Βαρουφάκης: «Ισως αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες»
Σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με τον χαμηλότερο να κυμαίνεται από το 6% έως το 7%, τον μεσαίο από το 11% έως το 12% και τον βασικό από το 22% έως το 23%, έχουν επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών μας στο Brussels Group, ενώ η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει στη φορολογία ακινήτων και έχει αποδεχθεί τη διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και για τη φετινή χρονιά. Σενάριο με τέσσερις συντελεστές ΦΠΑ δεν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ αποδίδει επιπλέον έσοδα 900.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα από το 13% που είναι σήμερα, αλλά αύξηση στη διαμονή στα ξενοδοχεία, για την οποία η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ θα φτάσει, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Το βασικό σενάριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που έχει ρίξει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει:
- ΦΠΑ 6%-7% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων, εφημερίδες, περιοδικά και τα υπόλοιπα έντυπα
- ΦΠΑ 11%-12% για τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση
- ΦΠΑ 22%-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τα λουλούδια κ.ά.
Ακόμη ένα σενάριο που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά περιλάμβανε συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 23% και ένταξη όλων των τροφίμων στον χαμηλότερο συντελεστή (7%). Εξάλλου, υπήρξαν πληροφορίες και για τέσσερις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, ώστε τα τρόφιμα να υπαχθούν σε συντελεστή 7%, αλλά η πιθανότητα αυτή διαψεύστηκε.
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε εμμέσως τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι «ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα, για να μην υπάρξουν άλλες» και προσθέτοντας: «Θα δούμε ποια ισοδύναμα μέτρα μπορεί να υπάρξουν, τα οποία θα είναι αναδιανεμητικά, για να μετριαστεί η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ».
Εκανε «πνεύμα» για το Αγιο Πνεύμα
Με ένα ευφυολόγημα που εμπεριείχε ισχυρές δόσεις ειρωνείας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναζήτησε «σανίδα σωτηρίας» στη χθεσινή εορτή του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να μην απαντήσει στον καταιγισμό ερωτήσεων για την υπόθεση της Ελενας Παναρίτη.
«Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Είναι απίστευτο ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και της δημοσιογραφίας δουλεύουν τέτοια ημέρα» ήταν το σχόλιο που έκανε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο υπουργείο Οικονομικών. Αφού επέλεξε το… στρίβειν διά της επικλήσεως της χθεσινής εορτής, ο κ. Βαρουφάκης πέρασε ατάραχος το κατώφλι του υπουργείου, χωρίς να απαντήσει σε καμία ερώτηση.
Der Spiegel: Διαφέρει αυτή η κυβέρνηση
Κι όμως! Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από τη διαπραγμάτευση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο αρθρογράφος του «Spiegel» Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ο οποίος αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως γράφει, «οι Ελληνες είναι σχετικά σε πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, επειδή έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι, αν αναγκαστούν, είναι έτοιμοι να φύγουν από την ευρωζώνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσαν μια συμφωνία που θα τους επέτρεπε την παραμονή στο ευρώ. (…) Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά αρνούνταν μια μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Για τον λόγο αυτόν οι δανειστές κατάφεραν να επιβάλουν τους όρους τους». Για τον Μίνχαου, «το έλλειμμα της Ελλάδας στο ευρωσύστημα φθάνει πλέον τα 100 δισ. ευρώ. Οταν η Ελλάδα, λοιπόν, δεν θα εξυπηρετεί το χρέος της, τότε οι συνολικές ζημιές για τους πιστωτές θα είναι τεράστιες». «Σε κάθε περίπτωση πάντως», έγραφε ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα μπορεί να βγει θριαμβεύτρια από αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Κρούγκμαν: Σαν παραμονές του 1914
Παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θυμίζουν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ελληνική κρίση χρέους. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Πολ Κρούγκμαν με νέο άρθρο του στους «New York Times», υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες που υπάρχουν τώρα με τα γεγονότα τα οποία λάμβαναν χώρα στον κόσμο το καλοκαίρι του 1914.
Σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης, και από τις δύο πλευρές, επιθυμούν απεγνωσμένα την αποτροπή του Grexit, ενώ άλλοι φαίνεται ότι καλωσορίζουν την προοπτική κατάρρευσης της Ελλάδας.
«Εξακολουθεί να υπάρχει μια διέξοδος; Θα πρέπει να υπάρχει» σημείωσε ο Κρούγκμαν στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Τελευταία στροφή πριν από την καταστροφή για την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα, όμως δεν μπορεί να υποχρεωθεί να ”τρέξει” και ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Ετσι, ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα είναι η προφανής και καλύτερη λύση για όλους τους ενδιαφερομένους».
Ο Κρούγκμαν χαρακτηρίζει ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ καταλήγει ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ και σε κάποια αλλαγή στο Ασφαλιστικό, ώστε οι δανειστές να μπορούν να πουν ότι η Ελλάδα κάνει πράγματα, αλλά την ίδια στιγμή να παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε ο Τσίπρας να μπορεί να πει ότι δεν εγκαταλείπει τις «κόκκινες γραμμές».
«Στο παρά πέντε οι ελληνικές τράπεζες»
«Καμπανάκι» για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές μας, χτύπησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Αντρέας Ντόμπρετ με χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να δράσει γρήγορα – οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο παρά πέντε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόμπρετ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τραπεζική εποπτεία στο Δ.Σ. της Bundesbank. «Η μπάλα είναι στο πεδίο της πολιτικής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε η τραπεζική εποπτεία μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σχετικά μικρός. Για παράδειγμα, οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα βιβλία τους απαιτήσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, επιχειρήσεις και το κράτος. «Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν πάντα να κινηθούν διαφορετικά απ’ ό,τι πιστεύουμε» επεσήμανε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Bundesbank.
Εμμονικός Σόιμπλε: Ζητά συμφωνία με τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2014!
Στην απαίτηση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, εμμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Μάρτιν Γέγκερ.
«Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου» τόνισε ο κ. Γέγκερ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει ενημέρωση για πιθανό έκτακτο Eurogroup πριν από τις 18 Ιουνίου. Επιπλέον, ανέσυρε από το… χρονοντούλαπο την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας τον περασμένο Δεκέμβριο και είπε ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση για συμφωνία.
Η επίμαχη έκθεση ζητούσε μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού με βάση τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2016, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, άμεση σύνδεση εισφορών – παροχών στα ασφαλιστικά ταμεία, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, νέο ενιαίο μισθολόγιο με εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών, αυστηροποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ειρωνείες με σοκολατάκια «ευρώ» σε εκπομπή
Σε ακόμη μία ειρωνική κίνηση προς την Ελλάδα και ειδικότερα προς τον Γιάνη Βαρουφάκη προέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ώρα που βρίσκονται στην κορύφωσή τους οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας. Ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκπομπή του ZDF, παραχώρησε συνέντευξη σε ένα 10χρονο κοριτσάκι και, όταν αυτό τελείωσε με τις ερωτήσεις, πρόσφερε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σοκολατάκια σε σχήμα ευρώ. Τότε αυτός, με το γνωστό σαρδόνιο χαμόγελο και με εμφανώς ειρωνικό ύφος, υποσχέθηκε να δώσει τα σοκολατάκια σε σχήμα ευρώ στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη, «που τα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή!». Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσίως ειρωνεύεται την Ελλάδα.
