Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο pressproject. Πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα και αυτό το κατανοούν όλοι, είπε ο υπουργός Επικρατείας για τις διαπραγματεύσεις και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς , άφησε ανοιχτό το θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση.
Εσωκομματική πειθαρχία
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους Γεράσιμο Λιβιτσάνο και Κώστα Εφήμερο και επέμεινε ότι η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».
Επέμεινε δε: «δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», είπε ο κ. Παππάς ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.
Γρήγορα η συμφωνία
«Θα έχουμε συμφωνία την Κυριακή, όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης ή ισχύει αυτό που λένε στο εξωτερικό ότι η συμφωνία θα καθυστερήσει», ρωτήθηκε ο υπουργός. «Έχω δει τόσους δημοσιογράφους να αναπαράγουν ως αποκλειστικά, ως βόμβα, δήλωση που αλλάζει τα πράγματα. Επειδή σήκωσαν ένα τηλέφωνο και κάποιος τους είπε κάτι… δεν ξέρω και εγώ από ποια βαθμίδα. Και να μην δίνουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που με σοκάρει. Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα», είπε ο κ. Παππάς. Ειδικά για τις δηλώσεις και πληροφορίες που προέρχονται από το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχει και εσφαλμένη εικόνα και στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Το ΔΝΤ είναι οργανισμός που έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε. Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις».
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα.
Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα έχει μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα γιατί έχει μεγάλη ανεργία, έχει πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα δημογραφικά και έχει και κατεστραμμένα αποθεματικά στα ασφαλιστικά της ταμεία κυρίως λόγω του PSI. «Αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα, που είτε ήμασταν σε πρόγραμμα είτε δεν ήμασταν, θα το είχαμε. Είτε ήμασταν στην ΕΕ είτε όχι, θα το είχαμε. Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δε έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που ήταν κατατεμαχισμένο με ειδικές πρόνοιες για μερικές ομάδες, με ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες σε ένα διεθνές πλαίσιο. Δηλαδή, υπάρχουν συστήματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τα οποία δεν είναι πολύ εύκολο να τα εξηγήσεις», είπε ο κ. Παππάς αλλά πρόσθεσε: «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε ‘στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο. ‘Αρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότησή του για να μην διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες».
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες. «αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημα έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς. Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε». Στο ερώτημα αν θα υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια. Αυτή τη στιγμή θα μπορούν παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα».
Το χρέος
Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».
Το κρίσιμο για μια οικονομία είναι πόσους πόρους χρειάζεται για την εξυπηρέτησή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πολιτικά βιώσιμοι σε όλη την Ευρώπη για να βρεθούν λύσεις. Αυτούς τους αναζητούμε. Θέλει επιμονή Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους εταίρους, είπε ο κ. Παππάς.
Για τα σενάρια grexit
Ερωτηθείς για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί της πιθανότητας Grexit λίγες μάλιστα μάλιστα ώρες μετά την προτροπή του Πρωθυπουργού στους πολίτες να αγνοήσουν τις Κασσάνδρες, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «ο κάθε θεσμός και ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος του κάθε θεσμού έχει και το δικό του πολιτικό σχεδιασμό, τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες». Σημείωσε δε πως δεν πρέπει να προξενούν έκπληξη τέτοιου είδους παρεμβάσεις. «Για παράδειγμα κάθε φορά που έχει Σύνοδο Κορυφής υπάρχει μια δήλωση του κ. Σόιμπλε», παρατήρησε ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι κατ΄ αποκλειστικότητα πολιτικό, ότι υπάρχουν τα πολιτικά κέντρα που έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, τις δικές τους ανάγκες απολογίας στα εσωτερικά ακροατήρια και κινούνται με βάση αυτά τα ελατήρια».
«Είναι σαφές ότι δεν είναι όλα τα κέντρα αυτά στο ίδιο επίπεδο προσδοκίας για λύση. Θα έλεγα τώρα που είναι οι ώρες αυτές οι κρίσιμες, θα ήθελα κι εγώ να επαναλάβω ότι θα πρέπει όλα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε με την ψυχραιμία που μπορούμε, και άλλο τόσο, γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση, όχι απλά μια συμφωνία αλλά μια λύση», είπε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για τον τρόπο που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και τον ρόλο του Brussels Group, ο υπουργός είπε ότι προφανώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και διαφορετικές ταχύτητες και στο Brussels Group υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν στο μυαλό τους το προηγούμενο πρόγραμμα και μια κεκτημένη ταχύτητα οποιαδήποτε αλλαγή να την ονομάζουν πισωγύρισμα. «Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες, δηλαδή ο τεχνοκράτης έχει και αυτός τις δικές του κεκτημένες ταχύτητες, έχει ασχοληθεί, γνωρίζει το προηγούμενο μνημόνιο, θεωρεί ότι κάπως έτσι πρέπει να πάνε τα πράγματα, δεν έχει αναρωτηθεί εάν έχει κάτι πάει λάθος και γιατί. Η δική του δουλειά είναι να συντάξει μια αναφορά που θα πάει στον πολιτικό του προϊστάμενο και θα του πει σε αυτό γίνεται αυτό, στο άλλο γίνεται το άλλο», περιέγραψε για το Brussels Group.
Η δόση στο ΔΝΤ
Για τις δηλώσεις στελεχών ότι προτεραιότητα έχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων και έπεται η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο υπουργός ανέφερε πως αυτή είναι μια πάγια αρχή την οποία έχει ακολουθήσει από την αρχή αυτή η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Κατέθεσε ωστόσο στο σημείο αυτό την αισιοδοξία του ότι «παρόλες τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, απασχολεί πολύ τους εταίρους μας το τι θα συμβεί και άρα είναι αστήρικτη μια άποψη ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια ελληνική κρίση και η ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.
«Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία βγάζει από το ταμείο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν της επιτρέπεται να τις αναχρηματοδοτεί δυστυχώς λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ οι οποίες κατά τη γνώμη δεν έπρεπε να είναι αυτές που είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα προφανέστατα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξει. Και δεν μπορεί κανείς την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και το κλίμα να το ερμηνεύει πέραν του γεγονότος και των επιλογών αυτών», είπε ακόμη ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Προφανώς το κακό οικονομικό κλίμα δεν είναι επειδή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αρνείται να απελευθερώσει τις απολύσεις σε μια οικονομία που έχει 25% με 30% καταγεγραμμένη ανεργία. Και έχουμε μια εμμονή σε αυτό».