ΠΑΚΕΤΟ απελπισίας για τις συντάξεις!

Πρόωρες τέλος για όλους όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα! Μάχη για επικουρικές, κίνδυνος για κύριες

Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και δέσμευση για νέο τρόπο υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων το φθινόπωρο περιλαμβάνει το πακέτο απελπισίας που έχει «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ μάχη δίνεται για να «παγώσει» η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ως το 2017 και να εκλείψει ο κίνδυνος μείωσης των κύριων συντάξεων στο μέλλον.

Παράλληλα, στο φορολογικό πεδίο οδεύουμε προς διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με μικρή ελάφρυνση βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών, ακύρωση της έκπτωσης 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, νέου τύπου περαίωση για πάσης φύσεως δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν ως το τέλος του 2014 ή είχαν ελλείψεις, νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων και πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Για το φθινόπωρο μεταφέρονται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -μετά την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών- και οι αλλαγές στα εργασιακά, καθώς τότε αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο χρόνος αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ οι νέες συλλογικές συμβάσεις θα προκύψουν με βάση το μοντέλο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει μισθούς και συντάξεις.

Στο σκέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, αλλά και αντίστοιχο όριο ηλικίας – όπου αυτό προβλέπεται) έως 31/12/2012 δεν πρόκειται να θιγούν. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα κατοχυρωμένα και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Σημειώνεται ότι κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει έως τις 31/12/2012 μία από τις δύο προϋποθέσεις (απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ή όριο ηλικίας). Επίσης, ώριμο συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται τέσσερα με πέντε χρόνια πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πρόκειται για το διάστημα που ο νομοθέτης εκτιμά ότι πρέπει να σεβαστεί, προκειμένου να μην αιφνιδιάσει τον ασφαλισμένο, αλλάζοντάς του επί τα χείρω τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ανατρέποντας παράλληλα όλον τον οικογενειακό προγραμματισμό του. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι δεν θα επιτρέψει να θιγούν εργαζόμενοι με ανήλικο τέκνο, ανάπηροι και «παλαιοί» ασφαλισμένοι.

Στον αντίποδα, ανοικτό παραμένει το θέμα των αλλαγών στον ΦΠΑ, από τις οποίες προχθές ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υποστήριξε χθες ότι «δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα». «Αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος των επόμενων ετών. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις υπογράμμισε χθες την ανάγκη για ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η προσεχής Δευτέρα δεν είναι καταληκτική ημερομηνία για τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group.

Σόιμπλε: Είναι πιθανός ο έλεγχος καταθέσεων!

Πιθανή άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνομιλία του με τον Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών Κένεθ Ρογκόφ, η οποία θα δημοσιευθεί σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Παράλληλα, σχολίασε καυστικά: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση λέει: ”Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται». Από την πλευρά του, ο κ. Ρογκόφ πρότεινε να επιβληθούν περιορισμοί για 5-10 χρόνια, αλλά παραδέχθηκε ότι τέτοια μέτρα είναι αμφιλεγόμενα.

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία!

Να κλείσουν τα αυτιά τους στις «Κασσάνδρες» και στους κινδυνολόγους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους πολίτες, σε μια εμφανή προσπάθεια να τους καθησυχάσει εν όψει του τριημέρου.
Μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διήμερο, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις ούτε για τις τράπεζες ούτε για τις καταθέσεις».
«Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» δήλωσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία» για τη συμφωνία, η οποία «θα είναι θετική, διότι θα αναδιανέμει τα βάρη». Πρόσθεσε, όμως, ότι «έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους» και, ως εκ τούτου, «μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα