά: Οι δανειστές δεν εμμένουν στην ψήφιση νέων νόμων που θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις και δέχονται να αρχίσουν διαβουλεύσεις για την επανεξέταση του μοντέλου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μην ακυρώσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας.
- Αποκρατικοποιήσεις: Η απαίτηση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί πρόσθετο «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
Μάριος Ροζάκος
« Η ελληνική διάσωση βασική προτεραιότητα της Μέρκελ»
«Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα και ας κοστίσει όσο θέλει» έγραφε χθες η «Bild», σημειώνοντας ότι η καγκελάριος εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Αθήνα! Η Μέρκελ, κατά το γερμανικό δημοσίευμα, αναδεικνύει πια την ελληνική διάσωση σε βασική της προτεραιότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε μπελάδες με τη «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η «Bild» σημειώνει επίσης ότι η Λαγκάρντ δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα δάνεια, εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τους όρους λιτότητας. «Η μόνη πιθανή παραχώρηση του ΔΝΤ είναι η συγκέντρωση των τριών δόσεων του Ιουνίου προς το τέλος του μήνα» τόνιζε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι «αντίθετα, η καγκελάριος είναι έτοιμη για περισσότερη στήριξη, ακόμη και εάν στο τέλος θα μπορούσε να υπάρχει η απειλή για νέο κούρεμα χρέους». Η «Bild» αναφέρει ότι το 2012 η Μέρκελ αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και «τώρα κάνει τα πάντα ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση».
«Είμαστε πολύ κοντά»
Για πρώτη φορά και ο (έως τώρα απαισιόδοξος) πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι «δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το τελικό πακέτο της συμφωνίας «πρέπει να είναι στο σύνολό του τόσο σταθερό όσο είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση» και ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε τα μισά μέτρα, για να συνεχίσουμε με τα άλλα μισά». Ακόμη επισήμανε: «Στόχος μας είναι να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία, αλλά αυτό απαιτεί μέτρα που δεν είναι ωραία, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια».
«Ασάφεια»στη Συγγρού για το «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία
Χωρίς ξεκάθαρη θέση τα στελέχη
Μπορεί τα πνευματικά δικαιώματα της φράσης «δημιουργική ασάφεια» να ανήκουν στον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά «σημαία» την έχει κάνει η ΝΔ. Κι αυτό γιατί για ακόμη ένα μείζον θέμα στρατηγικής, όπως το τι θα πράξει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή, παραμένει χωρίς ξεκάθαρη θέση. Αλλα στελέχη της, όπως πρόσφατα ο Νικήτας Κακλαμάνης, λένε «όχι», άλλα τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του «ναι», όπως έκανε χθες από το Ηράκλειο Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης («οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία»), και άλλα προτείνουν ψήφο κατά συνείδηση, όπως ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Την ίδια ώρα, η ηγεσία της Ν.Δ. εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα ψηφίσει ή όχι μια ενδεχόμενη συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Ν.Δ. εξακολουθούν τα «μαχαίρια» να είναι στα… θηκάρια, μια και πιστεύουν ότι, έτσι κι αλλιώς, το κλείσιμο της συμφωνίας θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε όλα τα κόμματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά έχουν ρίξει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των εκλογών (αν και θα προτιμούσαν εθνική συνεννόηση με συμμετοχή της Ν.Δ.), που θα «παγώσει» τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Ο τέως πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πάρει την τελική απόφασή του μετά τη συνεδρίαση των οργάνων της Ν.Δ. και αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο ενδεχόμενο, πάντως, είναι η Ν.Δ. να πει ένα «ναι» επί της αρχής της συμφωνίας και ύστερα να βρει… λαμπρόν πεδίο αντιπολιτευτικής δόξης στα επιμέρους σημεία που θα «πονάνε» τους πολίτες. Τέλος, o Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του Μ. Σαλμά, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι (σ.σ. για τη συμφωνία) πριν τη δούμε. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διασφαλίζεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας».
Ν. Ελευθερόγλου
Το (ανατριχιαστικό) σενάριο για την εισφορά αλληλεγγύης
Νέες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ φέρνει η πρόταση που φέρεται ότι υπέβαλε η κυβέρνηση προς τους δανειστές για τη θέσπιση νέας κλίμακας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στα εισοδήματα από 12.001 ως 20.000 ευρώ παραμένει ο συντελεστής στο 0,7%. Διαχωρίζεται η κατηγορία από 20.001 ως 50.000 ευρώ σε δύο επιμέρους κατηγορίες: από 20.001 έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 1,4% και από 30.001 έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής θα πάει στο 2% από 1,4%. Από 50.001 ως 100.000 ευρώ ο συντελεστής θα πάει στο 4% από το 2,1%. Από 100.000 ως 500.000 ευρώ ο συντελεστής θα πάει στο 6% από 2,8%. Για όσους έχουν ακόμα μεγαλύτερο εισόδημα ο συντελεστής θα είναι 8%!
Από τη νέα κλίμακα αναμένεται να προκύψουν πρόσθετα έσοδα 350.000.000 ευρώ.
Στο κείμενο της ελληνικής πρότασης θα προβλέπεται επίσης ότι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ) θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και όχι αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων. Η κυβέρνηση επιμένει σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ, ενώ οι δανειστές σε δύο. Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:
Εναν 6%, όπου θα υπάγονται τα φάρμακα που σήμερα βρίσκονται στο 6,5%. Εναν συντελεστή στο 11% όπου θα υπάγονται τα τρόφιμα, η εστίαση και οι ΔΕΚΟ. Βασικό συντελεστή στο 23%, αλλά μεταφέρονται σε αυτόν από το 13%, που είναι σήμερα, Κόμιστρα ταξί, Αναψυκτικά, Εμφιαλωμένο νερό, Καφές, Χυμοί, Επισκευές, Ιδ. κλινικές, Κινηματογράφοι, Λουλούδια. Με τον ίδιο ΦΠΑ 23% θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται: Ακίνητα, Καύσιμα, Αυτοκίνητα, Λογαριασμοί τηλεφωνίας, Ρούχα – παπούτσια, Τσιγάρα, Οινοπνευματώδη, ηλεκτρονικά είδη, Επιπλα – Οικιακός εξοπλισμός, Απορρυπαντικά, Λιπάσματα, Γυμναστήρια, Κομμωτήρια κ.λπ.
Στ. Κράλογλου