Κυπριακό και ελληνική διαπραγμάτευση στη συνάντηση Ζωής Κωνσταντοπούλου – Τάκη Χατζηγεωργίου

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, η ελληνική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Τάκη Χατζηγεωργίου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον κ. Χατζηγεωργίου για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ελληνικό κοινοβούλιο, σε σχέση με τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την Εξεταστική Επιτροπή για τις ευθύνες που αφορούν την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

«Είχαμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση σε βάθος για τα ζητήματα που απασχολούν με έντονο τρόπο τον ελληνικό λαό, αλλά και για τα ζητήματα που απασχολούν με εξίσου έντονο τρόπο τον κυπριακό λαό», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Χατζηγεωργίου ότι στις 18 Ιουνίου 2015 θα έχουμε τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, συμπεράσματα τα οποία προσφέρονται προς αξιοποίηση και προς προβληματισμό, αλλά και επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου».

«Είναι πολύ σημαντικό, την ώρα που το Δημόσιο Χρέος χρησιμοποιείται ως μέγγενη και ως εργαλείο εκβιασμού και εξανδραποδισμού, να εξετασθεί ποιο μέρος του είναι παράνομο και απεχθές και να διεκδικηθεί μία δίκαιη λύση για τον ελληνικό λαό που δεν μπορεί στο διηνεκές να θυματοποιείται με αυτό το πρόσχημα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας πως «με πολλή χαρά πραγματοποίησα αυτή τη συνάντηση και με πολλή χαρά θα δώσουμε συνέχεια και στο μέλλον και μετά την δημοσιοποίηση τον προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας δημοσίου Χρέους στις Βρυξέλλες».

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε από τον κ. Χατζηγεωργίου για τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για τις πρόσφατες, πολύ ενθαρρυντικές, εξελίξεις στο πεδίο του Κυπριακού, όπως και για την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου, όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «αυτό το ιστορικό πρόβλημα να επιλυθεί με τρόπο που θα αναδείξει την ειρηνική συνύπαρξη των Κοινοτήτων και θα υπογραμμίσει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην ισότιμη συνύπαρξη με πολιτική ισοτιμία».

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση, τόσο της Προέδρου, όσο και της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
«Για μένα είναι μεγάλη τιμή να συναντώ την Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής στα γραφεία ενός οργάνου που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό σε μια εποχή πάρα πολύ κρίσιμη και χάρηκα πάρα πολύ να ακούσω ότι η στάση της ίδιας, αλλά και ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης, είναι ότι ο ελληνικός λαός μαζί με την Κυβέρνησή του θα αντισταθούν απέναντι στις επιθέσεις των δανειστών που τείνουν να υποχρεώσουν τον ελληνικό λαό σε μια διαδρομή ταπεινωτική. Χάρηκα να ακούσω ότι η στάση της Ελλάδας θα παραμείνει απέναντι σε αυτές τις επιβουλές με μοναδικό στόχο να κρατηθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και να διασπαρεί το μήνυμα ότι πάνω απ’ όλα είναι η Δημοκρατία και οι Δημοκρατικές Αρχές», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτές οι προοπτικές για κάποια λύση». Διατύπωσε, παράλληλα, τις ανησυχίες του για την τελική στάση της Τουρκίας, θεωρώντας ότι «ακόμα ένα ναυάγιο πιθανόν να σπρώξει την παραμονή των πραγμάτων ως έχουν σήμερα σε ένα βάθος χρόνου απρόβλεπτο. Ουσιαστικά, δηλαδή, να κρατήσει για πολλές-πολλές ακόμα δεκαετίες η Τουρκία, αυτά που παρανόμως πήρε με τα όπλα». Εντούτοις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων σπρώχνει το μοχλό της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της λύσης».

Ο κ. Χατζηγεωργίου επανέλαβε με έμφαση ότι «η λύση, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας. Θα της δώσει ένα μεγάλο εμπράγματο βάρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανοίξει ενεργειακές διαδρομές μέσω των εδαφών της και στο τέλος- τέλος της λύνει και ένα πρόβλημα. Νομίζω ότι η προοπτική επίλυσης θα της δώσει ένα άνοιγμα, μία περαιτέρω προοπτική προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα