Εξι παράγοντες κρίνουν τις «γαλάζιες» εξελίξεις

Πέντε και ένας άγνωστοι «χ» διαμορφώνουν τις εξελίξεις στη γαλάζια εξίσωση, σε μία συγκυρία που η Νέα Δημοκρατία μοιάζει, παρά τη φθορά της κυβέρνησης, να μην αποτελεί εναλλακτική λύση για τους πολίτες αλλά και τους διεθνείς συνομιλητές της Αθήνας. Η επίτευξη συμφωνίας ή η ρήξη με τους εταίρους, η συμπεριφορά των βουλευτών της συμπολίτευσης και οι πρωτοβουλίες του κ. Αλ. Τσίπρα για εκλογές ή δημοψήφισμα δίνουν τον τόνο και στην εσωκομματική ένταση που υποβόσκει, και μοιάζει ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει. Συγκεκριμένα, οι γαλάζιες εξελίξεις θα κριθούν από:

• Την επίτευξη ή μη συμφωνίας. Ο κ. Αντ. Σαμαράς επέστρεψε από τη Ρίγα έντονα προβληματισμένος καθώς διαπίστωσε, στο πλαίσιο των σύντομων συζητήσεων που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες και την Αγκελα Μέρκελ, ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης βρίσκεται μακράν της πραγματικότητας.

• Την αντοχή της συμπολίτευσης κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Το ενδεχόμενο να απολέσει η κυβέρνηση πάνω από 13 βουλευτές θεωρείται ισχυρό από τον κ. Σαμαρά.

• Τη στάση της Ν.Δ. Η προεδρική φρουρά οικοδομεί γραμμή απόρριψης, επικαλούμενη τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στο νέο «μνημόνιο». Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι θα δεχθεί ισχυρή πίεση από Βερολίνο και Βρυξέλλες προκειμένου να παράσχει πολιτική στήριξη στη συμφωνία.

• Τους όρους κάτω από τους οποίους θα δοθεί, αν δοθεί, η ψήφος στήριξης. Εάν οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν επαρκούν, η επιλογή της Ν.Δ. μοιάζει μονόδρομος, ενώ ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει κυβερνητική ανασύνθεση πάνω στο δεδομένο της απώλειας της δεδηλωμένης. Ωστόσο σημαντικός αριθμός στελεχών κρίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπερψηφιστεί, τουλάχιστον επί της αρχής, ακόμη (ή κυρίως) και αν η έγκρισή της εξασφαλίζεται από τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

• Τη στάση του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός (σ.σ. το γραφείο του οποίου κατέστη για άλλη μία φορά σημείο αναφοράς, καθώς πληθώρα στελεχών τον επισκέφτηκαν λόγω της ονομαστικής του εορτής) υπογραμμίζει προς όλους τους συνομιλητές του την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας. Θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει, αν δεν το έχει ήδη πράξει, να διερευνήσει τις προθέσεις του κ. Καραμανλή καθώς, προφανώς, μία διάσταση των δύο δεν είναι επιθυμητή για τη Συγγρού.

• Τη διαδικασία λήψης της απόφασης. Στυλιανίδης, Δένδιας, Μπακογιάννη, Μητσοτάκης προκρίνουν ψηφοφορία μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με δεσμευτικό χαρακτήρα και για την ηγεσία.

Προφανώς μία τέτοια προσπάθεια έχει ως στόχο να τεθεί υπό επιτροπεία ο κ. Σαμαράς, καθώς θα αμφισβητηθεί ευθέως το αρχηγικό προνόμιο της τελικής απόφασης. Οι επιτελείς της Συγγρού διευκρινίζουν ότι θα συγκληθούν μεν τα όργανα του κόμματος, ωστόσο η τελευταία λέξη θα είναι του κ. Σαμαρά. Μεταξύ των βουλευτών, πάντως, το κλίμα είναι θολό και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν η πλειοψηφία των γαλάζιων θα προτείνει υπερψήφιση ή αν, αντιθέτως, τα στελέχη που την εισηγούνται θα δοκιμάσουν μία δυσάρεστη εμπειρία.

Απαντες προεξοφλούν ότι η ολοκλήρωση, με όποιο τρόπο, της συμφωνίας θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της κούρσας διαδοχής στη Ν.Δ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Σαμαράς θα αποχωρήσει σε περίπτωση συμφωνίας, κάτι ωστόσο που δεν συμμερίζονται οι συνεργάτες του αλλά και οι βασικοί «παίκτες» στο εσωκομματικό παίγνιο. Ως εκ τούτου, η πίεση προς την ηγεσία αναμένεται να ενταθεί. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θέλει να αποτελέσει ευρείας αποδοχής (μεταβατική ή μη) λύση, ενώ επιδιώκει τη συλλογή υπογραφών για αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Μπακογιάννη θα επιδιώξει, τις προσεχείς ημέρες, να έχει συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις του. Εάν, πάντως, οι απόψεις «καραμανλικών» στελεχών απηχούν και την Παναγή Κυριακού, η προσπάθεια της κ. Μπακογιάννη για μία δεύτερη ευκαιρία δεν θα είναι εύκολη. Ο κ. Νικ. Δένδιας συνεχίζει το μπαράζ των συνεντεύξεων επιδιώκοντας να καταστεί πόλος αναφοράς στο εσωτερικό, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που εσχάτως επανήλθε με αναφορές στα εσωκομματικά, εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει ακόμη και απέναντι στην κ. Μπακογιάννη, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης στοχεύει να εκπροσωπήσει το «καραμανλικό ακροατήριο», ενώ ο κ. Μ. Βορίδης θα επιδιώξει να «μετρηθεί». Σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά δημοσκοπήσεων για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έναντι των γαλάζιων επιγόνων, μεταξύ των οποίων μετρώνται και οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας.
πηγή: kathimerini.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα