XAΡΑΤΣΙ σε 150.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεχασμένο (από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) λογαριασμό 130.000.000 ευρώ στέλνει η κυβέρνηση

Δύο φορές θα πληρώσουν το χαράτσι που ακούει στο όνομα «τέλος επιτηδεύματος» τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρήσεις, αφού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θυμήθηκε αυτό που είχε ξεχάσει η προηγούμενη κυβέρνηση να επιβάλει: το τέλος του 2012 (οικονομικό έτος 2013), που δεν είχε βεβαιωθεί στις τότε υπόχρεες επιχειρήσεις (στους ελεύθερους επαγγελματίες είχε βεβαιωθεί στην ώρα του).

Ετσι, τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μαζί με το τέλος του 2015 θα πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος 2013, το οποίο ανέρχεται: α) για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως, β) για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως και γ) για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.
Το χαράτσι αυτό συνιστά υπερβολική επιβάρυνση για πολλές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει γραφειοκρατικά προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε ανέρχεται σε περίπου 130.000.000 ευρώ και επιβλήθηκε στα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε περίπου 140.000-150.000 μονάδες. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ το τέλος μπορεί να καταβληθεί σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις ή να ρυθμιστεί με το πρόγραμμα των 100 δόσεων που λήγει στις 26 Ιουνίου. Από τις οκτώ δόσεις η πρώτη καταβάλλεται ως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα, αντίστοιχα. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του τέλους εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Νέα εκκαθάριση

Μετά τη λήψη της πράξης διοικητικού προσδιορισμού μπορούν οι υπόχρεοι να υποβάλουν στη ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση, εάν υπάρχει κάποιος από τους κάτωθι λόγους:

  • εφόσον ασκούν δραστηριότητα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους, καθώς εξαιρούνται από το τέλος,
  • εφόσον οι μήνες λειτουργίας λόγω διακοπής ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης για το τέλος επιτηδεύματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 63 του ΚΦΔ (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση αυτής ενδικοφανή προσφυγή, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης, στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ.

Η αίτηση υποβάλλεται στη φορολογική Αρχή που εξέδωσε την πράξη και αναφέρει τους λόγους και τα έγγραφα στα οποία βασίζεται το αίτημα επανεξέτασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα