Τι είπε σε κλειστή σύσκεψη βουλευτών ο υπ. Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση
Με παγωμένα χαμόγελα εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωσή τους σε αίθουσα της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Από αυτά που τους είπε προκύπτει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι κυβέρνηση και εταίροι δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Κι αυτό συμβαίνει διότι οι δανειστές παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι για το οποίο επιμένει η κυβέρνηση.
Στην κλειστή σύσκεψη ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι περιμένει άμεσα την απάντησή τους «ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα (σ.σ. χθες)»! Εξήγησε, δε ότι όπου υπάρχουν αποκλίσεις τότε το πρόβλημα θα μπει εκ νέου στη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να βρεθεί η συνισταμένη.
Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε βέβαιος για την διατήρηση των τριών συντελεστών του ΦΠΑ (6%, 11% και 23%), προανήγγειλε ότι στην εστίαση από το 13% θα πάει στο 11%, ενώ θα λάβουν επιστροφή ΦΠΑ οι νησιώτες. Ακόμη, επέμεινε στην ορθότητα της απόφασής του να σταλεί η Ελενα Παναρίτη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις σχετικές αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαστική ανάκληση του διορισμού της.
Τέλος, ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση προωθεί «ενιαία συμφωνία», που θα συμπεριλαμβάνει και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και επανέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το roll-over (μετακύληση) των 27 δισ. του Τρισέ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Αλέξανδρος Διαμάντης
Το μπαλάκι τώρα στους εταίρους
Από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο επισκέφθηκε χθες, τελευταία ημέρα των πανελλαδικών, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έστειλε το βράδυ της Δευτέρας στους θεσμούς το σχέδιο συμφωνίας47 σελίδων!
Οπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, στις προτάσεις «έχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις. Ξέρουμε ότι αυτές οι παραχωρήσεις θα είναι δύσκολες, όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση». Παράλληλα, πετώντας το μπαλάκι στους εταίρους, επισήμανε ότι είναι στο χέρι τους να βάλουν τέλος στα σενάρια της διαίρεσης της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της ελληνικής πρότασης, τόνισε ότι στόχος είναι όχι απλά να κλείσει συμφωνία, αλλά να υπάρξει λύση που να απαγορεύει πισωγυρίσματα με επιστροφές σε Μνημόνια και σκληρές λιτότητες.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου, που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση, ή στην επιλογή που μπορεί για κάποιους να είναι η διαίρεση, ακολουθώντας τη στρατηγική του Καίσαρα “διαίρει και βασίλευε”».
Αναφερόμενος σε θέματα παιδείας, τόνισε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα στους νέους, ώστε να σταματήσει το μεγάλο φαινόμενο της μετανάστευσης του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, που στελεχώνει την επιστημονική δομή άλλων χωρών στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Η υποκρισία Στουρνάρα
Ο άνθρωπος που επέβαλε ασύλληπτους φόρους τώρα εμφανίζεται αντίθετος σε νέες αυξήσεις φόρων, αλλά θετικός στην «κατάργηση προνομίων και εξαιρέσεων» στο Ασφαλιστικό, όπως τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης. Ο λόγος για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης (think tank) Chatam House στο Λονδίνο, τάχθηκε υπέρ της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για τη δημοσιονομική σταθερότητα» και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, καθώς κανείς δεν έχει εντολή να βγάλει κάποια χώρα εκτός ευρωζώνης. Μάλιστα, σημείωσε ότι, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί και τη δικαιολογημένη οργή που αισθάνεται το εκλογικό σώμα, πάνω από το 80% των Ελλήνων δεν θέλει έξοδο από την ευρωζώνη και το 65% είναι διατεθειμένο να υποστεί πρόσθετες θυσίες, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να σεβαστεί τις θυσίες των πολιτών.
Μοντέλο Ζάμπια για ΔΝΤ
Στην πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα η δεύτερη χώρα που «πακετάρει» οφειλόμενες δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά τη Ζάμπια, η οποία εφάρμοσε τη λύση αυτή πριν από 30 χρόνια, αναφέρεται χθεσινό ρεπορτάζ του γερμανικού σταθμού ARD. Ο ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσινγκτον σημείωσε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να διαφοροποιείται λίγο από τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, που επιζητεί την έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεων, και προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο διεθνής οργανισμός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της «επιλογής της Ζάμπια», η οποία ήταν το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα κράτος που κατέφυγε σε «πακετάρισμα» δανειακών δόσεων. Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει συνολικά 1,534 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο, κατανεμημένα σε τέσσερις δόσεις: 302.000.000 ευρώ μεθαύριο Παρασκευή, 336.000.000 ευρώ στις 12 Ιουνίου, 560.000.000 ευρώ στις 16 Ιουνίου και άλλα 336.000.000 ευρώ στις 19 Ιουνίου.
Λαφαζάνης: Casus belli οι απαιτήσεις για την Ενέργεια
«Αιτία πολέμου» θεωρούνται από την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οι απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά της Κομισιόν για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ούτε που θέλει να ακούει για τη συνέχιση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (της θυγατρικής της ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στη διαχείριση του δικτύου υψηλής τάσης), όπως απαιτούν οι δανειστές. Μάλιστα, πρόσφατα τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία στηρίζεται από τους συνδικαλιστές που θέλουν να «ελέγχουν τους διακόπτες» και είναι σαφώς κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Κατά πληροφορίες, η νέα ηγεσία του ΑΔΜΗΕ έχει αρχίσει, μάλιστα, τις προγραφές στελεχών, με ανθρώπους που δεν θεωρούνται φιλικοί να οδηγούνται «στο ψυγείο».
Ακόμα σφοδρότερη αντίδραση συναντά η απαίτηση για συνέχιση της διαδικασίας δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» ή η κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου για το ουσιαστικό άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ ελέγχει μερίδιο περί το 99%. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε δεχθεί το ελληνικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και είχε σταματήσει τον δικαστικό αγώνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη κ.λπ.
Αντίθετα, λιγότερες αντιστάσεις συναντά το (αυτονόητο) σχέδιο ανοίγματος της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, το οποίο επίσης είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Κομισιόν και τους δανειστές.
Κομματικός συναγερμός
Σε συναγερμό βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συμφωνίας ή τελικής σύγκρουσης. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη έως την Παρασκευή θα συνεδριάσει αμέσως η Κεντρική Επιτροπή (αλλά για «να γνωμοδοτήσει και όχι να αποφασίσει», όπως διευκρινίζει το Μαξίμου), ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και η («διατασική») Πολιτική Γραμματεία.
Η προσοχή, έτσι κι αλλιώς, πέφτει στους βουλευτές που θα σηκώσουν το βάρος της ψηφοφορίας επί μιας «δύσκολης» συμφωνίας (αν κλειδώσει, τελικά) στη Βουλή. Είναι ενδεικτική η κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για τα δύσκολα σημεία της, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης επέλεξε να εξηγήσει στους βουλευτές που εκλέγονται στο Αιγαίο την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά τους.
Σε κάθε ενημέρωση και ζύμωση, πάντως, κυριαρχεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: όχι μόνο αν χαθεί η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία, δηλαδή εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία πάνω από 11 κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να την αποδεχθεί.
«Για να μην κάνουμε φαρσοκωμωδίες, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά, σε περίπτωση μη έντιμου συμβιβασμού, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών. Φυσικά χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Με τη θέση αυτή συντάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης: «Συμφωνία που θα είναι εκτός προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη Βουλή» είπε.
Κατήγγειλαν τον «υπόγειο» Σόιμπλε
Την υπόγεια δράση του Β. Σόιμπλε εις βάρος ολόκληρης της Ευρώπης με αφορμή την Ελλάδα κατήγγειλε ευθέως η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπριελ Τσίμερ. Μετά τη συνάντηση που είχε η ίδια και το προεδρείο της ομάδας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους «θεσμούς» τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσουν το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε απερίφραστα δε ότι παρακολουθεί τον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε επειδή, όπως είπε, ασκεί πίεση για να επιλεγεί ένα παράδειγμα τιμωρίας και για τις άλλες χώρες. Δεν άφησε ακόμη εκτός κριτικής το ΔΝΤ, για το οποίο είπε ότι, εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι καταστροφικές.
Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους ευρωβουλευτές τη βεβαιότητα ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης», με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Το προεδρείο της ευρωομάδας επέλεξε την Αθήνα για τις ημερίδες μελέτης που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες.
Το σχέδιο Μέρκελ-Ολάντ
Μυστικό σχέδιο, με βασικό άξονα τις αλλαγές στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τον στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης, προωθούν Βερολίνο και Παρίσι. Οπως αποκαλύπτει η γερμανική «Die Zeit», μυστικό έγγραφο τριών σελίδων το οποίο συνέταξαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει μια σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων οι τακτικές σύνοδοι των χωρών-μελών της ευρωζώνης και η διεύρυνση του πεδίου δράσης του Eurogroup. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι «υποχρεωτικό» και για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ευρωζώνη. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα, στον οποίο θα ανήκουν χώρες που ακολουθούν μια αυστηρή πολιτική. Βάσει των προτάσεων της Μέρκελ και του Ολάντ, που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου, η Κομισιόν θα θέτει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής, τις οποίες «θα εγκρίνουν κάθε χρόνο σε μια σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των κρατών.