Κάθε παιδί με χρέος 32.000
«Κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα χρωστά 32.500 ευρώ, και αυτή είναι μια αφόρητη αδικία» επεσήμανε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σε φόρουμ κατά της λιτότητας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας και τα Μνημόνια έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, σε ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας (από 9,7% το 2009 στο 27% το 2015), με το ποσοστό στους νέους να αγγίζει το πρωτοφανές 60%, αναφέρθηκε στις αυτοκτονίες που προσέλαβαν διαστάσεις επιδημίας λόγω της εξαθλίωσης και της απόγνωσης τις οποίες παρήγαγαν οι μνημονιακοί εκβιασμοί και επεσήμανε ότι 300.000 νοικοκυριά ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, 500.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αναψε φωτιές το άρθρο του Τσίπρα στη «Monde»
Τα ομαδικά πυρά του ξένου Τύπου για το άρθρο του στη «Monde» δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγορείται για προκλητική ρητορική απέναντι στους δανειστές, μειώνοντας τις πιθανότητες συμφωνίας. Μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν για διχοτόμηση της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί παράγοντες που έχουν παράλογες απαιτήσεις. «Οι πιθανότητες χρεοκοπίας αυξάνονται» σχολίαζε αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου το «Forbes», τονίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε προκλητικά τη ρητορική του» αλλά και ότι «οι πιθανότητες χρεοκοπίας αυξάνονται». «Αθήνα – Πάντα φταίνε οι άλλοι!» αναφέρει η ανθελληνική «Bild», ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος το «Spiegel» γράφει ότι ο Τσίπρας ψάχνει ξανά την ευθύνη στους άλλους.
Το χάσμα Ελλάδας – πιστωτών «είναι και παραμένει βαθύ» σημειώνει το CNBC, μιλώντας για «προκλητική στάση έναντι των πιστωτών». Για «αίσθηση χάους» μιλούν οι «Financial Times», ενώ ο αναλυτής της εφημερίδας Πίτερ Σπίγκελ εκτιμά ότι η κριτική Τσίπρα για «παράλογες προτάσεις» φαίνεται να απευθύνεται στο ΔΝΤ. Αναρωτιέται άλλωστε αν πρόκειται για διαπραγματευτικό τέχνασμα για να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Η βρετανική «Telegraph» προχωρά περισσότερο σχολιάζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απειλεί να πυροδοτήσει πανευρωπαϊκή κρίση, υιοθετώντας «τόνο άγριας ανυπακοής» σε μια «μεταμφιεσμένη προειδοποίηση».
Ο Τσίπρας έβαλε φωτιά στα ΜΜΕ γράφει το «Business Insider», ενώ για σαφή μηνύματα έντασης εντός του ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο «Guardian». Αντίθετα, οι γερμανικές εφημερίδες «FAZ» και «Handelsblatt» εκτιμούν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός περιμένει πολιτική λύση και παρέμβαση των Μέρκελ και Ολάντ, ενώ το εγκώμιό του πλέκει η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune», γράφοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι είναι δυνατόν να αντισταθεί κανείς στην Ανγκελα Μέρκελ».
Μυρτώ Μπούτση
«Αν δε υπογράψετε, θα πεθάνετε»!
Το εκβιαστικό κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να συνηγορήσει σε μνημονιακά μέτρα και να υπογράψει συμφωνία που θα εξυπηρετεί τους δανειστές, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο τρίτο φεστιβάλ φιλοσοφίας της δυτικογερμανικής ραδιοφωνίας.
«Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, όταν κάθε μέρα υφιστάμεθα πιέσεις, του τύπου ”χάνεστε, αύριο θα πεθάνετε, είστε νεκροί, δεν υπάρχετε, δεν μας ενδιαφέρετε, στην Ευρώπη όλα κυλούν όμορφα χωρίς εσάς”;» απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, για να προσθέσει: «Πρόκειται για πιέσεις που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμπυκνώνονται στη φράση: ”Εάν δεν υπογράψετε, θα πεθάνετε”».
Οταν μάλιστα ο οικονομικός συντάκτης Χάραλντ Σούμαν, γνωστός από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Η τρόικα – Ισχύς χωρίς έλεγχο», τον ρωτά «δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να μην υπογράψει τη συμφωνία, να επιλέξει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα;», ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποιεί επιχειρήματα από την οικονομία, την Ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και την ψυχολογία για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι η συνταγή λιτότητας, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.