Λεύκανση… στο «μαύρο» χρήμα με ρύθμιση-εξπρές

Φόρος 15% για αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό (π.χ.«λίστα Λαγκάρντ») και 30% για εισοδήματα εσωτερικού

«Αφεση αμαρτιών» σε όλους τους πολίτες, ακόμα και σε όσους ελέγχονται για απόκρυψη παράνομων εισοδημάτων ή για μαύρο χρήμα που φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό (όπως π.χ. πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ), δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Ιουνίου.

Οσοι έχουν «κρυμμένα» εισοδήματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που προέρχονται από βαρύτατα αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (τα οποία τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα και με ποινές κάθειρξης 10 έως και 20 ετών), θα έχουν χρονικό περιθώριο λιγότερο από 2 μήνες για να τα νομιμοποιήσουν. Θα μπορούν να το κάνουν όμως ακόμα κι αν ελέγχονται από την Εφορία ή το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου:

  • Οσοι είχαν μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό έως τις 30 Απριλίου μπορούν να τα δηλώσουν έως τις 31 Ιουλίου και να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο της τάξης του 15%.
  • Οι φορολογούμενοι που θέλουν να νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα εντός Ελλάδας θα το κάνουν υποβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014. Θα δηλώσουν εισοδήματα που είχαν αποκρύψει και θα καταβάλουν φόρο 30% για να τα νομιμοποιήσουν. Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για όσους φορολογουμένους έχουν ξεκινήσει έλεγχοι «προσαύξησης περιουσίας». Ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχίζεται και στην περίπτωση που θα προκύψει απόκρυψη ποσού πέραν αυτού που νομιμοποιήθηκε φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή, με συντελεστές 26%-33%.

Στους φορολογουμένους που μπορούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αμνήστευσης μαύρου χρήματος, περιλαμβάνονται:

  • Τα 2.062 πρόσωπα της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ», του καταλόγου των Ελλήνων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC Ελβετίας.
  • Τα 306 πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ επειδή διαπιστώθηκε ότι απέκτησαν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία στη Βρετανία.
  • 35 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του Λουξεμβούργου.
  • 54.246 φυσικά πρόσωπα που από το 2009 έως τα μέσα του 2012 έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα