ΠΓΔΜ: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016

О επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν, μετά από πολύωρες συναντήσεις που είχε σήμερα στα Σκόπια με πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ, γνωστοποίησε ότι επετεύχθη συμφωνία για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, τον Απρίλιο του 2016.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Χαν σημείωσε ότι με τη σημερινή συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ και ανήγγειλε νέα συνάντηση με τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, την επόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της σημερινής συμφωνίας.

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2016 πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία και το “ξεκαθάρισμα” των εκλογικών καταλόγων στην ΠΓΔΜ.

Ο κ.Χάν είχε αρχικά συνομιλίες, σήμερα, στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι και με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/ SDSM) Ζόραν Ζάεβ, ενώ αργότερα συμμετείχαν σε αυτές και οι αρχηγοί των δύο κοινοβουλευτικών αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, ο Αλί Αχμέτι του κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση και ο Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA).

Οι σημερινές συναντήσεις του κ.Χαν στα Σκόπια με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ διεξήχθησαν στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, ‘Αιβο Οράβμ και διήρκεσαν σχεδόν οχτώ ώρες.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας των συναντήσεων.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και σε εκείνες επικράτησε το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση με το DUI του Αλί Αχμέτι. Ωστόσο, η αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Ζόραν Ζάεβ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς το θεωρεί προϊον “νοθείας” και ζητά το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα.

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, με το ξέσπασμα του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η αντιπολίτευση, εδώ και τέσσερις μήνες δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις οποίες αποκαλύπτονται, όπως ισχυρίζεται αυτή, τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς, απροκάλυπτης παρέμβασης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δίωξης των πολιτικών αντιπάλων του Ν. Γκρούεφσκι και εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών πολιτικών (ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης), θρησκευτικών ηγετών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έφθασαν στα χέρια της από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών που δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν. Γκρούεφσκι, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι οι υποκλοπές έγιναν από μυστικές υπηρεσίες μίας συγκεκριμένης χώρας (την οποία δεν κατονομάζει) και δόθηκαν στην αντιπολίτευση, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο Ν. Γκρούεφσκι υποστηρίζει ακόμη ότι οι συνομιλίες που αποκαλύπτει η αντιπολίτευση είναι σε μεγάλο βαθμό “μονταρισμένες”.

Στις 12 Μαΐου, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στη χώρα, αλλά και των αιματηρών επεισοδίων στην πόλη Κουμάνοβο, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 10 ένοπλοι Αλβανοί και οχτώ αστυνομικοί, παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (στην αρμοδιότητα του υπουργείου αυτού ανήκει η αστυνομία), ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι έστησε όλο το κύκλωμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι τρεις παραιτηθέντες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, βρέθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με όσα αποκαλύπτει αυτή για τον «διεφθαρμένο και εγκληματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα