Πώς οδηγήθηκε στον ξαφνικό θάνατο το ιστορικό και πολυτελές ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Η αγωνία των σχεδόν 120 εργαζομένων για τα οφειλόμενα χρήματα
Το τέλος μιας χρυσής πορείας 80 και πλέον ετών γράφτηκε την περασμένη Δευτέρα με εμφατικό τρόπο για ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία των Αθηνών, το υπερπολυτελές «Πεντελικόν», που στο πέρασμα των δεκαετιών φιλοξένησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου έως το επιτελείο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944 και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ Μάκη Ψωμιάδη. Η αγωνία, ωστόσο, των σχεδόν 120 εργαζομένων, που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν στον δρόμο, αφήνει σε δεύτερη μοίρα τον… σπαραγμό των media για το ένδοξο παρελθόν του επονομαζόμενου και «Μαξίμου» των βορείων προαστίων.
Τα πρώτα σύννεφα πάνω από το επιβλητικό οικοδόμημα του Μεσοπολέμου έκαναν την εμφάνισή τους σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2009, οπότε και ξεκίνησαν οι υπέρογκες οφειλές του μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη του Χαράλαμπου Βάρδη σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, προμηθευτές και εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων στερούνταν ακόμα και της ασφάλισης. Υστερα, το 2012, δόθηκε μια πρώτη γεύση της θύελλας που επρόκειτο να ακολουθήσει, καθώς τη χρονιά εκείνη 40 υπάλληλοι ήρθαν σε ανοιχτή ρήξη με την εργοδοσία (Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε.), με αποτέλεσμα να βρεθούν με συνοπτικές διαδικασίες στο γκισέ του ταμείου ανεργίας, χωρίς να λάβουν την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τότε συνδικαλιστές του κλάδου αλλά και εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, η αντιπαράθεση δεν κινούνταν πάντα σε πολιτισμένο πλαίσιο, με κάποιους εξ αυτών να δέχονται φραστικές επιθέσεις και προπηλακισμούς
. Η «μάχη» συνεχίστηκε στις δικαστικές αίθουσες και παρά τη δικαίωση των εργαζομένων, ούτε ένα ευρώ δεν κατατέθηκε τελικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη -και- προς τις τράπεζες οδήγησαν μοιραία στον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου για λογαριασμό μιας εξ αυτών, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, όφειλε περί τα 26.000.000. Ο επίλογος για τους εργαζομένους αλλά και για τους δεκάδες επισκέπτες, που είχαν την… ατυχία να καταλύουν σε αυτό στην αρχή της εβδομάδας (η πληρότητα των δωματίων άγγιζε το 60%), γράφτηκε με το σφράγισμα των εγκαταστάσεων του «Πεντελικόν» από τους δικαστικούς λειτουργούς, παρουσία αστυνομικών.
Ο νέος ιδιοκτήτης, μέλος γνωστής οικογένειας ομογενών από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρος Δουζόγλου θέλει την επιχείρηση «καθαρή», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Νίκο Παπαγεωργίου: «Αυτό είναι που εμπεριέχει και τις περισσότερες παγίδες για τους εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων είναι ήδη απλήρωτοι για έξι με 11 μήνες. Οπως φαίνεται, το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει και πάλι σχετικά σύντομα υπό διαχειρίστρια και όχι ιδιοκτήτρια εταιρία και, δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο νόμος περί διαδοχής, μια και η εκποίηση αφορά τις εγκαταστάσεις και όχι την εταιρία».
Κινητοποίησεις
Εντός της εβδομάδας εργαζόμενοι και μέλη του συνδικάτου πραγματοποίησαν σειρά κινητοποιήσεων και συναντήσεων με φορείς του υπουργείου Εργασίας, με κύρια αιτήματα την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τους προηγούμενους αλλά και τους νέους ιδιοκτήτες του «Πεντελικόν» και την παροχή έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ τον μήνα σε καθέναν από τους εργαζομένους που βρέθηκαν στον δρόμο. «Από τη Δευτέρα γίναμε μάρτυρες συγκλονιστικών σκηνών τόσο στους χώρους του ξενοδοχείου όσο και στις εγκαταστάσεις του συνδικάτου και του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, μία εκ των εργαζομένων, της οποίας ο σύζυγος είναι επίσης άνεργος, κατέρρευσε και χρειάστηκε η μεταφορά της στο νοσοκομείο. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά τους» λέει ο κ. Παπαγεωργίου.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουνίου αναμένεται να βγει στο σφυρί από τους πιστωτές του τέως ιδιοκτήτη του «Πεντελικόν» και το ομώνυμο κτήμα που κατέχει η εταιρία Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι δικαστικά να λάβουν έστω ένα μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται και τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι δραματικές μαρτυρίες των υπαλλήλων που πετάχθηκαν στον δρόμο
Δευτέρα 25 Μαΐου, ώρα 12 το μεσημέρι. Ανάστατοι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στο κέντρο του Κεφαλαρίου πληροφορούνται ότι εντός ολίγων λεπτών θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τον χώρο. Ακολουθούν σκηνές πανικού. Εργαζόμενοι και πελάτες συγκεντρώνονται στο λόμπι του ξενοδοχείου, όπου προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει αλλά και να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους. «Τελικά, μας πέταξαν έξω οι δικαστικοί κλητήρες με τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε πλέον καμιά δουλειά να βρισκόμαστε εδώ. Εμείς, ως Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή ήταν ενήμερη για την κατάσταση και για τους 120 εργαζομένους, οι οποίοι χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση κλήθηκαν να φύγουν από τον χώρο, έχοντας στην πλάτη τους δεδουλευμένα χρωστούμενα και χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τη μελλοντική τους συνεργασία με τον νέο ιδιοκτήτη. Σε περίοδο που διαφημίζονται τα πλούτη του τουριστικού κλάδου, οι εργαζόμενοι πετιούνται από τις δουλειές τους. Είναι κλάδος με τεράστια κέρδη και επιβάλλεται να πάρουν θέση οι αρμόδιοι υπέρ των εργαζομένων, που θα μείνουν στον δρόμο. Το ξενοδοχείο έχει κλειδωθεί, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση, οι υπάλληλοι είναι στο έλεος των εργοδοτών» περιγράφει ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Νίκος Τάκας.
Ακολουθούν δραματικές σκηνές. Υπάλληλοι του ξενοδοχείου από κάθε πόστο αγκαλιάζουν τους συναδέλφους τους με δάκρυα στα μάτια. Οι τουρίστες, αλαφιασμένοι και με τις αποσκευές τους στα χέρια, προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει αλλά και πού θα συνεχίσουν τις… ονειρικές διακοπές τους στην Αθήνα. «Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή παραμένουν απλήρωτοι. Εγινε επαφή με τους κυρίους που έχουν αγορά
σει την επιχείρηση και ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μαζί τους. Λυπάμαι, αλλά σήμερα δεν έχουμε καν χρήματα για να γυρίσουμε στα σπίτια μας» εξηγεί η γενική προϊσταμένη του ξενοδοχείου Δέσποινα Χαρώνη.
«Περίπου 60 δωμάτια ήταν κατειλημμένα και οι πελάτες βγήκαν την τελευταία στιγμή. Οι κρατήσεις έχουν σταματήσει. Εχει γίνει πλειστηριασμός και αναγκαστήκαμε να φύγουμε όλοι λόγω νέας ιδιοκτησίας. Είμαστε 120 εργαζόμενοι, εγώ δουλεύω εδώ τρία χρόνια και είμαι απλήρωτη τέσσερις μήνες. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση που γνωρίζω για συναδέλφους είναι εννέα μήνες. Ελπίζουμε ότι θα βγει κάτι από όλη την υπόθεση. Περιμένουμε την απόλυση και την αποζημίωση. Μας είπαν ότι σε 10 ημέρες θα πάρουμε στα χέρια μας την απόλυσή μας, αλλά ο κ. Βάρδης μάς κοροϊδεύει πάλι προφανώς, όπως κάνει τόσα χρόνια. Ηταν εδώ από το πρωί, αλλά δεν εμφανίστηκε σε εμάς» προσθέτει από την πλευρά της η Ελενα Μακαντάν, εκ των υπαλλήλων του ξενοδοχείου.
