Τροχάδην για να «κλειδώσει» η συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου

Η κυβέρνηση λέει (παρά τις νάρκες Σόιμπλε, Κομισιόν) ότι «έχει κάνει το χρέος της»! Ρουκέτα τα μέτρα 1,8 δισ. €

Λίγες ώρες προτού η ελληνική αντιπροσωπία και οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών μας ξαναρχίσουν χθες το απόγευμα διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και ενώ η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, Βρυξέλλες και Βερολίνο προσγείωναν ανώμαλα την ελληνική αισιοδοξία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση έως τη σύνταξη κειμένου!

«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις. Τον χορό των πιέσεων και της διαφωνίας για τη… συμφωνία έσυρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι «επί της ουσίας δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο κάτω στις διαπραγματεύσεις, γι’ αυτό εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα και συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Ακόμα σκληρότεροι ήταν δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης που μίλησαν στο Reuters. Ο ένας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ανοησίες» τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο άλλος σχολίασε: «Μακάρι να ήταν αλήθεια».

Ο «στρατηγός»

Η ελληνική πλευρά, στην οποία ρόλο «στρατηγού» έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε καυστικά ότι «έχει κάνει το χρέος της» και «ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους», ενώ εκτόξευσε περισσότερα βέλη προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι, αν δεν απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του, η συμφωνία θα είχε κλείσει. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια» (2015-2016), «μη υφεσιακά μέτρα, που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό», χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, αλλά όχι με πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, και «μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο».

Ακόμα και η επανέναρξη των συζητήσεων στο Brussels Group έγινε χθες μετ’ εμποδίων, αλλά για τυχαίους λόγους. Μια διακοπή ρεύματος έθεσε για αρκετές ώρες εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ και να ταξιδέψει οδικώς στις Βρυξέλλες. Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στο Euro Working Group.
Στο μεταξύ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η προχθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, χθες ο ίδιος υποστήριξε: «Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές είναι η πολύ ισχυρή αντίθεσή μας και προσωπική μου αντίθεση».

Μάριος Ροζάκος

Αδειάζει η κλεψύδρα! Φρένο από την ΕΚΤ στην αύξηση ρευστότητας των στρατηγών

Χωρίς αύξηση στο όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) αλλά και χωρίς αύξηση στο «κούρεμα» των ενεχύρων με τα οποία τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντλούν ρευστότητα από τον ELA, ολοκληρώθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με προεδρεύων τον Μάριο Ντράγκι (φωτό). Πρόκειται για μια απόφαση που επιταχύνει το άδειασμα της κλεψύδρας για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές μας, στέλνοντας και στις δύο πλευρές ηχηρή προειδοποίηση ότι η στάση της ευρωτράπεζας θα σκληρύνει, αν δεν υπάρξει σύντομα αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το μεσημέρι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε να αυξηθεί το πλαφόν των 80,2 δισ. ευρώ, που ισχύει από την περασμένη εβδομάδα για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, επειδή θεωρείται επαρκές ύστερα από τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Ωστόσο, το περιθώριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA κυμαίνεται πλέον περί τα 2,5 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα 77,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί) και τραπεζικές πηγές δεν το χαρακτηρίζουν μεγάλο. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο της εκροής καταθέσεων εντάθηκε πάλι, με ημερήσιες εκροές 200.000.000-300.000.000 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, και εκροές συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι 1,91 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η Goldman Sachs «βλέπει»  συμβιβασμό Ελλάδας-θεσμών!

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της θα καταλήξει τελικά σε έναν συμβιβασμό που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ – ακόμη κι αν μεσολαβήσει μια περίοδος που θα περιλαμβάνει αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου και «πάγωμα» καταθέσεων. Την εκτίμηση αυτή κάνει η Goldman Sachs στην ανάλυσή της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τις εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Η επενδυτική τράπεζα, μάλιστα, υπογράμμιζε ακόμη ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν αποκλείεται να μπορέσει κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της να πάρει ακόμη και ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ταραχή με «δήλωση» Τσακαλώτου για Μνημόνιο 3

Μια αποκάλυψη-βόμβα κάνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς παραδέχεται ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας συζητιέται και το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας. Κάτι, δηλαδή, που ουσιαστικά σημαίνει τρίτο Μνημόνιο! Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι διαπραγματεύσεις, τόσο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές όσο και για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης, «έχουν ουσιαστικά ενωθεί». Τόνισε δε πως η συμφωνία θα πρέπει να είναι κατάλληλη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την Κ.Ο. του κόμματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λιου (με προτροπή της Μέρκελ)

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σε διάστημα έξι ημερών είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ Τζακ Λιου και συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση με τους δανειστές. Την προτροπή φέρεται ότι έκανε στον πρωθυπουργό η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την αφορμή έδωσε η συμμετοχή του κ. Λιου στη σημερινή σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, καθώς έχει λάβει «εντολή» από τον πρόεδρο Ομπάμα να θέσει το θέμα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των εργασιών της. Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι παρακολουθεί στενά και με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ωστόσο -κατά τις ελληνικές πηγές- τήρησε ίσες αποστάσεις από τους θεσμούς και την Αθήνα.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε, άλλωστε, η ομιλία του στο London School of Economics χθες το μεσημέρι, προτού μεταβεί στη Δρέσδη για τη σύνοδο.
«Ενας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος στην Ελλάδα» ανέφερε, εφιστώντας την προσοχή, διότι «κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης».
Επιχειρώντας να εμφανιστεί «ισορροπιστής», επιφύλαξε συστάσεις και προς την κυβέρνηση και προς το ΔΝΤ. Αφενός, τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία», αναγνωρίζοντας ότι οι πολιτικές που καλείται να εφαρμόσει «θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση». Αφετέρου, πρόσθεσε ότι και οι θεσμοί πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».
Η ελπίδα της κυβέρνησης τώρα είναι ότι ο κ. Λιου θα λειάνει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ. Το μήνυμα αναμένεται σήμερα από τη σύνοδο του G7.

Και non paper από το Μαξίμου για το τελικό κείμενο!

Την εικόνα ότι έφτασε η αρχή του τέλους για την επίτευξη λύσης επιχείρησε να δώσει χθες η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, μέσω κύκλων της, ότι ξεκίνησαν στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού. Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, την αισιοδοξία αυτή διέψευδαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις όσο και το ΔΝΤ, που απαντούσε «κανένα σχόλιο», ενώ πηγές από το Βερολίνο σημείωναν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη κοντά σε αυτό το στάδιο.
Από την κυβερνητική, πάντως, ενημέρωση για την επιδιωκόμενη συμφωνία προκύπτει σαφώς η υπαναχώρηση για το συνταξιοδοτικό, ενώ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος ότι οι κόκκινες γραμμές του παρελθόντος έχουν ξεθωριάσει κατά πολύ. Ετσι όλα δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες αποφάσεις για τους συνταξιούχους, που θα τους φέρουν σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ενημέρωση του Μαξίμου: «Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την έναρξη διαλόγου και την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».
Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του κ. Τσίπρα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο υπάρχει αναφορά μόνο στην έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό στη βάση αναλογιστικής μελέτης. Το στοιχείο αυτό, όπως και η δήλωση της πρόθεσης να μην κοπούν οι συντάξεις, προκαλεί ήδη προβληματισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ως αντίβαρο, το Μαξίμου παρουσιάζει ένα «θετικό πλαίσιο» για τη συμφωνία στο σύνολό της:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
  • Μη υφεσιακά μέτρα, που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό.
  • Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Η διευκρίνιση ότι «δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα» συνιστά απάντηση στον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε χθες το αντίθετο.
  • Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Εστω κι έτσι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη (προς το παρόν) ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί. Και όχι μόνο εξαιτίας των επιφυλάξεων που εξέφρασαν πηγές της Κομισιόν και του Βερολίνου: Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση μεταξύ των θεσμών. «Αν δεν απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία» σημειώνουν οι κύκλοι της.
Γι’ αυτό και καλεί τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα