Οι Νοτιοευρωπαίοι βλέπουν σήμερα πιο θετικά την ΕΕ καθώς η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζει σημάδια ύφεσης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, εκτός από τους Γερμανούς, των οποίων η άποψη έχει γίνει πιο αρνητική.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ όπου συγκεντρώνεται το 70% του πληθυσμού των 28 χωρών-μελών, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 64% των Ιταλών και το 63% των Ισπανών έχουν πολύ θετική ή σχετικά θετική άποψη για την ΕΕ, σε σχέση με το 46% και 50% που ήταν τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο.
Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία οι απόψεις των πολιτών εμφανίζονται σταθερές με το 55%, 51% και 72% αντίστοιχα να βλέπουν θετικά την ΕΕ, αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 58% από 66%.
Τον περασμένο χρόνο, το 53% των πολιτών της ΕΕ είχε θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό μπλοκ, το 2013 το 52%, ενώ φέτος το ποσοστό, κατά μέσον όρο, ανέρχεται σε 61%.
“Στον απόηχο της κρίσης στην ευρωζώνη, η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και η άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση είναι θετική για μία χώρα μειώθηκε απότομα ανά την Ευρώπη φθάνοντας σε χαμηλό επίπεδο το 2013”, ανακοίνωσε χθες η Pew.
“Αλλά το 2015, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ και η πίστη στην αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενιαίας αγοράς επανέρχονται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ”.
Στις τέσσερις από τις έξι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης η υποστήριξη προς τη διατήρηση του ευρώ αυξήθηκε– στη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο 72%.
Τον περασμένο χρόνο, οι Ιταλοί ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με πιθανή επαναφορά του εθνικού νομίσματος την ώρα που η χώρα βίωνε πολιτικές λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση του χρέους της. Σήμερα, οι Ιταλοί είναι υπέρ του ευρώ κατά 56% έναντι 37% που είναι κατά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Στη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ, το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 36% κατά. Το 2013, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα δύο “στρατόπεδα” βρίσκονταν αμφότερα στο 46%.