Προθεσμία έως 30 Ιουνίου στους 6.000.000 φορολογούμενους για την ηλεκτρονική υποβολή
Αντιμέτωποι με ένα νέο φορολογικό τοπίο, γεμάτο «παγίδες», βρίσκονται περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι που υπολογίζεται ότι θα υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014.
Tεκμήρια, προκαταβολή φόρου, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και υποχρεωτική υποβολή δήλωσης για όλους όσοι έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας κρύβουν τα πιο επικίνδυνα «δόκανα» για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν χρονικό περιθώριο ως τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.
Από το Μητρώο της Εφορίας τους θα πρέπει να περάσουν πρώτα προτού υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και όσοι χώρισαν κατά τη διάρκεια του 2014, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κ.ά.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε οδηγό με απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των φορολογουμένων για το πώς θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης και η «δημοκρατία» συνοψίζει σήμερα όλα τα περίεργα σημεία που μπορεί να κρύβουν πρόσθετους φόρους.
1. Πώς γίνεται επιβεβαίωση, όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση, αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.
2. Εχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στην συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.
3. Εχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».
4. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων;
Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας. Εξαιρούνται οι κάτοικοι αλλοδαπής οι οποίοι θα επιλέξουν την ένδειξη «μη υπόχρεος απόκτησης ΑΜΚΑ».
5. Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;
Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.
6. Εχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2014. Πώς το δηλώνω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.
8. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Σε περίπτωση φιλοξενίας αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
9. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας έως 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
Β) Αυτός που το κατοικεί το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
10. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου, όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Προσοχή: Θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203.
Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12.
11. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.
12. Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο μη υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης;
Το ακίνητο θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα στον πρώτο πίνακα και στον πίνακα Ι των συμπληρωματικών στοιχείων, επιλέγοντάς το στην πρώτη στήλη και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του τέκνου στις αντίστοιχες στήλες.
13. Η στήλη Αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας συμπληρώνεται υποχρεωτικά;
Συμπληρώνεται για τα μισθωτήρια των ακινήτων που έχουν κατατεθεί στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Δεν συμπληρώνεται ο αριθμός καταχώρησης του μισθωτηρίου που είχε παραληφθεί από την αρμόδια ΔΟΥ.
Αντιμέτωποι με αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης
Από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αφού σχεδόν όλες οι δαπάνες τους για την απόκτηση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται υπ’ όψιν από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους, οπότε θα πρέπει να δικαιολογούνται και να καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα.
Ειδικότερα, τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να δηλωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση αποτελούν, μεταξύ άλλων, η δαπάνη για αγορά μετοχών, ομολόγων και έντοκων γραμματίων, για τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων, για τη χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας και οποιουδήποτε άλλου ακινήτου, για την αγορά κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ, όπως πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα ή κοσμήματα ακόμη και οι γονικές παροχές σε χρήμα άνω των 300 ευρώ τον χρόνο!
Οσοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν εισοδήματα οποιουδήποτε ύψους προερχόμενα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακίνητα, μερίσματα, τόκους καταθέσεων ή δανείων, υπεραξίες λόγω μεταβιβάσεων ακινήτων, μετοχών, ομολόγων ή άλλων τίτλων, τα οποία υπερέβησαν το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους, εφόσον πιαστούν στην «παγίδα» του αυστηρότερου συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που ισχύει φέτος (εφόσον το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα που θα τους προσδιορίσει η φορολογική αρχή με βάση τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερο από το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους), θα κληθούν να πληρώσουν επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύψει φόρο 26% προσαυξημένο κατά 55% με προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, δηλαδή συνολικό ποσοστό φόρου 40,3%.
Στέλιος Κράλογλου