Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Ζουράρις μιλάει για τον υπ. Οικονομικών, τα προσκυνημένα σούργελα, με τα οποία σπάει πλάκα, και την Αριστερή Πλατφόρμα που αποτελείται από νομιμοφανή και καλά παιδιά
Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στη νέα Βουλή. Ο λόγος για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος εκπλήσσει σε κάθε κοινοβουλευτική εμφάνισή του. Το ίδιο κάνει και σήμερα, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία». «Η σύγκρουση με τους δυτικούς είναι δομική, γιατί εκεί όλα ελέγχονται από το χρηματοληστρικό κεφάλαιο» τονίζει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, που βάζει… δέκα με τόνο στη συγκυβέρνηση (γιατί, όπως υποστηρίζει, πρέπει να πετύχει πολιτικά), αλλά κάτω από τη βάση στους βουλευτές. Ο λόγος; Tα κακά ελληνικά τους!
– Πώς βλέπετε τη συμφωνία που συζητείται τις τελευταίες ημέρες;
Eίναι μια συμφωνία που θα έλεγα ότι θα διαρκέσει περίπου επ’ αόριστον. Είναι μια συμφωνία που… δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία, γιατί τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν αντικρουόμενες και μη συγκλίνουσες βλέψεις, παρά τα ρητορικά σχήματα περί του αντιθέτου. Η σύγκρουση με τους δυτικούς είναι δομική, γιατί ο συσχετισμός εξουσίας στη Δύση ελέγχεται από το «χρηματοληστρικό» κεφάλαιο, το οποίο έχει δύο στόχους. Από τη μια, την οικονομική καθυπόταξη του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού στην ευρύτερη περιοχή και, από την άλλη, πολιτική στόχευση. Ο συσχετισμός ισχύος στην Ευρώπη ελέγχεται απολύτως από ακροδεξιές κοινωνικά δυνάμεις και δεξιές πολιτικά. Τους είναι, λοιπόν, πολιτικά ανυπόφορο να υπάρχει η πρώτη αμιγώς αριστερή κυβέρνηση εντός της ευρωζώνης. Επομένως θέλουν να τη ρίξουν και για να μην υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης.
– Και η πρόταση που ετοιμάζεται για λύση;
Δεν θα γίνει πράξη πριν οι δυτικοί επιβάλουν τη λήξη των δύο πρώτων Μνημονίων στη βάση της γραμμής Χαρδούβελη – Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτό θέλουν να το κλείσουν περίπου ως έχει. Μετά ίσως υπάρξει και η εμφάνιση της «μπουνιάς βοηθείας» από τον Γιούνκερ και ενδεχομένως τον Ντράγκι με το να δεχτεί πια να κυρώνει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Αρα ο εκβιασμός θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του Ιουνίου. Εκτός αν υπάρξει μια εσωτερική αναδιάταξη στην εκτίμηση των δυτικών για μη ελεγχόμενο κίνδυνο από διολίσθηση των εξελίξεων.
– Δηλαδή;
Οπως λέει και ο Θουκυδίδης «το μεν αστάθμητον του μέλλοντος ως επί πλείστον “επι”κρατεί πάντων δε σφαλεροτάτων». Σφαλεροτάτων και για εμάς, αλλά και για αυτούς. Και αυτό το ξέρουν και έτσι μπορεί να φοβηθούν. Γιατί, αν αφήσουν σε ελεύθερη ροή της ρόδας να κυλήσει το ελληνικό αφηνιασμένο -είτε από απελπισία είτε από έκρηξη- και αντιστασιακό σφρίγος ή από κάτι τέτοιο, τότε είναι βέβαιο ότι δεν ξέρουν πού θα οδηγήσει η σύγκρουση.
– Την εκτός ευρωζώνης λύση ή το σενάριο της δραχμής θα τα δεχόσασταν;
Μόνο μαζί με επιστροφή και άλλων κρατών στα εθνικά νομίσματά τους ή τη διαμόρφωση μιας άλλης δεύτερης ζώνης εντός της πρώην ενιαίας με ένα κοινό ανταλλακτικό νόμισμα, όπως δείχνει να εξελίσσεται η ευρωζώνη. Δηλαδή ευρώ α’ ή ευρώ β’. Επιστροφή στη δραχμή δεν θα υπάρξει, γιατί δεν τη θέλει κανείς.
– Εσείς ως ανεξάρτητος με την Πυρίκαυστη Ελλάδα θα ψηφίζατε μια συμφωνία στη Βουλή;
Αν την προτείνει αυτό το μείγμα εξουσίας που υπάρχει σήμερα δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και Ζουράρις και τη φέρει στη Βουλή, αυτό σημαίνει ότι κατά την κρίση μας αυτή η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή και άρα και από τον ελληνικό λαό. Αν προταθεί μια συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ζυγίσει το εξής: Οτι οι υποχωρήσεις που θα κάνουμε δεν ακυρώνουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και άρα επιτρέπουν τη συνέχισή του με ορισμένες υποχωρήσεις και ότι αυτό θα γίνει δεκτό από τον λαό χωρίς διαδηλώσεις και χωρίς εξεγέρσεις των γηραιών συνταξιούχων. Φαντάζεσθε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. – Ζουράρι να δέρνει συνταξιούχους στη Βασιλίσσης Σοφίας; Αυτό δεν γίνεται.|
-Ολα αυτά που ακούγονται από την Αριστερή Πλατφόρμα;
Η Αριστερή Πλατφόρμα -και το λέω επειδή τους έχω γεννήσει και είναι παιδιά μου οι περισσότεροι- είναι οι πιο νομιμόφρονες. Από αλλού θα έρθει η διαφωνία.
– Δηλαδή;
Θα γίνει από στοιχεία εντός του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν την παράδοση της αριστερής πειθαρχίας και του ευρωκομμουνισμού. Είναι οι άλλες συνιστώσες που δεν έχουν συνηθίσει στην εσωκομματική πειθαρχία ενός αριστερού κόμματος, όπως την έχω συνηθίσει εγώ. Εγώ ψηφίζω κάποιες φορές χωρίς να γνωρίζω τι ψηφίζω, γιατί είμαι μεγάλης ηλικίας αριστερός και μορφωμένος. Και ως μορφωμένος, αλλά όχι παραμορφωμένος, ξέρω πότε πρέπει να ψηφίζει κανείς χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει και πότε όχι.
Σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με άριστα το 10 θα έδινα 11
– Πώς θα βαθμολογούσατε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.;
Με άριστα το 10 θα την έδινα 11. Δηλαδή 10 με τόνο. Παρά το γεγονός ότι η σχέση των δύο κομμάτων δεν είναι στενή. Οι των ΑΝ.ΕΛ., πάντως, είναι σεμνοί πατριώτες και έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι ασχέτως αποτυχιών, αστοχιών ή παρεκκλίσεων στην καθημερινότητα όταν δεν θίγεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που είναι εν τοις πράγμασι και πρόγραμμα των ΑΝ.ΕΛ., αυτό που προέχει είναι η πολιτική σημασία της συνεργασίας για την Ελλάδα. Να το πω πιο συνθηματολογικά. Εχει σημασία να αντέξει πολιτικά αυτό το σχήμα στην Ελλάδα. Ακόμη και αν αποτύχει οικονομικά.
Νίκος Οικονόμου