Η εμμονή (για «δικαίωση») του Αντώνη Σαμαρά, που δέχεται πλέον εισηγήσεις ν αποχωρήσει ακόμα και από κάποιους που τον στήριξαν την επόμενη της εκλογικής ήττας, οδηγεί σε τροχιά σύγκρουσης τη «γαλάζια» παράταξη
Την ώρα που θα πέφτει η υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές-εταίρους, θα σηκώνεται αυτομάτως το καπάκι του καπνισμένου τσουκαλιού της Νέας Δημοκρατίας. Τα «μαγειρεία» στα στρατηγεία των δελφίνων δουλεύουν ασταμάτητα, με συναντήσεις, δείπνα αλλά και ομαδοποιήσεις στελεχών, ώστε όλοι και όλα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά και το περιβάλλον του. Κοινό σημείο όλων είναι ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι ο τόπος χρειάζεται μια νέα Κεντροδεξιά (έναν άλλο πόλο), που θα μπορέσει να καρπωθεί πολιτικά τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως να ξανακτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τα στρώματα που «τιμώρησε» η (μοιραία) συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
Κοινή διαπίστωση
Η διαπίστωση είναι κοινή, αλλά δεν έχει βρεθεί ούτε η συνταγή ούτε και ο μάγειρας που θα μπορέσει να… δέσει το γλυκό.
Ο τέως πρωθυπουργός πλέον δέχεται εισηγήσεις να αποχωρήσει από την ηγεσία ακόμη και από εκείνους που τον στήριξαν την επομένη της μεγάλης εκλογικής ήττας. Πλέον, του λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα τον κρίνει η Ιστορία και ότι πρέπει να αφήσει τις εμμονές του περί «δικαίωσης». Εκείνος όμως για την ώρα όχι μόνο δεν δέχεται να φύγει, αλλά περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί ως «δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ» όσους τον αμφισβητούν. Ετσι, ακολουθεί μια στρατηγική που θυμίζει τη… δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη και τραυματίζει ακόμη περισσότερο τη Ν.Δ. (όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις).
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, για να διαφυλάξει, όπως πιστεύει, την υστεροφημία του και ακολουθώντας τακτικές που βασίζονται σε φεουδαρχική διαχείριση κόμματος, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως εκείνος που θα δώσει το δακτυλίδι (αν αποφασίσει να φύγει), εμφανιζόμενος ως εγγυητής των διαδικασιών και της ενότητας. Κι όλα αυτά την ώρα που έχει φέρει την παράταξη στα πρόθυρα ακόμη μίας διάσπασης!
Πάντως, ήδη έχουν χαθεί περισσότερες από 120 μέρες, με το πρόσχημα ότι από μέρα σε μέρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει… Το τελευταίο «δόλωμά» του για να φράξει τον δρόμο στους δελφίνους είναι το επιχείρημα ότι, αν δεν περάσουν τα νέα μέτρα, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες και, επομένως, «κανείς δεν θέλει να καεί σε μια αναμέτρηση χαμένη από χέρι».
Χαρακτηριστικό τους χάους που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει από ποια όργανα θα εγκριθεί η απόφαση του κόμματος για τη στάση του όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία. Οι δελφίνοι επιμένουν να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ η ομάδα Σαμαρά ζητεί να ληφθεί η απόφαση από την Πολιτική Επιτροπή (στην οποία συμμετέχουν και οι βουλευτές).
Τέλος, τα στελέχη που φλερτάρουν με τη διεκδίκηση της «ηλεκτρικής καρέκλας» της ηγεσίας της Ν.Δ. παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες φέρεται ότι είναι πλέον έτοιμα να καταθέσουν κοινή πρόταση για εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση του κόμματος. Η θρυαλλίδα των εξελίξεων όμως θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας.
Από τη φούλ επίθεση στην εθνική συνεννόηση!
Τη νέα επιθετική στρατηγική του έχει αποφασίσει να υλοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού την προηγούμενη εβδομάδα στοχοποίησε όσους τον αμφισβητούν (Ν. Δένδιας, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.λπ.) με διαρροές σε βάρος τους, αποφάσισε να κάνει άλλη μία στροφή. Από εκεί που η γραμμή ήταν «εάν δεν μπορεί ο Τσίπρας να κυβερνήσει και να δώσει λύσεις, να παραιτηθεί τώρα», ο Α. Σαμαράς προτείνει πλέον «μεγάλη συνεννόηση για να υπάρξει συμφωνία»! Στριμωγμένος από τις πιέσεις επιχειρεί -όπως έλεγαν όσοι τον αμφισβητούν- να εμφανιστεί τώρα ως υπεύθυνος πολιτικός, την ώρα όμως που οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις του για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι σε άλλο μήκος κύματος και περιέχουν ουκ ολίγες «πολεμικές» αναφορές! Με τόσες πιρουέτες, σχολίαζαν οι εσωκομματικοί επικριτές του, «θα ζαλιστούμε»!
Νίκος Ελευθερόγλου
Διχασμός για τη στάση εν όψει συμφωνίας
Εν αναμονή της επικείμενης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, στην αξιωματική αντιπολίτευση εντείνεται ο διχασμός μεταξύ των στελεχών αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη Βουλή.
Είναι ένας από τους «πονοκεφάλους» που έχει να αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο ο Αντώνης Σαμαράς και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ιστορικά χαμηλά και το χάσμα με την κοινωνία όχι απλά να διατηρείται, αλλά να μεγαλώνει επικίνδυνα.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ανεβάσει τους τόνους στο εσωκομματικό μέτωπο, ρίχνοντας ουσιαστικά το γάντι στους επικριτές του, τους οποίους εγκαλεί για προσωπικά παιχνίδια, ενώ επιμένει στη σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.
Επισήμως δεν ανοίγει τα χαρτιά του, παραπέμποντας στη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο δεν χάνει ευκαιρία επί καθημερινής βάσης να βάλλει κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την «φοροκαταιγίδα» που υποστηρίζει ότι έρχεται.
Εμμέσως, βέβαια, έχει προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. πολύ δύσκολα θα πει «ναι» σε μια τέτοια συμφωνία, ωστόσο διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει τη χώρα να πέσει στα βράχια ή να «μπλέξει με διπλό νόμισμα».
H στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανόν να εξαρτηθεί και από το αν είναι διασφαλισμένη η κυβερνητική συνοχή για να περάσουν τα μέτρα. Δηλαδή, αν ο κίνδυνος καταψήφισης της συμφωνίας (με διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.) είναι υπαρκτός, θεωρείται βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφανθεί θετικά. Διαφορετικά, εφόσον δηλαδή οι 151 απαιτούμενες ψήφοι εξασφαλίζονται από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, τότε η Ν.Δ. θα καθορίσει υπό άλλους όρους τη στάση της.
Την ίδια στιγμή εντείνεται από την πλευρά των «γαλάζιων» στελεχών η επιχειρηματολογία περί συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο πολιτικής επιβίωσης του κ. Σαμαρά. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επανειλημμένη αναφορά του ίδιου τελευταία στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης». Ορισμένοι υπενθυμίζουν την άκαρπη προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. κατά το πρόσφατο παρελθόν, με σκοπό τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου με τη συμμετοχή, εκτός του κόμματός του, και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Οσο για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στη Συγγρού αφενός δεν τα θεωρούν απόλυτα αξιόπιστα και αφετέρου θεωρούν φυσιολογικό το φαινόμενο μετά τις εκλογές το πρώτο κόμμα να ενισχύεται ακόμα περισσότερο και το ηττημένο να συρρικνώνεται περαιτέρω. Εκτιμούν όμως ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει, όταν «η συγκυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία -αν αυτή τελικά υπάρξει- λαμβάνοντας μέτρα που θα πλήττουν την κοινωνία». Προφανώς, πάντως, εκτός των άλλων προβλημάτων, στη Συγγρού έχουν πρόβλημα και με την «ανάγνωση» των γκάλοπ.
Φίλιππος Πανταζής
Συναθροίσεις στη βόρεια Ελλάδα
«Να μου τον προσέχεις». Η φράση ανήκει στον Κώστα Καραμανλή και ειπώθηκε σε μια περιοδεία που έκανε το 2005 στη Θεσσαλονίκη. Ο τότε πρωθυπουργός περιόδευε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, όταν έπεσε πάνω στους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης Αδάμ Ρεγκούζα και Γιώργο Σαλαγκούδη, που τότε δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Ετσι, όταν τους είδε μπροστά του, προέτρεψε τον Ρεγκούζα να προσέχει τον Σαλαγκούδη!
Δέκα χρόνια μετά, οι δυο τους μπορεί να μην είναι πια βουλευτές, συνεχίζουν όμως να ενδιαφέρονται έντονα για τα νεοδημοκρατικά πράγματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, συνέφαγαν μαζί με άλλους τρεις παλιούς συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, τον Τάσο Σπηλιόπουλο, τον Σωτήρη Κούβελα και τον Κώστα Ζαχαράκη.
Το δείπνο έγινε στο εστιατόριο Τηγανιές και Σχάρες, που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της ΕΡΤ-3, και το βράδυ κύλησε με έντονη πολιτική κουβέντα, πολλές μπίρες, αρκετές σαλάτες και δύο με τρεις μερίδες κοντοσούβλι. Οσο για το «πολιτικό μενού» της συνάντησης, εκεί μάλλον κυριάρχησαν οι προβληματισμοί για το πού πάνε η χώρα και η Ν.Δ., με το όνομα του Καραμανλή να αναφέρεται ους ολίγες φορές.
Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε και δεύτερο εσωκομματικό τραπέζι. Αυτή τη φορά στην Κατερίνη, με αφορμή την εκεί παρουσία του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, όπου στο Christian, που βρίσκεται στην παραλία της Κατερίνης, εμφανίστηκαν το περασμένο Σάββατο σχεδόν 15 πρόεδροι ΝΟΔΕ από τη Βόρεια Ελλάδα.
Λίγες ώρες μετά έγινε τρίτη μάζωξη, την Κυριακή, από τον Κώστα Γκιουλέκα. Το δείπνο έγινε στα Λαδάδικα και στο εστιατόριο Domenico. Εκεί, μπορεί η αφορμή να ήταν η ονομαστική εορτή του βουλευτή Θεσσαλονίκης, αλλά το γεγονός ότι στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν σχεδόν 40 νυν, αλλά κυρίως πρώην βουλευτές της Ν.Δ. έχει τη σημασία του.
Μαγάλη ανησυχία
Στον «αστερισμό» των μυστικών αλλά και δημόσιων γευμάτων, των συναντήσεων και των ζυμώσεων έχει μπει για τα καλά, λοιπόν, η Ν.Δ. στον Βορρά, κάτι που επιβεβαιώνει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο: μεγάλη ανησυχία, έντονος προβληματισμός και ανακατατάξεις.
Δεν θα πρέπει να θεωρούνται καθόλου τυχαίες οι αποστάσεις που παίρνει πλέον από τη σαμαρική ηγεσία της Ν.Δ. ο Δημήτρης Πανοζάχος, που επί αρκετά χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες που στήριξαν τον τέως πρωθυπουργό στη Βόρεια Ελλάδα και ο οποίος σήμερα επιστρέφει στο καραμανλικό στρατόπεδο. Κοντά στον Καραμανλή είναι και ο άλλος παλιός περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ Θέμης Καρτσιώτης, ο σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που είναι σταθερός συνομιλητής και πολιτικός φίλος του Κώστα Καραμανλή, αλλά και οι παλιοί στενοί φίλοι του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Ανάμεσά τους, οι επιχειρηματίες Τέλης Θωμόπουλος και Σταύρος Λαζαρίδης, ο φαρμακοποιός Βάκης Φραντζής, ο «ψηλός» της παρέας Δημήτρης Δαρνάκας και ο «κοντός» Λεωνίδας Τσολέκας, αλλά και οι παλιοί κρατικοί αξιωματούχοι Γιάννης Τσάρας και Γιάννης Ρετζεπέρης.
Νίκος Οικονόμου