Τραγέλαφος με τις αντικρουόμενες διαρροές για πληρωμή ή όχι των 302.000.000 στο ΔΝΤ! Σενάριο για εξόφληση τεσσάρων δόσεων μαζί
Στα όρια της σχιζοφρένειας φτάνουν οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις, διαρροές και δηλώσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, καθώς ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άλλα στελέχη προβλέπουν συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες και άλλα λένε ακριβώς το αντίθετο!
Το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε χθες να διαρρεύσει ότι υπάρχει έτοιμο ένα προσχέδιο 20 σελίδων με όσα έχουν συμφωνηθεί και ότι η τελική συμφωνία ενδέχεται να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και να διεξαχθεί την Τρίτη έκτακτο Eurogroup.
Συμφωνία
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε χθες: «Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι πάμε προς συμφωνία, μην ακούτε τις φοβέρες και τις απειλές». Ωστόσο εντελώς αντίθετη εικόνα μετέφερε ένας άλλος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος είπε ότι δεν βλέπει συμφωνία στον ορίζοντα και ελπίζει να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της επόμενης ημέρας.
Πάντως, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters: «Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει έκτακτο Eurogroup στις αρχές Ιουνίου». Παράλληλα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι το ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει στις 5 Ιουνίου τη δόση ύψους 302.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ, επικαλούμενος τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο CNN: «Θα πληρώσουμε, γιατί δεν έχω αμφιβολία ότι έως τότε θα έχουμε φτάσει σε συμφωνία».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, έβαλαν στο τραπέζι και την πιθανότητα να ενοποιηθούν οι τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους 1,53 δισ. ευρώ, τις οποίες πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «υπάρχει η πιθανότητα ομαδοποίησης, ώστε να γίνει μόνο μία πληρωμή, και, έτσι, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μερικές επιπλέον εβδομάδες», αρκεί να διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα. Νωρίτερα χθες το Reuters σχολίαζε ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ευθυγραμμιστεί σε μία μοναδική γραμμή: δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.
Οι διά ζώσης διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπίας με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πιστωτών μας στις Βρυξέλλες (Brussels Group) αναμένεται να ξαναρχίσουν τελικά σήμερα, με φόντο τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τις οποίες φάνηκε ότι χωρίζει τις δύο πλευρές μεγάλη απόσταση σε ΦΠΑ, πρωτογενές πλεόνασμα, Ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις.
Μαζεύουν τώρα και τις πενταροδεκάρες από τα διαθέσιμα φορέων
Ξύνει και τον πάτο του βαρελιού η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκεντρώσει ακόμα και τα λίγα σεντς που βρίσκονταν διάσπαρτα σε αδρανείς λογαριασμούς φορέων του Δημοσίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να αντλήσει ρευστότητα, συνολικού ύψους περίπου 500.000.000 ευρώ, από διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να αποπληρώσει τη δόση ύψους 302.000.000 ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου και να θέσει τις βάσεις ώστε να καλυφθεί και η δόση των 336.000.000 ευρώ, που ακολουθεί στις 12 Ιουνίου.
Με χθεσινή, εξαιρετικά επείγουσα, απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα δίνεται εντολή να μεταφερθούν στον κεντρικό λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος τα πιστωτικά υπόλοιπα από 1.193 λογαριασμούς δημόσιων φορέων, οι οποίοι τηρούνταν σε εμπορικές τράπεζες. Πρόκειται για αδρανείς λογαριασμούς, συνολικού ύψους μικρότερου του 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι πρέπει να κλείσουν έως τις 5 Ιουνίου. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν μηδενικοί ή περιείχαν λιγότερα από 100 ευρώ και την τελευταία πενταετία δεν είχαν εμφανίσει καμία κίνηση.
Από τους παραπάνω λογαριασμούς, 1.039 τηρούνταν στην Τράπεζα Πειραιώς, 119 στην Εθνική Τράπεζα, 28 στην Alpha Bank και 7 στη Eurobank. Μεταξύ των δικαιούχων φορέων φιγουράρουν υπουργεία, εφορείες αρχαιοτήτων, δημόσια ΚΤΕΟ, ακόμα και το Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος (ΚΨΜ) της Σχολής Διαβιβάσεων και το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ)!
Παρέμβαση (;) ΗΠΑ για πρόγραμμα με βάση την ανάπτυξη!
Στο τραπέζι της ομάδας των επτά πλέον προηγμένων οικονομιών (G7), που συνέρχεται αύριο στη Δρέσδη, θα φέρει το ελληνικό ζήτημα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ζητώντας από τη Γερμανία να αναλάβει το κόστος μίας νέας συμφωνίας που θα έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ως υποστηρικτική στην Αθήνα σε μια κρίσιμη φάση, αφού ένα «new deal» αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του κ. Τσίπρα. Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της γερμανικής «Suddeutsche Zeitung», που αναφέρει ότι αν το Βερολίνο υποστήριζε τις κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις, δίνοντας σε χρηματαγορές και επιχειρήσεις περισσότερα επενδυτικά κίνητρα, θα επωφελείτο ολόκληρη η γερμανική οικονομία.
Σόιμπλε για χρεοκοπία
Αντιθέτως, όσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει επενδυτής που να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι κατά συνέπεια εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση αν θα υπάρξει ένα new deal για την Ευρώπη, ενώ αποδίδει δίκιο στους Αμερικανούς που επιδιώκουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τέλος, υποστηρίζει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο και τη διαπραγμάτευση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας με συμμετοχή του ΔΝΤ.
Μάριος Ροζάκος