Με βαριά ιστορία από το 1927
Η Ιστορία του θρυλικού ξενοδοχείου των βορείων προαστίων είναι συνυφασμένη με αυτήν της νεότερης Ελλάδας: Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, Μεταπολίτευση, «Αλλαγή» και τέλος κρίση. Το όνομά του έχει συνδεθεί τόσο με σκοτεινές όσο και με… ανέμελες περιόδους της χώρας. Η ιστορία του ξεκινά το μακρινό 1927, μόλις πέντε χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις λίστες των πρώτων πελατών βρίσκεται και το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που μετά την επάνοδό του στη χώρα το επισκέπτεται συχνά. Στα χρόνια που θα μεσολαβήσουν έως και το ξέσπασμα του πολέμου το αθηναϊκό enfant gâté το προτιμά για τις αποδράσεις του στην εξοχή της Κηφισιάς. Με την απελευθέρωση και το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών το «Πεντελικόν» επιτάσσεται από τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία και χρησιμοποιείται ως το επιτελείο των δυνάμεών της που εδρεύουν στην πρωτεύουσα. Στα τέλη του άγριου Δεκέμβρη του ’44 το γιγαντιαίο ξενοδοχείο θα γίνει θέατρο πολεμικών συγκρούσεων. Οι άντρες του ΕΛ.ΑΣ. θα το πολιορκήσουν και οι απώλειες της βρετανικής δύναμης θα είναι σημαντικότατες, με τους αιχμαλώτους να υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.
Θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος ηρεμίας και ευημερίας. Το 1984, επί… «Αλλαγής», το ξενοδοχείο θα περάσει στα χέρια του ομογενούς από το Σίδνεϊ Χαράλαμπου Βάρδη, ο οποίος θα προχωρήσει σε μια εκ βάθρων αλλά και αμφιλεγόμενη ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του. Είναι η εποχή κατά την οποία στο «Πεντελικόν» συναντώνται κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ολονύκτιες υπόγειες διαβουλεύσεις, που εν πολλοίς θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, με την οικογένεια Παπανδρέου να δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στις παροχές του. Εκεί, τον Νοέμβριο του 1990 θα ακουστεί διά στόματος Γεωργίου Γεννηματά η… προφητική φράση «χωρίς τον Ακη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ» ως απάντηση στο μπλοκ των σκληρών επικριτών του παραλίγο διαδόχου του Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Λαλιώτης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Κώστας Σημίτης, που στήριζαν για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος τον Παρασκευά Αυγερινό.
Πλούσιο «πελατολόγιο»
Τα χρόνια περνούν και το ξενοδοχείο διατηρεί τόσο τον χλιδάτο χαρακτήρα του όσο και το «βαρύ» πελατολόγιό του. Το 2002 ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Μάκης Ψωμιάδης θα ανακοινώσει από εκεί την επιστροφή του «πρίγκιπα» Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον πάγκο της ομάδας, με τους οπαδούς της απέξω να το πολιορκούν. Εξι χρόνια μετά ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα ζητήσει την παραίτηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από τα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και θα δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου της ξεχασμένης πια Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης. Μέλη της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ και της Super League επίσης θα προτιμήσουν κατά καιρούς τους πολυτελείς χώρους του για συναντήσεις, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, μαγεμένος από το… μενού του, θα παραθέσει τον Νοέμβριο του 2009 δείπνο στα golden boys της Goldman Sachs.
Αγγελος Σκορδάς
Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος